Spanjaarden kopen liever een woning in plaats van huren

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden kopen liever een woning in plaats van huren

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de resultaten van het eerste onderzoek “I Observatorio del Mercado de la Vivienda en España” is gebleken dat 87,8% van de Spanjaarden liever een woning wil kopen dan een huis wil huren waar slechts een 12,2% van de ondervraagden voor kiest. Uit dat onderzoek is tevens gebleken dat 64,8% van de Spanjaarden in een eigen woning of in een woning van de familie woont. 32,1% van de Spanjaarden woont in een huurhuis terwijl de overige 3% in een woning woont van een bedrijf of een geleende woning.

Dit onderzoek is samengesteld door de makelaar Century 21 España. De motieven om te kopen zijn dat dit als een logische stap wordt gezien om een familie te stichten, iets wat 49,1% van de ondervraagden aangeeft. Voor 47,1% van de deelnemers is een eigen woning een investeringsobject voor de toekomst terwijl 24,5% van de deelnemers meent dat huren hetzelfde is als geld weggooien.

19,9% vindt ook dat huren net zo duur is als kopen terwijl 11,4% zegt dat het genot van iets te bezitten ook meespeelt. 8,5% van de deelnemers aan dit onderzoek zegt dat ze het fijn vinden dat ze de eigen woning aan hun kinderen kunnen nalaten.

Huren

Er zijn echter ook voordelen voor het huren van een woning, een optie die bij personen onder de 30 jaar zonder levenspartner steeds populairder wordt. Van de 12,2% personen die aangeeft dat ze wonen in een huurwoning geeft 75,8% aan dat als ze het zich zouden kunnen veroorloven ze liever in een eigen koophuis zouden wonen.

De optie huren is vooral populair bij jongeren waarvan 44,5% aangeeft nog niet zeker te weten waar ze willen wonen in de toekomst en 43,5% zegt dat huren veel flexibeler is omdat het makkelijker is van woning of woonplaats te veranderen. Daarnaast zegt 30,2% geen verplichtingen te willen aangaan wat betreft een hypotheek voor een koopwoning.

17,2% van de deelnemers zegt met het huren van een woning je geen belastingen hoeft te betalen en je op kosten kan besparen. 5,6% zegt dat het kopen van een woning niet rendabel is omdat een woning steeds minder waard is tegenwoordig.

Ga naar de inhoud