skip to Main Content
Faillissement Thomas Cook nog geen gevolgen voor Nederlandse en Belgische reizigers in Spanje
Archieffoto

Faillissement Thomas Cook nog geen gevolgen voor Nederlandse en Belgische reizigers in Spanje

MADRID – De Britse reisorganisatie Thomas Cook heeft in de nacht van zondag op maandag een faillissement aangevraagd wat direct gevolg heeft voor meer dan 150.000 reizigers die in het buitenland verblijven en duizenden reizigers die nog zouden moeten vertrekken. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om Britten die ook in Spanje van een vakantie genieten maar ook Nederlanders en Belgen die in Spanje in onzekerheid verblijven.

Vooralsnog zeggen Thomas Cook Nederland en België (waaronder ook Neckermann Reizen) dat deze afdelingen formeel nog niet failliet zijn, iets dat uiteraard voor veel verwarring zorgt binnen de Nederlandse en Belgische reiswereld. De afdelingen in Nederland, België en Duitsland vormen aparte continentale reisafdelingen binnen het concern Thomas Cook, aldus de Telegraaf. Dat houdt in dat de vliegreizen de komende dagen nog doorgang vinden.

Maar zodra er besloten wordt dat ook de Nederlands, Belgische en Duitse afdelingen faillisementen aanvragen worden de reizen gedekt door de in hun landen garantiefondsen zoals in Nederland het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en in België het Garantiefonds Reizen.

Volgens Thomas Cook Nederland zijn er zo’n 10.000 Nederlanders op vakantie in het buitenland, hetzelfde aantal dan bij Thomas Cook België. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel van deze reizigers op dit moment in Spanje verblijven of daar naartoe gaan en eventueel gedupeerd zijn. Voorlopig zegt men dat alle reizen doorgaan maar dat er geen nieuwe reizen meer geboekt kunnen worden.

Thomas Cook en Neckermann Reizen vlogen al een tijd niet meer met de eigen Thomas Cook luchtvaartmaatschappij maar met Brussels Airlines in het geval van de Belgische tak en Transavia in het geval van de Nederlandse afdeling. Daardoor kunnen de Nederlandse en Belgische reizen beter doorgang vinden omdat er geen vliegtuigen aan de grond worden gehouden vanwege het Britse faillissement.

Het faillissement komt niet helemaal als een verrassing want Thomas Cook zat al langer in de problemen. Er was ongeveer een miljard euro nodig om Thomas Cook te redden, maar de gesprekken tussen de verschillende partijen zijn op niets uitgelopen. Bij het 178 jaar oude concern werken zo’n 22.000 mensen waarvan zo’n 600 in België en 200 in Nederland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Veel Nederlandse en Belgische reizigers die geboekt hebben bij Nekkermann zullen om geboekt moeten worden. De regio Benidorm waar veel van deze toeristen vertoeven en via El Altet Alicante Elche aankomen en vertrekken zullen met andere maatschappijen moeten vliegen. Voor de Belgen geldt dat dit Brussels Airline zal worden die vluchten voor Cook uitvoerden, hierover zijn nog besprekingen gaande. Voor Nederlandse toeristen zal Transavia en Tui misschien de klappen opvangen. Voor Belgische toeristen wereldwijd is er 20 miljoen uitgetrokken om te zorgen dat ze terug kunnen. Veel buitenlandse reizigers lijken door hotels in Turkije te worden gegijzeld omdat die een betalingsachterstand van minstens twee maanden hebben en die willen nu direct het geld bij de gasten halen waarvan sommige al 1000 tot 2000 euro hebben betaald om de kamer blokkering op te heffen. In Spanje zijn ook enkele gevallen van blokkering bekend, dit mogen ze pertinent niet doen en u moet als toerist direct het formulier aan de balie opvragen om een klacht neer te leggen. Elke Spaanse onderneming is verplicht deze formulieren te hebben en deze komen weer terecht bij de Generalidad.

  1. Don, interessant commentaar geef je.
   Wat moet je dan doen als zo’n hotelmanager je toch verplicht om te betalen nadat hij je bagage had opgesloten, hem een knal voor z’n harses geven of 112 bellen ?….
   Dan komt in ieder geval de politie wel een kijkje nemen, lijkt me zo.

  2. Het is logisch dat de hotels geld willen zien. Gevolg kan een faillissement van het hotel zijn, met als gevolg weer een hoop werklozen erbij in Spanje.

   1. Hoja de reclamaciones.
    Voordat de overheid daar aandacht aan besteed, dat duurt eeuwig en jij hoort er nooit meer iets van.
    Intussen heb je mogelijk 2 x je vakantie moeten betalen omdat het hotel je daar toe dwingt, wat absoluut niet mag.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken