skip to Main Content
Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa
Menorca.info

Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Menorca plaatst camera's bij oudste monument

Menorca.info

MAHON – De Consell van het Balearen eiland Menorca heeft besloten beveiligingscamera’s op te hangen bij het Naveta des Tudons monument. De reden daarvoor is dat in maart van dit jaar vandalisten vandalen een van de oudste monumenten van Europa beklad hadden met graffiti teksten. In totaal werden er toen 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

De Naveta des Tudons zal het eerste beschermde monument op Menorca zijn die vijf beveiligingscamera’s zal krijgen. Op dit moment heeft de eilandraad Consell besloten alleen dit monument te voorzien van camera’s maar men sluit niet uit dat de andere eeuwenoude monumenten ook camera’s gaan krijgen.

Het Naveta des Tudons ligt vrij afgelegen en controle is moeilijk, mede omdat het monument vrij toegankelijk is. Daarom werd besloten om het monument van afstand in de gaten te houden en om zo te voorkomen dat vandalisten weer kunnen toeslaan. De camera’s zijn zeer voorzichtig aangebracht, iets wat nog een moeilijke taak bleek te zijn om geen schade toe te brengen aan het monument.

De identiteit van de vandalen van maart is nog niet bekend. Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die toendertijd de vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden.

Monument

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca.

Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei.

De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. vandalistisch
  BETEKENIS & DEFINITIE

      

  vandalistisch – bijvoeglijk naamwoord
  uitspraak: van-da-lis-ties

  1. de neiging hebben dingen te vernielen
  ♢ het vandalistische gedrag van deze jongeren wordt streng bestraft

  Bijvoeglijk naamwoord: van-da-lis-ties
  … is vandalistischer dan …
  de/het vandalistische …

  Synoniemen
  vernielzuchtig

 2. vandalistischBETEKENIS & DEFINITIE

      

  vandalistisch – bijvoeglijk naamwoord
  uitspraak: van-da-lis-ties

  1. de neiging hebben dingen te vernielen
  ♢ het vandalistische gedrag van deze jongeren wordt streng bestraft

  Bijvoeglijk naamwoord: van-da-lis-ties
  … is vandalistischer dan …
  de/het vandalistische …

  Synoniemen
  vernielzuchtig

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken