Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa

Oeps ... foto ontbreekt!

Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MAHON – De Consell van het Balearen eiland Menorca heeft besloten beveiligingscamera’s op te hangen bij het Naveta des Tudons monument. De reden daarvoor is dat in maart van dit jaar vandalisten vandalen een van de oudste monumenten van Europa beklad hadden met graffiti teksten. In totaal werden er toen 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

De Naveta des Tudons zal het eerste beschermde monument op Menorca zijn die vijf beveiligingscamera’s zal krijgen. Op dit moment heeft de eilandraad Consell besloten alleen dit monument te voorzien van camera’s maar men sluit niet uit dat de andere eeuwenoude monumenten ook camera’s gaan krijgen.

Het Naveta des Tudons ligt vrij afgelegen en controle is moeilijk, mede omdat het monument vrij toegankelijk is. Daarom werd besloten om het monument van afstand in de gaten te houden en om zo te voorkomen dat vandalisten weer kunnen toeslaan. De camera’s zijn zeer voorzichtig aangebracht, iets wat nog een moeilijke taak bleek te zijn om geen schade toe te brengen aan het monument.

De identiteit van de vandalen van maart is nog niet bekend. Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die toendertijd de vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden.

Monument

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca.

Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei.

De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Ga naar de inhoud