skip to Main Content
Spanjaarden kopen liever een woning in plaats van huren
123rf

Spanjaarden kopen liever een woning in plaats van huren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanjaarden kopen liever woning in plaats van huren

123rf

MADRID – Uit de resultaten van het eerste onderzoek “I Observatorio del Mercado de la Vivienda en España” is gebleken dat 87,8% van de Spanjaarden liever een woning wil kopen dan een huis wil huren waar slechts een 12,2% van de ondervraagden voor kiest. Uit dat onderzoek is tevens gebleken dat 64,8% van de Spanjaarden in een eigen woning of in een woning van de familie woont. 32,1% van de Spanjaarden woont in een huurhuis terwijl de overige 3% in een woning woont van een bedrijf of een geleende woning.

Dit onderzoek is samengesteld door de makelaar Century 21 España. De motieven om te kopen zijn dat dit als een logische stap wordt gezien om een familie te stichten, iets wat 49,1% van de ondervraagden aangeeft. Voor 47,1% van de deelnemers is een eigen woning een investeringsobject voor de toekomst terwijl 24,5% van de deelnemers meent dat huren hetzelfde is als geld weggooien.

19,9% vindt ook dat huren net zo duur is als kopen terwijl 11,4% zegt dat het genot van iets te bezitten ook meespeelt. 8,5% van de deelnemers aan dit onderzoek zegt dat ze het fijn vinden dat ze de eigen woning aan hun kinderen kunnen nalaten.

Huren

Er zijn echter ook voordelen voor het huren van een woning, een optie die bij personen onder de 30 jaar zonder levenspartner steeds populairder wordt. Van de 12,2% personen die aangeeft dat ze wonen in een huurwoning geeft 75,8% aan dat als ze het zich zouden kunnen veroorloven ze liever in een eigen koophuis zouden wonen.

De optie huren is vooral populair bij jongeren waarvan 44,5% aangeeft nog niet zeker te weten waar ze willen wonen in de toekomst en 43,5% zegt dat huren veel flexibeler is omdat het makkelijker is van woning of woonplaats te veranderen. Daarnaast zegt 30,2% geen verplichtingen te willen aangaan wat betreft een hypotheek voor een koopwoning.

17,2% van de deelnemers zegt met het huren van een woning je geen belastingen hoeft te betalen en je op kosten kan besparen. 5,6% zegt dat het kopen van een woning niet rendabel is omdat een woning steeds minder waard is tegenwoordig.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Piet,
  Wij huren al jaren een huis van een spaanse eigenaresse.
  Geen verhoging van de huur.
  Als er iets is,een apje,en dezelfde dag word t gemaakt.
  Misschien hebben we mazzel,maar we hebben hiervoor verscheidene huizen gehuurd,of op de verkeerde plek,of overlast van buren,etc,etc. Koop je een huis zit je eraan vast.
  Misschien,heel misschien is kopen voordeliger dan huren,maar dan zou het voordeel alleen voor diegene zijn die het erft.
  Wij hadden in nederland een koophuis,blij dat we daar vanaf zijn. Stervensduur alles bij elkaar. Het zal on spanje niet anders zijn,qua onkosten etc.
  Neeeee,lang leve het huren. Vrinheid,blijheid.

  1. Rob, dat is een voor jou passende, en goede argumentatie.
   Je moet inderdaad ook een beetje geluk hebben en tegelijkertijd de verhuurder/ster goed behandelen en proberen regelmatig kontakt te houden met koffie, koekjens en een stukkie goeie kaas uit Holland.
   In mijn geval woonde de huisjesmelker 150 km verderop en liet alles over aan zijn accountant (gestor) die geen haast had om een loodgieter in te schakelen om de gaslucht te kontroleren en te laten repareren.
   Als je een woning koopt, kun je per maand de gemeentelasten automatisch als vast bedrag overmaken. Kun je opvragen bij de gemeente, valt wel mee, al helemaal wanneer je een auto koopt in Spanje.
   De wegenbelasting (impuesto de circulación) betaal je aan de gemeente waar je woont, en is per gemeente verschillend, en betaal je per maand dus samen met de gemeentelasten.
   Let op: ik betaal in Spanje aan wegenbelasting precies 10% van het bedrag wat ik voor mijn auto in NL zou moeten betalen aan wegenbelasting….
   Ook moet je opletten voor de service-kosten voor de bewoners (gastos de comunidad), kan oplopen als er onvoorziene reparaties moeten worden gedaan aan bijvoorbeeld het communitaire zwembad of de lift.
   De elektriciteits- en gas-bedrijven hebben veelal hoge, vaste kontrakt-kosten, dan verdienen ze dus geld voor aansluitingen in huizen die slechts enkele maanden per jaar bewoond worden.

