PP-partijleider door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje

PP-partijleider door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

PP-partijleider door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens de traditie heeft koning Felipe VI de meest gekozen politieke partij, in dit geval de Partido Popular (PP), gevraagd om een poging te doen een nieuwe regering te vormen. Daarmee heeft de koning de PSOE-leider op de tweede plaats geplaatst, al lijkt het erop dat Pedro Sánchez meer steun krijgt van overige partijen dan Alberto Núñez Feijóo.

Na een gespreksronde met vertegenwoordigers van alle politieke partijen, heeft koning Felipe VI besloten om Alberto Núñez Feijóo van de PP een kans te geven om een regering te vormen. Dat heeft Felipe VI gedaan omdat volgens traditie de politieke partij met de meeste stemmen dat hoort te doen. In dit geval is dat de PP, maar deze partij heeft op dit moment niet genoeg steun om een regering te kunnen vormen. De parlementsvoorzitter heeft besloten dat de eerste poging plaats moet vinden op 26 en een tweede poging op 27 september.

De Alberto Núñez Feijóo heeft op dit moment 172 zetels van de PP (137), VOX (33), UPN (1) en CC (1). Dat is niet genoeg omdat voor een regering 176 zetels nodig zijn. De waarnemend premier Pedro Sánchez van de PSOE heeft op dit moment waarschijnlijk 178 zetels van de PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNV (5) en BNG (1), al is dat nog niet 100% zeker en moet er nog onderhandeld worden.

Het ontbreekt Alberto Núñez Feijóo dus nog aan vier zetels, die hij hoopt te kunnen krijgen door met alle politieke partijen te praten, inclusief de door de PP gehate Catalaanse Junts en ERC partijen, maar exclusief de Baskische Bildu-partij die door de PP als de ETA-terroristen nazaten gezien wordt. 

De Baskische partij PNV heeft al meerdere keren aangegeven niets met de PP te maken te willen hebben, omdat de PP een grens heeft overschreden door in meerdere autonome regio’s en gemeenten met VOX samen te werken. De vraag is of de Catalaanse partijen wel met de PP willen praten, de kans daarop is klein.

Bij een eerste stemronde zou de PP dus niet genoeg steun hebben met 172 zetels, terwijl bij een tweede stemronde alleen een meerderheid ja-stemmers nodig is, iets wat ook niet gegarandeerd is. Lukt het Alberto Núñez Feijóo niet om een nieuwe regering te vormen, dan kan de koning Pedro Sánchez van de PSOE een kans geven. Lukt dat ook niet, dan kunnen er nieuwe verkiezingen komen die dan op 14 januari 2024 zouden plaatsvinden.

Ga naar de inhoud