Wat te doen met het balletje-balletje in Benidorm

Wat te doen met het balletje-balletje in Benidorm
Beeld: Diario Informacion

BENIDORM – De populaire kustplaats Benidorm heeft al jaren te maken met het probleem van het balletje-balletje op de stranden en op de boulevard. In het Spaans heet dit ‘trile’ wat in Benidorm bijna in het geheel gerund wordt door vier groepen bestaande uit zeven tot negen leden. Het gaat daarbij om families die leven van het balletje-balletje bedrog want dat is het in feite. Maar om er iets aan te kunnen doen moeten de wetten aangepast worden.

Rechters, aanklagers, advocaten en de politie schijnen het maar niet eens te worden met elkaar over hoe men het ‘trile’ in Benidorm moet aanpakken. Recent werd een Britse toerist in elkaar geslagen door ‘trileros’ omdat hij anderen waarschuwde voor de fraude en oplichting bij het balletje-balletje. De video van zijn verwonding ging de halve wereld rond en dus wordt er weer gediscussieerd over het legale/illegale spelletje waar men dus veel geld mee verdient.

Het zijn volgens de politie praktisch altijd dezelfde personen die zich bezighouden met het ‘trile’ en men weet wie het zijn. Met de huidige wetten en regels kan men echter niet meer doen dan de oplichters te bekeuren waarna deze vrolijk verder gaan. Volgens de politie is het spel op zich geen strafbaar feit maar een te beboeten activiteit omdat het in strijd is met de regionale wet op kansspelen.

De boete die de balletje-balletje personen moeten betalen wordt meestal niet betaald omdat de ‘trileros’ zeggen dat ze geen geld hebben waarna men vrolijk verder gaat met het oplichten van toeristen die er, door nog onverklaarbare reden, elke keer in trappen om mee te doen.

Wat is het

Balletje-balletje is de naam van een goocheltruc waarmee voorbijgangers worden opgelicht. Vroeger was het in Nederland en België ook wel bekend als dopjesspel terwijl het in het Spaans ‘trile’, ‘mosqueta’, ‘Pepito paga doble’, ¿dónde está la bolita? of ‘la bolita’ heet.

Voor het spel gebruikt men drie bekers (of doppen), enkele balletjes en een tafel, kartonnen doos of vergelijkbaar speeloppervlak. De oplichter beweegt snel met de omgekeerde bekers over de tafel, laat een balletje tussen de bekers rollen en zet vervolgens de bekers stil. Aan de toeschouwers wordt dan gevraagd onder welke beker het balletje zich bevindt, waarbij een bedrag wordt ingezet.

De oplichter heeft meestal handlangers die zich als voorbijgangers voordoen. Deze handlangers ‘winnen’ geregeld; soms ‘verliezen’ ze door de verkeerde beker te kiezen terwijl voorbijgangers wel duidelijk konden zien welke beker de juiste was. Zo krijgen sommige voorbijgangers het idee dat wat ze zien echt is, dat ze de truc door hebben en dat zij het spel ook kunnen winnen. 

Dan gebruikt de oplichter echter een goocheltruc waardoor het balletje steeds onder een andere beker ligt dan de speler denkt. Hierbij helpen de handlangers de oplichter op verschillende manieren. Zo omcirkelen ze tijdens het spel het slachtoffer om deze onder druk te zetten door te blijven spelen en om te voorkomen dat omstanders kunnen ingrijpen. 

Daarnaast letten ze op signalen van andere handlangers die op de uitkijk staan voor de politie en keren zich fysiek tegen het slachtoffer als deze door heeft te zijn opgelicht en zijn of haar geld terug eist. Dit geldt eveneens wanneer het slachtoffer onverhoopt mocht winnen en zijn winst opeist.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

26
Reageer op dit artikel

15 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Balletje zit in de hand, niet onder een beker en duikt dan met een handbeweging plotklaps, onder een andere beker weer op, die niet was aangewezen.

Ad

Heb dat al gezien in New York – Londen – Parijs – Barcelona . Er staan mensen van die groep op wacht staan fluiten dan, tegen dat de politie komt, de kartonnen doos blijft staan en weg zijn ze. Heb wel gezien dat dit verboden is. In Istanboel stond een met broodjes opeens de politie met open lichte vrachtwagen , zijn karretje broodjes alles in de wagen gekipt en hij de boeien aan en mee. In Salou.es mogen er geen muziekkanten – standwerkers-levende standbeelden, allemaal verboden, ook de manta´s (Afrikanen die namaak producten verkopen) daar hebben ze in Spanje de… Lees verder »

Elly

Ik heb in Benidorm mensen die zo naief waren daar in te trappen wel eens gewaarschuwd. Kreeg ik gelijk een groepje
“ helpers” om mij heen die mij weg wilden duwen..

Anton

Ja Elly, als mensen zo dom zijn om daar nog in te trappen, dan verdienen ze het om opgelicht te worden. Daar moet je geen klappen voor oplopen!

liliane.vervliet@skynet.be

Vorig jaar op de zeedijk in Arenal (Mallorca)nam ik mijn GSM en vroeg aan de omstaanders van het speltafeltje om even plaats te ruimen ,om een mooie foto te nemen!Hadden de ogen van de Bende kogels geweest kon ik dit niet melden!Het inpakken van het boeltje duurde geen 2 ogenblikken en de bende verdween in alle richtingen.(Naast mij wandelde wel een Duits koppel met een Rottweiler)

Ad

in New York wilde ik een man die op plastic emmers de drumde, heb vlug de camera moeten wegsteken anders was ik die kwijt boos was die man ? Dus dat ook verboden op Time Square ! Zoals die bolletjes en andere demonstraties.

