Alarminstallatie beste wapen tegen krakers in Spanje

Alarminstallatie beste wapen tegen krakers in Spanje
Beeld: 123rf

Alarminstallatie beste wapen tegen krakers in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het klinkt als een verkooppraatje maar volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de politie is een alarminstallatie het beste wapen om snel op te kunnen treden tegen krakers van woningen. Het is namelijk belangrijk te weten op welke datum een woning illegaal bezet werd omdat de politie zonder gerechtelijk bevel de krakers binnen 48 uur tijd uit de woning mag halen.

De pandemie en de corona-crisis hebben ervoor gezorgd dat in bepaalde delen van het land meer woningen gekraakt worden door ‘ocupas’. Dat is met name gebeurd in die regio’s waar veel vakantiewoningen te vinden zijn omdat de eigenaren daarvan vanwege het reisverbod in Spanje niet hun ‘segundas residencias’ konden controleren.

Volgens de gegevens van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken is het illegaal bezetten van woningen sinds 2016 met 50% gestegen terwijl dat van 2018 op 2019 zelfs 20% was naar een totaal van 14.394 gekraakte woningen in heel Spanje.  

In het eerste half jaar van 2020 werden er volgens het ‘Ministerio del Interior’ 3.611 aangiften gedaan bij de politie van krakers in Catalonië, dat is bijna 500 meer dan gedurende dezelfde periode in 2019. De meer dan 3.600 aangiften is meer dan het dubbele dan de 1.183 aangiften in Andalusië en veel meer dan de 657 in de Madrid regio en 577 in de Valencia regio.

Alarminstallatie

Krakers weten precies wat ze doen en in veel gevallen zijn het niet meer families die een woning bezetten maar wordt het kraken georganiseerd door mafia’s die daarna de gekraakte woningen verhuren aan derden. 

De politie spreekt echter een veelgehoord gerucht tegen want het is niet zo dat als je na enkele uren of dagen afwezigheid terugkomt bij de eigen woning en krakers aantreft het niet met de politie mogelijk is om de krakers uit de woning te krijgen. 

Als de eigenaar kan aantonen dat de woning hen hem/haar is dan kan de politie de krakers arresteren waarna deze een boete of zelfs een celstraf krijgen. Dat dient echter wel binnen 48 uur te gebeuren.

Een alarminstallatie die verbonden is met een centrale die de politie meteen belt kan daarbij een belangrijke rol spelen want als men de exacte datum weet dat de krakers een woning bezetten kan de politie zonder tussenkomst van een rechter binnen 48 uur de krakers uit de woning zetten.

Dat is ook vaak de reden dat krakers de eerste dagen zo onopvallend mogelijk in de gekraakte woning leven. Na 48 uur wordt het moeilijker en dus kan een goede alarminstallatie die verbonden is met een centrale de oplossing bieden.

Manier van kraken

Een kraker (ocupa) is iemand die na het innemen van een woning aantoont van plan is te blijven zonder dat deze persoon daar geweld voor heeft gebruikt. Is er sprake van geweld en/of intimidatie dan spreekt men niet meer over het kraken/bezetten (ocupación) maar over usurpatie (usurpación).

Type woning

Daarbij moet ook een onderscheid gemaakt worden tussen het type woning. Als krakers een vakantiewoning (segunda residencia) bezetten geldt dat het om een ‘simpele’ overtreding gaat met een geldboete of als er sprake is van geweld en/of intimidatie een tot twee jaar celstraf.

De straffen worden hoger als er sprake is van het bezetten of kraken van een woning die gebruikt wordt als hoofdwoning (residencia habitual). In dat geval geldt vaak geen geldboete maar meteen een celstraf tussen de 6 maanden en 2 jaar. Is er sprake van geweld en/of intimidatie dan kan de celstraf tussen 1 en 4 jaar liggen en een hoge boete.

Feit is echter dat krakers precies weten wat ze doen, hoe en welke woningen ze bezetten en op welke manier. Daarom is het dus belangrijk om krakers er zo snel mogelijk, binnen 48 uur en nog voordat ze zich ‘vestigen’ in een woning door eigen spullen te plaatsen etc. uit de woning te halen.  

Er is echter onenigheid over de wetten wat betreft huisbezetting en krakers waardoor er veel verschillende scenario’s zijn en het in sommige gevallen wel mogelijk is om krakers uit een woning te krijgen en in sommige gevallen dat lastiger is.

Ga naar de inhoud