Spanje belandt in technische recessie na een daling bbp van 17,8%

123rf
Beeld: 123rf

Spanje belandt in technische recessie na een daling bbp van 17,8%

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de berekening van het Spaanse Bureau voor de Statistiek is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 17,8% gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Het Instituto Nacional de Estadística (INE ) spreekt over de grootste daling uit de geschiedenis van het instituut sinds 1970. Er wordt van een technische recessie gesproken omdat er twee kwartalen achter elkaar een negatieve groei was.

In het eerste kwartaal van 2020 daalde het bbp nog met 5,3% maar in het tweede trimester daalde het bbp met 17,8%. Het gaat om de ergste daling sinds 1970 maar is toch minder dan de 18,5% die men voorspeld had. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de economie in Spanje met 21,5% gedaald wat ook een historische daling is en veel erger dan de 4,4% in 2009.

De huishoudens in Spanje hebben 20,4% minder geconsumeerd terwijl de bedrijven 28,6% minder geïnvesteerd hebben en er 33,4% minder geëxporteerd werd in het tweede trimester. De werkgelegenheid gemeten in gewerkte uren daalde met 21,7% wat meer is dan het aantal werkenden dat met 17,7% daalde.

De regering heeft eerder voorspeld dat in het slechtste scenario de economie eind 2020 met 9,2% gedaald zal zijn terwijl het werkloosheidspercentage zal stijgen naar 19%. Maar in 2021 zal de economie weer stijgen maar een stijging zal hebben van 6,8% terwijl het werkloosheidspercentage in 2021 moet eindigen op 17% terwijl 2019 werd afgesloten met een werkloosheidspercentage van 13,8%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.