Eilandraad op Menorca plaatst camera’s bij oudste monument van Europa

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MAHON – De Consell van het Balearen eiland Menorca heeft besloten beveiligingscamera’s op te hangen bij het Naveta des Tudons monument. De reden daarvoor is dat in maart van dit jaar vandalisten vandalen een van de oudste monumenten van Europa beklad hadden met graffiti teksten. In totaal werden er toen 81 afbeeldingen en teksten gevonden op de stenen van het gebouw dat ergens tussen 1.200 en 750 voor Christus gebouwd werd op Menorca.

De Naveta des Tudons zal het eerste beschermde monument op Menorca zijn die vijf beveiligingscamera’s zal krijgen. Op dit moment heeft de eilandraad Consell besloten alleen dit monument te voorzien van camera’s maar men sluit niet uit dat de andere eeuwenoude monumenten ook camera’s gaan krijgen.

Het Naveta des Tudons ligt vrij afgelegen en controle is moeilijk, mede omdat het monument vrij toegankelijk is. Daarom werd besloten om het monument van afstand in de gaten te houden en om zo te voorkomen dat vandalisten weer kunnen toeslaan. De camera’s zijn zeer voorzichtig aangebracht, iets wat nog een moeilijke taak bleek te zijn om geen schade toe te brengen aan het monument.

De identiteit van de vandalen van maart is nog niet bekend. Volgens het Spaanse strafrecht artikel 323 kan degene die toendertijd de vandalistische daad heeft begaan een gevangenisstraf krijgen tussen de zes maanden en drie jaar of een boete met celstraf tussen de 12 en 24 maanden.

Monument

Naveta d’Es Tudons, of Naveta van Es Tudons (in het Menorquí-Catalaans betekent naveta “schip”, en Es Tudons, letterlijk “de houtduiven”, is de naam van de plek), is een megalitische grafkamer op het Baleareneiland Menorca.

Het ongeveer 5 meter hoge en 14 meter lange stenen bouwwerk bevindt zich in het westelijke deel van het eiland, op ongeveer 5 kilometer van Ciutadella, 200 meter ten zuiden van de ME-1-hoofdweg naar Maó. Het staat op een licht verhoogd terrein in een glooiende vallei.

De Naveta d’Es Tudons kan worden bezichtigd, al is de binnenkant van het bouwwerk niet toegankelijk. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

.

vandalistisch
BETEKENIS & DEFINITIE

    

vandalistisch – bijvoeglijk naamwoord
uitspraak: van-da-lis-ties

1. de neiging hebben dingen te vernielen
♢ het vandalistische gedrag van deze jongeren wordt streng bestraft

Bijvoeglijk naamwoord: van-da-lis-ties
… is vandalistischer dan …
de/het vandalistische …

Synoniemen
vernielzuchtig

vandalistischBETEKENIS & DEFINITIE

    

vandalistisch – bijvoeglijk naamwoord
uitspraak: van-da-lis-ties

1. de neiging hebben dingen te vernielen
♢ het vandalistische gedrag van deze jongeren wordt streng bestraft

Bijvoeglijk naamwoord: van-da-lis-ties
… is vandalistischer dan …
de/het vandalistische …

Synoniemen
vernielzuchtig

gewoon hek erom heen plaatsen lijkt me.

Excuses, maar vandalisten bestaan niet, wel vandalen.

Ik vermoed dat de redactie aan toeristen dacht. De prijs voor het toerisme is hoog.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.