Search
menu
Search

Gemeenten Balearen geven onterecht residentie-papieren uit om korting te krijgen op vluchten

https://www.menorca.info/balears/noticias/2023/08/22/1998483/certificado-residente-baleares-ayuntamientos-expiden-documentos-ilegales-extranjeros-1.html
Beeld: via canva.com

Gemeenten Balearen geven onterecht residentie-papieren uit om korting te krijgen op vluchten

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De vereniging van reisorganisaties van de Balearen (Aviba) heeft gevraagd om een onderzoek naar diverse gemeenten op meerdere eilanden die onterecht residentie papieren hebben afgegeven zodat buitenlanders, die dus niet op Mallorca, Menorca, Ibiza of Formentera wonen, gebruik kunnen maken van de 75% korting op vluchten tussen de eilanden en het Spaanse vasteland. Het gaat om de zogenaamde ‘certificados de residente’, iets waar buitenlanders uit de Europese Unie met een tijdelijke NIE (registratienummer voor buitenlanders) geen recht op hebben.

Aviba benadrukt dat het naar buiten brengen van deze administratieve fout niet te wijten is aan politieke kwesties die voortvloeien uit de uitslag van de verkiezingen van 28 mei. De reisbureaus detecteren al jaren honderden illegale certificaten voor buitenlanders met een verblijfsvergunning, maar de situatie is in de afgelopen 18 maanden verergerd. Dit is zorgwekkend, omdat de reisbureaus indirect ook de grote verliezers zijn. Het probleem ligt bij de gebrekkige administratieve controle, zowel door ambtenaren van de gemeenten van de eilanden als door de luchtvaartmaatschappijen zelf.

De gemeenteambtenaren kennen de geldende wetgeving, om welke reden dan ook, niet en geven certificaten van verblijf af aan buitenlanders met een tijdelijk NIE, terwijl ze dat niet mogen doen. Wat betreft de luchtvaartmaatschappijen: zij moeten in hun reserveringen en op de luchthavens het certificaat van verblijf eisen dat is gewaarborgd door het “Systeem van Toepassingen en Netwerken voor de Overheid”, beter bekend als SARA. Er zijn dagen dat het SARA-systeem geen enkele inwoner verifieert. Deze situatie creëert een alarmsituatie voor de reisbureaus, omdat als de verblijfplaats van deze tijdelijke buitenlanders niet op de luchthaven wordt gecontroleerd, de economische sanctie op de reisbureaus rust.

Luchtvaartmaatschappijen die tussen het vasteland en de Canarische Eilanden en de Balearen opereren, zijn verplicht om het certificaat van verblijf te vragen. Als ze dat niet doen, is het ministerie van Infrastructuur verplicht de reisbureaus te laten opdraaien voor de kosten van 75% van de uitgifte van de tickets, omdat de gegevens van de subsidie van 75% niet overeenkomen met de gegevens van de buitenlanders met een tijdelijk NIE van verblijf in het SARA-systeem. In geval van niet-betaling van de boetes aan het verkoopsysteem BSP, kunnen de luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van IATA hun vergunning om tickets uit te geven intrekken.

De onregelmatigheden met de certificaten van ingezetenen bedragen momenteel tot zes miljoen euro. Aviba heeft ontdekt dat er op dit moment ongeveer 3.000 illegale vergunningen in omloop zijn die door de gemeentebesturen van de eilanden zijn afgegeven en die zes maanden geldig zijn.

Ga naar de inhoud