Politie arresteert Catalaanse separatisten met explosief materiaal

Politie arresteert Catalaanse separatisten met explosief materiaal
Beeld: Guardia Civil

BARCELONA – De Guardia Civil heeft in een grote operatie in diverse steden en dorpen negen Catalaanse separatisten en leden van de CDR beweging aangehouden. De politie verdenkt hen ervan dat ze in oktober gewelddadige acties wilden gaan uitvoeren. In woningen trof men materiaal aan dat gebruikt kan worden om explosieven te maken. De aanhouding wordt bevestigd door de Minister van Binnenlandse Zaken en praktisch alle Spaanse en Catalaanse kranten.

De Spaanse politie heeft de negen personen aangehouden in Sabadell, Mollet del Vallés en Cerdanyola, alledrie gelegen in de provincie Barcelona. Het onderzoek naar de desbetreffende personen begon reeds 12 maanden geleden maar uiteindelijk kon men de negen leden van de separatistische Comités voor de Verdediging van de Republiek (Comitès de Defensa de la República, CDR) mandagmorgen arresteren.

Er vonden 10 huiszoekingen plaats waarbij o.a. materiaal gevonden is dat gebruikt kan worden om explosieven te maken. Ook werden verschillende documenten en computermateriaal gevonden maar het is niet helemaal duidelijk wat daarop stond en waar de verdachten naar gezocht hebben. In ieder geval sluit de politie meer aanhoudingen niet uit en gaat men er vanuit dat er gewelddadige acties gepland werden begin oktober.

Ondertussen heeft de CDR opgeroepen te protesteren tegen de aanhoudingen van hun collega’s omdat men deze ziet als een mediagerichte actie van een regiem dat het Catalaanse volk onderdrukt. Volgens de CDR heeft de politie er nu juist voor gezorgd dat men wakker is geworden in Catalonië, althans een deel van de Catalanen. 

Op maandag wordt in de stad Sabadell gedemonstreerd door honderden CDR leden (die dus kennelijk niet hoeven te werken of studeren) tegen de aanhouding van de collega’s waarbij men de vrijheid eist. Voor maandag 19 uur is er ook een bijeenkomst gepland. De CDR wil de strijd voortzetten tegen degene die artikel 155 steunen, tegen het Koningshuis en het ‘regime van 78’ ofwel de huidige regering en politieke partijen.

In oktober wordt in Catalonië de tweede verjaardag gevierd van het illegaal gehouden referendum waarbij zo’n 40% van de Catalanen, waarvan het overgrote deel separatisten, met zo’n 90% van de stemmen koos voor afscheiding. Dat feit werd door de voormalige Catalaanse regioregering van o.a. de naar België gevluchte voormalige regiopremier Carles Puigdemont gebruikt om uiteindelijk de eigen (symbolische of niet symbolische) Catalaanse Republiek te verkondigen.

Terwijl Puigdemont en diverse andere leiders van de voormalige regioregering vluchten naar o.a. België en Zwitserland werden andere leiders in voorlopige hechtenis genomen en moesten zij terecht staan voor de beschuldiging van hoogverraad (rebellie) en misbruik van overheidsgeld. Het vonnis in dat proces wordt deze oktober verwacht waarna er veel problemen op straat verwacht worden in Catalonië.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

28
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
feolavh@hotmail.com

In de laatste zin van het artikel zit hem de clue: half oktober wordt het vonnis in de zaak tegen de Catalaanse politici verwacht. Ook de aankomende verkiezingen spelen een rol. Geweld hebben de Catalanen 2 jaar geleden niet gebruikt. Hoe men vanuit Spanje ook probeert de Catalanen te provoceren. Want dat was op 20 september 2017 het geval toen er plotseling huiszoekingen plaatsvonden bij meerdere politici. De rechtzaak tegen de Catalaanse politici heeft zich voornamelijk gericht op deze dag, toen veel Catalanen verontwaardigd protesteerden en er inderdaad wat relletjes waren. Op 1 oktober gebruikten nl. alleen de Policía Nacional… Lees verder »

JACOB

Het feit dat ze de Catalaanse politieke gevangen in Madrileense gevangenis willen stekken heeft alles te maken met de vrees van Spanje dat ze op internationaal niveau (EU en/of VN) zeer zwaar veroordeeld worden met de eis om deze onmiddellijk weer vrij te laten (zie rapport VN onderzoek groep die hun onmiddellijke vrijlating eist).