 2. Ja, Claus is makelaar of iets daar in de buurt. Kan niet missen. Het gevaar is dat mensen te lang huren?? Je kan gewoon opzeggen hoor. En 60% hypotheek?? Hoeveel mensen kunnen daarmee kopen? En wat dacht je van de comunidad en onderhoudskosten, Claus? Die zitten meestal in de huur. Kopers betalen die bovenop hun hypotheeklasten. Ik zeg niet dat je niet moet kopen. Maar ik zou me ook niet door de halve waarheden van Claus laten leiden.

  1. Ik spreek geen halve waarheden…
   Loop al een tijdje mee (sinds 1996) in deze wereld en het klopt gewoon (do the math). Mensen huren vaak een tijdje om te zien of het bevalt en dat is heel goed, maar als dat te lang duurt (uit gemak zodat er niet weer opnieuw verhuisd moet worden) dan teert me in op vermogen. Vermogen dat als eigen geld ingelegd dient te worden voor het afsluiten van een hypotheek bij de aankoop.

   Daarom schrijf ik ook “…als het financieel mogelijk is, is kopen voordeliger dan huren…”

 3. Wij huren nu voor het 3 jaar, ik zou echt geen idee gehad hebben waar te kopen vooraf. Nu ken ik de streek, weet welke buurten beter zijn en mooier. Vooraf kopen, nee

  1. Rob, het hebben van een eigen woning bestaat al vele generaties in Spanje.
   Veel erfkinderen dus in Spanje. Bovendien is er vaak iets mis met de huurhuizen en ben je al snel aan de buurt met huurverhogingen, zoals mij dat jaren geleden gebeurde in Barcelona nadat ik een jaar had gehuurd. (Uiteraard ben ik kort daarna vertrokken …)

 4. Weet dat de spanjaarden , een tijdje terug en nu nog, gewend waren hun eigen huis zelf te bouwen . Het percentage eigen bezit is daarom zo groot.

 5. Claus, je bent blijkbaar een specialist en/of makelaar.
  Zouden onze vaderlanders met wonen-in-Spanje-ambities niet beter eerst iets tijdelijk moeten huren ?
  Dan kunnen ze naar mijn mening ontdekken of de buurt wel bevalt, of het daar redelijk bewoond is of alleen in de vakanties, diensten en dergelijke ?
  Je zal maar een mooi huis gekocht hebben ten noord-westen van Lérida in de buurt van de varkens-fokkerijen, onsmakelijk en ongezellig.
  Misschien wel een drastisch voorbeeld, maar ik zou alle gepensioneerden en bijna gepensioneerden willen aanraden om de buurt eerst goed te verkennen alvorens te kopen, én te informeren bij de gemeente of er plannen liggen voor de bouw van verdere infra-struktuur.

  1. Zeker is tijdelijke huur aan te raden om te bepalen of je op een bepaalde locatie zou willen wonen en om de omgeving te verkennen.

 6. In het laatste gedeelte staat geschreven dat 30,2% geen verplichting WIL aangaan om een hypotheek af te sluiten.
  Ik geloof eerder dat een groot gedeelte daarvan geen verplichting KAN aangaan om een hypotheek af te sluiten….

  1. Kopen of huren?
   Of het nu voordeliger is of niet kan uren over praten.
   Tijdens de crisis verloren veel mensen hun huis aan de bank.
   Huurders hadden we gewoon een dak boven hun hoofd.
   Makelaars zijn vaak een noodzakelijk kwaad en drijven prijzen op en verzieken de markt.
   Dus mooi verhaal Claus. Maar jij preekt ook voor je eigen zakken.

   1. Ik preek helemaal niet voor eigen zakken (of parochie). Lees het blog waar ik naar verwijs en doe zelf de berekening, zoda je ziet dat het klopt. Dat is gewoon objectief de feiten bekijken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken