Extra veiligheidsmaatregelen Spanje vanwege G7-top in Franse Biarritz

Oeps ... foto ontbreekt!

Extra veiligheidsmaatregelen Spanje vanwege G7-top in Franse Biarritz

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse autoriteiten nemen dit weekend extra veiligheidsmaatregelen in met name Baskenland en de grensovergang met Frankrijk waar vanaf zaterdag de driedaagse G7-top zal plaatsvinden. Frankrijk zal een marinefregat in de haven leggen en gevechtsvliegtuigen klaar hebben staan terwijl het luchtafweergeschut en duizenden agenten en militairen de staatshoofden en regeringsleiders uit de belangrijkste industrielanden moeten beschermen.

Ook Spanje heeft het druk met de veiligheid en zal vanaf vrijdag reeds maatregelen nemen bij de grensovergang in Baskenland en Navarra met Frankrijk. De demissionaire minister van Binnenlandse Zaken Grande-Marlaska heeft alle Spanjaarden al opgeroepen de grensovergang met Frankrijk in het País Vasco en Navarra te vermijden vanwege de extra veiligheidsmaatregelen die de Spaanse overheid treft.

Er zijn namelijk veel protestgroepen in zowel Spanje als Frankrijk die hebben aangekondigd te willen demonstreren tegen de aanwezigheid van de G7-top. Zo zijn er in Spanje de ‘chalecos amarillos’ en in Frankrijk de ‘gilets jeunes’ ofwel de gele hesjes die willen gaan protesteren door wegen, vliegvelden, treinsporen etc. te gaan blokkeren.

In Spanje zal met name de A-63 die Bordeaux in Frankrijk met Irún/Biriatou in Spanje verbindt veel te maken krijgen met extra controles. Maar ook andere kleinere wegen die zorgen voor verbindingen tussen Spanje en Frankrijk zullen of helemaal worden afgesloten of veel hinder ondervinden van de extra controles.

Er is echter ook veel kritiek op de G7-top en dan met name wat betreft de tijd van het jaar. Het is nog steeds zomer en erg druk op de stranden in Biarritz. Ook de grensovergang in Spaans Baskenland is druk met o.a. Fransen die met eigen vervoer terug rijden naar Frankrijk na een vakantie in Spanje of Portugal. En dan is er nog het gebruikelijke vrachtverkeer waarbij deze sector dan ook helemaal niet blij is met de G7-top.

Zaterdag mogen er tussen 6 uur ‘s morgens tot 18 uur maandagmiddag geen vrachtwagens van meer dan 7.500 kilo rijden over de Spaanse wegen in de buurt van de grensovergang zoals de N-1, A-15, N-121 y A-8. Ook in de deelregio Navarra zijn beperkingen zoals op de N-121-B en N-135 wegen waar men tussen 7 uur zaterdagmorgen en 19 uur maandagmiddag niet mag rijden met vrachtwagens van meer dan 7,5 ton.

Bij de G-7 zullen de zeven wereldleiders aanwezig zijn van de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië en Japan. Dit jaar is ook de demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez op verzoek van de Franse president Macron uitgenodigd. Ook Scott Morrison, premier van Australië en Narenda Modi, premier van India zijn uitgenodigd. De G7-top vindt dus plaats in het Franse Biarritz van 24 tot en met 26 augustus.

Ga naar de inhoud