Anoniem

Dream on feola en hou je fake news maar voor jezelf

don_tessers@hotmail.com

Een groep die vergelijkbaar als de beruchte ETA, stond klaar om grote aanslagen te plegen. Dit is een goed geplande en uitgevoerde actie door de speciale anti-terreureenheid. Het bleek ook dat ze de natuur afstruinden naar bepaald soort planten die verwerkt zouden worden in het explosief. Ik vroeg mij af wat dit zou kunnen zijn?

Miel

Indien deze mensen inderdaad aanslagen beraamden kunnen we de ingreep van de Guardia alleen maar toejuichen. INDIEN, want dit lijkt wel een herhaling van de aanhouding van Tamara Carasco vorig jaar. Uiteindelijk was er niets aan de hand en was het zuivere intimidatie tov CDR. Ook opmerkelijk is dat deze actie juist nu plaatsvindt, terwijl het onderzoek al meer dan een jaar loopt. Net zoals voor de uitspraak ivm de opgraving van Franco lijkt het tijdstip schitterend gekozen, nl bij aanvang van de verkiezingsca!mpagne en dus ideaal voor de regerende PSOE. Zou het dan toch waar zijn dat de rechtspraak… Lees verder »

gerbeatles@hotmail.com

Waarom staat er in het artikel “(die dus kennelijk niet hoeven te werken of studeren)”. Wordt dit altijd toegevoegd zodra er demonstraties zijn op werkdagen?

JACOB

Wat men als “springstof vermeld” is dus een zak ijzersulfide die gebruikt wordt bij de traditionnelle vuurwerken eigen aan de Catalaanse dorpsfeesten waarbij deze stof gebruikt wordt om een licht effect te verkrijgen (en dus eigenlijk niet als explosief) en een zak aangesproken nitraat (in mensen taal mest voor de bloemen) die effectief ook vaak gebruikt wordt bij springstof maar die de meeste Catalaanse Belgische of Nederlandse boer of amateur tuinierder dus ook in huis hebben. Maar bon, deze zoveelste doldwaze media optreden (die nu al problem geeft aan de Spaanse overheid daar de zelfde Spaanse “terrorisme” wet die ze… Lees verder »

Juan74

Sjonge, Jakob is er nog altijd. Wat blijkt nu na wat onderzoek, dit is inderdaad een pseudoniem van een persoon die geen persoon is, maar via de Indeps hier op de site propaganda moet strooien. Compliment voor Spanjevandaag dat men deze site als bedreiging ziet voor de Indeps zaak hahahaha. Verder zou Spanjevandaag dit soort zaken domweg niet moeten toelaten. Dit CDR moet inderdaad op de lijst van terroristische groeperingen worden gezet, door heel Europa en in de hele wereld. Als je hun werk methoden ziet, hun plannen leest en ziet waar ze toe oproepen en aanzetten, dan hoort dat… Lees verder »

Peter

Juan74, er staat duidelijk “geef uw mening over het artikel”. Maar waarom valt u altijd meningen aan van mensen die niet hetzelfde denken als u?
Dit is erg storend.
Men zegt wel eens: respecteer de mening van een ander wanneer je wilt dat ze uw mening respecteren.

Anoniem

peter toch
Jij weet heel goed dat het jacobke was in het verleden die steeds zijn separatistische gedachten aan iedereen opdrong
Die krijgt vanaf toen een koekje v eigen deeg
En mieleke ziet zoals steeds zijn kans om vuurtje te stoken

JACOB

Juan74; Punt 1. Het Jacob met een C (leren lezen beste) 2) De CDR omvatten ondertussen op zijn minste 800.000 leden en heeft als hoofd princiepe geweldloze weerstand (resistència passiva) en elk één die zich daar niet aanhoud wordt uit de beweging gesmeten. 3) Maakt u geen zorgen het Spaanse kalf is meer dan verdronken in het Catalaanse verhaal en dan nog door de eigen Spaanse schuld. Wat dus de hevige en geprikkelde reacties van deze Spaanse staat deze laatste weken verklaart t.o.v. het Catalisme.

Anoniem

JACOB: ‘leren lezen’? Ik zou zeggen: ‘leer eerst schrijven’. Die reacties van jou staan steeds vol met fouten. Maar ja: ook weer zoiets vanwege die rebellerende bende van jullie: ‘wij doen nooit niets, het zijn altijd de anderen!’
Stelletje peuters

Miel

Ja, Jacob, je bent gezien, man ! Onze succesvolle Andalusische zakenman heeft blijkbaar een onderzoekscentrum opgekocht en weet nu alles over jou, over je samenwerking met de Indeps, over CDR, hun werkmethoden en hun plannen..
Spanje is gered !!

