skip to Main Content
Voedsel waarschuwing voor chocolade parels van Dr Oetker in Spanje
Voorbeeldfoto

Voedsel waarschuwing voor chocolade parels van Dr Oetker in Spanje

MADRID – Het Spaanse Agentschap voor consumentenzaken en voedselveiligheid (Aecosan) heeft een waarschuwing gepubliceerd waarin het waarschuwt voor de aanwezigheid van een niet-aangegeven melkeiwit in sommige parels van zilver chocolade van het Duitse merk Dr. Oetker.

De gezondheidsautoriteiten van Zweden hebben alarm geslagen bij het vinden van caseïne in het product en het niet vinden van een dergelijk bestanddeel onder de op het etiket vermelde ingrediënten. Het Spaanse agentschap heeft consumenten die allergisch zijn voor melkeiwitten gevraagd het product niet te consumeren en stelt dat ‘de consumptie van dit product geen enkel risico voor andere consumenten oplevert’.

Aecosan ontving het nieuws via het European Food Alert Network (RASFF) en heeft vervolgens de autonome regio’s gewaarschuwd voor de situatie via het Red de Alerta Alimentaria nacional (Sciri).

De chocoladeparels zijn gemaakt in Duitsland en geleverd in verschillende landen van de Europese Unie waaronder ook Spanje en dan met name in de regio Valencia en Andalusië.

Wat is caseïne?

Caseïne is een eiwit dat in melk voorkomt als een oplosbaar complex van calcium en fosfor. Het is een zeer belangrijke verbinding voor de opname van calcium en fosfaat in het menselijk lichaam. Sommige atleten nemen het geïsoleerd als een sportsupplement. 

Het is een eiwit van hoge biologische waarde, dat wil zeggen rijk aan essentiële aminozuren. Deze worden niet door het lichaam zelf geproduceerd. Sommige mensen kunnen intolerant zijn voor deze verbinding. Wanneer de melk wordt gestremd om kaas te produceren, wordt de caseïne geconcentreerd in het vaste gedeelte. Er zijn formules om deze eiwitten te breken. Het is wat bekend staat als hydrolyseren en kan de afwijzing van intolerante mensen verminderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken