Search
menu
Search

36.000 euro boete voor vijf buitenlandse toeristen voor balconing op Mallorca

36.000 euro boete voor vijf buitenlandse toeristen voor balconing op Mallorca
Beeld: via canva.com

36.000 euro boete voor vijf buitenlandse toeristen voor balconing op Mallorca

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vijf buitenlandse toeristen zijn tot nu toe deze zomer beboet met 36.000 euro per persoon voor het plegen van ‘balconing’ in hotels in de wijk Magaluf in de gemeente Calvià op Mallorca. De gemeente heeft dinsdag bekendgemaakt dat deze aangiften zijn ingediend nadat de vijf verantwoordelijken zijn geïdentificeerd.

Elk van hen heeft een boete van 36.000 euro en onmiddellijke uitzetting uit het hotel waarin ze verbleven gekregen, in overeenstemming met het lokale en regionale decreet over excessief toerisme.

Een woordvoerder van de gemeente Calvià verklaarde dat “deze boetes een krachtig afschrikeffect hebben. Balconing is onacceptabel in onze gemeente, het is een onverantwoorde praktijk die ernstige, onomkeerbare verwondingen of zelfs de dood kan veroorzaken”, aldus de woordvoerder.

Dit soort ongelukken is het laatste wat toeristen willen die naar Mallorca komen om van hun vakantie te genieten. “Dit is geen ontspanning, maar een zeer gevaarlijke onverantwoordelijkheid en het is niet het beeld dat we willen voor onze gemeente”, voegt de woordvoerder toe.

In deze lijn van nultolerantie voor wangedrag en excessen, heeft de gemeente de taak van de lokale politie versterkt om ‘balconing’ te controleren. De laatste zaak werd afgelopen dinsdag om 6 uur ’s ochtends ontdekt, toen een toerist van het ene balkon naar het andere sprong. Hij kreeg de bijbehorende boete en werd uit het etablissement gezet.

Wat is balconing eigenlijk?

Balconing is een gevaarlijke activiteit die wordt beoefend door veelal buitenlandse toeristen in Spanje, vooral in de badplaats Magaluf op Mallorca. Het houdt in dat men van het ene balkon naar het andere springt, of van een balkon naar de grond of in het zwembad. Deze activiteit is zeer gevaarlijk en kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood.

Balconing is een relatief nieuwe activiteit, die pas in de jaren 2000 is ontstaan. Het is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van de populariteit van alcohol en drugs in de populaire feestplaats Magaluf, en de daarmee gepaard gaande impulsieve gedragingen.

De lokale autoriteiten in Magaluf hebben harde maatregelen genomen om balconing te bestrijden. Er zijn hoge boetes en zelfs celstraffen voor mensen die balconing beoefenen. De lokale politie houdt ook extra toezicht op de straten van Magaluf om balconing te voorkomen. Ondanks deze maatregelen blijft balconing een probleem in Magaluf. In 2023 zijn er al meerdere mensen gewond geraakt of omgekomen door balconing.

Ga naar de inhoud