Anoniem

Stokertje miek is weer vd partij

Anoniem

Wel jacobke ik wist niet dat die indeps waar jij deel v uitmaakt zulke dommeriken zijn dat jullie denken dat iedereen naïef Is
Ondertussen hebben er 2 v die idioten toegegeven dat ze explosieven hadden
Waar ben je nu met onozel ‘bloem’ verhaal?

jacob

De man die zo moedig is dat hij zich anoniem noemt. Ik hoop dat je toch door heb de Spaans Guarda civil hier eigenlijk eigenhandig aantoont dat ze een enorme intern deontologisch probleem hebben aangezien de inhoud van haar ondervragingen sneller tot bij de media geraken dan bij de bevoegde rechter. Bijkomend bestaat dus nog steeds zoiets als onschuld tot het tegendeel bewezen is. In België of Nederland zou de politie agenten die durven informatie naar de media lekken op staande voet ontslagen worden en vervolgd voor het verbreken van het geheim van et onderzoek maar ja we zijn in… Lees verder »

Anoniem

Recht op privacy noemen ze dit in andere landen ventje, daar hebben jouw sep vriendjes kennelijk problemen mee…zolang het hun uitkomt natuurlijk en zoals gewoonlijk draai jij je kont of praat je zoals het je uitkomt. Niets veranderd

Maikel

Jammer dat er weer mensen geweld willen gebruiken. Deze personen verpesten veel en geven normale mensen die graag een eigen land willen op een democratische manier een ongelofelijk slechte naam. Ze verspelen zo veel dat zulke mensen gewoon zielige mislukkelingen zijn te noemen. @Theresa, je kunt gewoon Catalonië bezoeken hoor, net zo prachtig als de rest van spanje, begin alleen niet over politiek (Maar dat geldt eigenlijk overal als gast zijnde naar mijn mening)

Martin

En zo begint het.
Gewapende opstand/verzet, bommen…enz
Ong zoals de Basken in de tijd. Een aantal ‘heethoofden’ die zorgen voor de eerste doden vallen en hun aanhang zal groeien.,. Erg

Rob

Kan iemand mij uitleggen, waarom deze arrestaties verricht zijn door de guardia civil en niet door de mossos?

Loek

De Guardia Civil beschikt over een anti-terreureenheid, de Mossos niet.

Rob

Dus onze naar Waterloo gevluchte vriend Bergpiek had een republiek uitgeroepen zonder anti-terreur eenheid? Weer een bewijs dat ze helemaal niet op eigen benen kunnen staan.

TheresaM

En zou mij iemand kunnen uitleggen waarom deze mensen als separatisten worden gezien, niet als boeven, crapuul, ondermijners van de democratie, en angstaanjagende gekken
Je kunt ergens voor staan en een punt hebben. Maar kom niet aan met geweld.
Wij rijden veel door Spanje, geweldig, maar Cataluña is voor ons een no go Artis.

JACOB

De mossos hebben weldegelijk hun eigen arrestatie teams maar hier heeft het Spaanse hogergerechtshof doelbewust de opdracht gegeven aan de Spaanse politie om zo een mogelijke Catalaanse tussenkomst te voorkomen.

Juan74

En Jakob, het verleden heeft bewezen dat het nodig is dat dit door de GC gedaan dient te worden, want de eigen Catalaanse wouten, willen nog wel eens dienst weigeren.
En als het hoogste rechtsorgaan een opdracht geeft, zal dit niet voor niets zijn.
Maar jij blijft hier maar stoken en onrust zorgen, is er geen http://www.Jakobvoorindeps.com ???

Loek

Een arrestatieteam is wat anders dan een anti-terreureenheid….

Jacob

Loek, de mossos d”esquadra bezitten wel degelijk een eigen anti-terreur arrestatie eenheid. Ze hebben trouwens deze morgen (26/09) in Catalonië een lid van de Arran (extreem linkse organisatie die niet terug schrikt om schadde aan te richten zie sabotage huurwagens deze zomer op Ibiza) aangehouden.

D. Alvarez

Even tussendoor, wat zijn Puigdemont en zijn maatjes die gevlucht zijn, ook eigenlijk lafaards.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.