Nationale Associatie voor Ecologische Dorpen komt bijeen in Navarra

Nationale Associatie voor Ecologische Dorpen komt bijeen in Navarra
Beeld: Canva

Nationale Associatie voor Ecologische Dorpen komt bijeen in Navarra

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – In het Ecologische dorp (EcoAldea) Lakabe in de autonome regio Navarra kwamen dit weekend afgevaardigden en geïnteresseerden van over heel Spanje bijeen voor de jaarlijkse ontmoeting van het RIE (Red Iberica de Ecoaldeas – Iberisch Netwerk van Ecologische Nederzettingen). 

Het RIE (Red Iberica de Ecoaldeas) is de organisatie die Ecologische nederzettingen van over het hele Iberische Schiereiland bijeen brengt en ondersteunt. Elk jaar organiseert het netwerk een nationale bijeenkomst, waarop afgevaardigden van gelijkaardige projecten en geïnteresseerden samenkomen voor een reeks workshops en activiteiten. Wegens de grote interesse werd die bijeenkomst opgesplitst in drie verschillende bijeenkomsten over het hele land, zodat de respectievelijke gastheren niet volledig worden overspoeld.

De bijeenkomst in Noord Spanje ging afgelopen weekend door in Lakabe, een ecologische nederzetting die al 42 jaar lang bestaat. Lakabe werkt met een gedeelde economie, is bijna volledig zelfvoorzienend qua energie en voedsel, heeft een eigen bakkerij en meer dan een dozijn gerestaureerde huizen. Het dorp werd 42 jaar geleden door een groep pioniers bezet en volledig heropgebouwd. Op dit moment woont er een groep van ongeveer 40 mensen.

Een Ecoaldea of ecologische nederzetting bestaat uit een groep mensen die er bewust voor kiezen om samen te wonen in een landelijke omgeving. De gemeenschap streeft naar sociologische, ecologische en economische duurzaamheid. Ze baseert zich op respect voor de natuurlijke omgeving, het gebruik van hernieuwbare energie, zelfvoorzienendheid in voedsel en het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen in de architectuur. 

Afgelopen weekend in Lakabe bewees opnieuw de grote interesse die er in Spanje bestaat voor die manier van leven. In totaal waren ruim 140 personen aanwezig voor een rijkelijk gevuld programma. Er waren onder meer afgevaardigden van de Ecoaldeas Arterra (Navarra), El Calabacino (Huelva) en Bea (Soria). Naast afgevaardigden van bestaande projecten kwamen ook heel wat mensen die geïnteresseerd zijn in deze manier van leven en er van dromen bij een project aan te sluiten. Info over volgende bijeenkomsten of over het RIE zelf vind je HIER.

Ga naar de inhoud