Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa

Pixabay
Beeld: Pixabay

Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MAHON – De Consell van het Balearen eiland Menorca heeft besloten beveiligingscamera’s op te hangen bij het Naveta des Tudons monument. De reden daarvoor is dat in maart van dit jaar vandalisten vandalen een van de oudste monumenten van Europa beklad hadden met graffiti teksten. In totaal werden er toen 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

De Naveta des Tudons zal het eerste beschermde monument op Menorca zijn die vijf beveiligingscamera’s zal krijgen. Op dit moment heeft de eilandraad Consell besloten alleen dit monument te voorzien van camera’s maar men sluit niet uit dat de andere eeuwenoude monumenten ook camera’s gaan krijgen.

Het Naveta des Tudons ligt vrij afgelegen en controle is moeilijk, mede omdat het monument vrij toegankelijk is. Daarom werd besloten om het monument van afstand in de gaten te houden en om zo te voorkomen dat vandalisten weer kunnen toeslaan. De camera’s zijn zeer voorzichtig aangebracht, iets wat nog een moeilijke taak bleek te zijn om geen schade toe te brengen aan het monument.

De identiteit van de vandalen van maart is nog niet bekend. Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die toendertijd de vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden.

Monument

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca.

Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei.

De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.