Search
menu
Search

Nieuwe thuiswerken-wet is een feit in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Nieuwe thuiswerken-wet is een feit in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-crisis heeft voor heel veel ellende gezorgd maar er zijn ook enkele lichtpuntjes zoals in dit geval het thuiswerken. Vóór de corona-crisis waren er maar zeer weinig werknemers die mochten en konden thuiswerken maar de crisis heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen aan ‘teletrabajar’ doen. Het ontbrak echter aan duidelijke regels. Daarom heeft de regering na maanden van overleg met werkgevers- en werknemers vakbonden en organisaties een speciale ‘ley de teletrabajo’ aan kunnen nemen.

Tijdens de corona-crisis worden bedrijven aangespoord om hun werknemers thuis te laten werken en gebleken is dat in veel gevallen dat ook mogelijk is. De oproep van de Spaanse regering was voor en tijdens de noodtoestand om aan ‘teletrabajo’ te doen ofwel thuiswerken. 

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd in Spanje en ook al vraagt de Spaanse regering aan de bedrijven om zoveel mogelijk personen thuis te laten werken, de realiteit is dat dit bij lange na niet mogelijk is. Uit een onderzoek van Randstad bleek dat slechts 22,3% van de Spaanse beroepsbevolking de mogelijkheid heeft om thuis te werken. Dat zijn 4.405.320 personen op een beroepsbevolking van 19.779.300 personen.

Nieuwe wet

Op dinsdag heeft men tijdens de ministerraad de nieuwe ‘ley para teletrabajar’ aangenomen. Samengevat is het belangrijkste dat het thuiswerken vrijwillig moet zijn en nooit een verplichting moet zijn, omkeerbaar en dat de werkgever de kosten van het thuiswerken moet dekken. Voor de thuiswerkers geldt dat dezelfde rechten en plichten gelden dan wanneer men op de werkplek werkt.

Belangrijk is dat werknemers ondanks de flexibele werktijden ook hun recht blijven behouden op digitale ontkoppeling (derecho a la desconexión digital). Er mag ook geen discriminatie of ongelijkheid wat betreft mannen en vrouwen plaatsvinden.

Werkcultuur

Om de thuiswerken-wet echter een succes te laten worden moet er ook iets veranderen in de werkcultuur. In Spanje is (over het algemeen) deze nog gebaseerd op het aanwezig zijn tijdens de werktijden en is dat niet zo gedreven door de werkcultuur van doelstellingen bereiken, iets wat men van huis uit ook vaak kan doen. 

Er zijn in Spanje te weinig flexibele werkregelingen, dit terwijl er veel banen zijn die perfect van huis uit gedaan kunnen worden omdat ze te maken hebben met het online werken via speciale programma’s die ook van huis uit te bereiken zouden zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?