Anoniem

Ik overwinter elk jaar in benidorm op afstand kijken hoe een toerist er weer intrapt en mee doen als je aan een spanjaard vraagt wat de politie er aan doet zegt hij als het balletje spel weg gaat dan moeten de toeristen zekeker hand tassen en alles inde gatdn houden want ze gaan dan iets anders zoeken voor een grote auto te rijden en verder te leven

Dick

Zijn de punten en de komma’s op?

jeannet,

Overal in Spanje wordt ‘balletje,balletje’ beoefend. Barcelona, Madrid, Valencia.
Alleen jammer, dat jullie de goocheltruc niet vertellen.

Adriaan

In 1981 waren wij voor het eerst in Benidorm. Toen heb ik het spelletje niet gezien.
ruw geschat bestaat het zo ongeveer 20 jaar. Nooit last gehad. Negeren is het beste. Kijk op het juiste moment naar boven, naar een mooi appartement. Je wordt met rust gelaten. Of misschien kijk ik wel chagrijnig???

Eric

En het ergste is nog: op de foto wordt het gezicht van de crimineel afgeschermd en die van onschuldige voorbijgangers niet.

Waar gaan we toch naar toe in dit politiek-correcte Europa ?

De waanzin ten top !!!

Eric

Tuig van de richel zonder ook maar enige moraal, voornamelijk zigeuner-bendes.

Vergeet vooral niet dat de neven- of zelfs hoofd-inkomsten van hun aktiviteiten zijn de zakkenrollerij onder de toeschouwers !

In het Franco-tijdperk geen schijn van kans.

Jose Sanchez

Helaas maar waar!
Zelfde geldt trouwens voor zogenaamde bewinden als die van Saddam Hoessein en Khadaffi.

Wizza

Pas nog 100 euro gewonnen in Lepe. Daar deded ze het met glazen…

Fred

Glazen? Doorzichtig dus. Anders ben je erg goed😇😎

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Zolang er domme mensen zijn die meedoen, zijn er oplichters.
Gewoon negeren, dan zijn ze het eerste weer weg.

Francis

Mooi neer geschreven en de waarheid ook,dat er nog zo een domme mensen zijn begrijp ik niet,enkele jaren geleden ook op en de markt in Benidorm,2politiemensen op scooters er direct erbij en we zagen dat die roemenen 50€ geven aan de politie,15 minuten later alle politiemensen een koffie en broodje eten,zo zie je maar hoe ze het snel oplossen.

Fred

Ja hoor. Maakte ik ook mee. Politie kreeg 100 euro en ik van hen de helft🧐

Patrick

Wat ik in deze niet begrijp is dat de overheid niet ingrijpt omdat ze zogezegd niet zouden weten hoe dit aan te pakken. Dit is een activiteit die 1° een deel van de openbare weg in beslag neemt, 2° de openbare orde verstoort en 3° een vorm van oplichting is. Dus zowel de administratieve overheid (burgemeester) als de gerechtelijke overheid (procureurs en rechters) kunnen optreden. Als ze dit niet doen is dit onwil of gemakzucht! Ik ben bijna 40 jaar politie-officier geweest in een grootstad van België en telkens zijn we er redelijk vlug in geslaagd paal en perk te… Lees verder »

Guido Beysen

Patrick,
Jij spreekt over België, hier zijn we in Spanje.
Dat is nu precies het verschil.

Patrick

Guido, je hebt gelijk. Maar ik had altijd gehoord dat de Spaanse politie zeer streng was… Tot mijn spijt, niet dus!

Piet Paëlla

Natuurlijk, het is een verboden activiteit.
Die Roemenen zijn daar speciaal voor naar Spanje gekomen, en blijkbaar wordt er in Spanje niets aan gedaan.
Iemand die lef heeft, doet mee aan het spelletje en heft alle 3 de bekertjes omhoog….
Of gewoon hun tafeltje omver schoppen.
Bah, wat een misselijk volk.

Bert

Zolang er nog zoveel Belgen naar Benidorm komen hebben ze nog steeds een ģoed inkomen😂

Koos

De mensen die veel in Benidorm komen en de bewoners weten zelfs de namen van deze oplichters. En weten dan ook donders goed dat ze hun mond moeten houden anders grote problemen. Die groepen oplichters zijn daar al zeker al meer dan 10 jaar aktief of misschien zelfs langer. Ze hadden er dus allang wat aan kunnen doen bij de gemeente.

Anoniem

Tijdens mijn laatste vakantie in Benidorm werd ik bijna dagelijks op mijn schouder of rug getikt in de omgeving van ‘Mirador del Castell’. Ik moest maar even mijn handtekening zetten voor het ‘goede doel’. Dat dacht ik niet. Na een derde poging was ik mevrouw meer dan beu. Heb gelijk het papier en het kartonnen achterblad uit haar handen getrokken, in stukken gescheurd en naar beneden gegooid. Toen was het ook meteen over, de rest van de vakantie heb ik niks meer van haar vernomen. Een restauranthouder keek op de achtergrond toe en begon spontaan te applaudisseren. Hij vertelde dat… Lees verder »

Raptor

Dat was een spannend verhaal. Onder welke beker lag toen het balletje?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.