Bende krakers van vakantiewoningen aan de Costa Blanca gearresteerd

Bende krakers van vakantiewoningen aan de Costa Blanca gearresteerd
Beeld: Guardia Civil / web

Bende krakers van vakantiewoningen aan de Costa Blanca gearresteerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De Guardia Civil politie heeft een bende krakers of woningbezetters gearresteerd die zich richten op met name vakantiewoningen en -appartementen. Als de leden van deze bende eenmaal een woning bezet hadden eisten ze een losgeld van de eigenaren. De arrestaties werden verricht in Vila Joiosa in de provincie Alicante. Vier van de zes verdachten zijn vastgezet.

De bende was gespecialiseerd in vakantiewoningen en -appartementen die voor korte duur verhuurd werden aan vakantiegangers in de Marina Baja streek aan de Costa Blanca. Als de verdachten eenmaal bezit hadden genomen van een woning of appartement, werd tot 14.000 euro losgeld gevraagd.

De modus operandi was als volgt: de bende deed zich voor als een normale familie die een vakantiewoning of -appartement wilde huren. Ze namen contact op met de eigenaren van de woning of het appartement om zo een weekend of week te boeken. De bendeleider was de vrouw die een verbale huurovereenkomst sloot met de eigenaar maar het was haar echtgenoot die daarna de woningeigenaars bedreigde en afperste.

Als ze eenmaal in een woning of appartement waren begonnen de verdachten de boel kort en klein te slaan waar de eigenaren soms bij aanwezig waren. In één geval is een van de eigenaren fysiek ook aangevallen. Er werden vaak op hetzelfde moment meerdere woningen bezet aangezien familieleden of bekenden ook meededen met het kraken van deze woningen.

Volgens de politie heeft de bende krakers met deze actie minstens 62.000 euro kunnen verdienen. Maar het doek is gevallen, vier van de zes verdachten zitten achter de tralies terwijl ze allemaal worden beschuldigd van de misdaden van fraude, verduistering, afpersing en het behoren tot een criminele groep.

Ga naar de inhoud