Van Madrid naar Barcelona voor 1 euro met Franse hogesnelheidstrein

Ouigo / Wikimedia
Beeld: Ouigo / Wikimedia

Van Madrid naar Barcelona voor 1 euro met Franse hogesnelheidstrein

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf maart 2021 moet het mogelijk zijn om met een speciale aanbieding vanaf 1 euro per traject met de hogesnelheidstrein van Madrid naar Barcelona en vice versa te reizen. Dat zal echter niet gebeuren met de Spaanse AVE hogesnelheidstrein maar met de Ouigo van de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français).

Vanaf 15 maart 2021 is het de bedoeling dat het Franse SNCF de concurrentie aangaat met de Spaanse RENFE die met de AVE hogesnelheidstrein diverse steden met elkaar verbindt.

Vanaf december 2020 mogen ook andere treinmaatschappijen gebruik maken van het Spaanse spoorwegnetwerk voor hogesnelheidstreinen. Op dit moment is er een monopoliepositie van de AVE, onderdeel van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe. Eind dit jaar staat de deur echter open voor andere bedrijven die hogesnelheidslijnen willen aanbieden in Spanje.

Tot nu toe zijn er twee gegadigden, het Franse SNCF en Air Nostrum waarbij de eerste nu haar plannen voor Spanje bekend heeft gemaakt. Vanaf 15 maart 2021 zal de eerste (en voorlopig enige) route tussen Madrid en Barcelona (en vice versa) met stops in Zaragoza en Tarragona van start gaan. 

Als promotie doet Ouigo 10.000 treinkaartjes voor slechts 1 euro in de aanbieding maar die zullen ongetwijfeld snel verkocht worden. Om deze aanbieding in de wacht te slepen kun je jezelf vanaf 24 september en tot 15 oktober (of wanneer de 10.000 cheques vergeven zijn) via deze website inschrijven.

De eerste treinen zullen dus de route Madrid-Barcelona-Madrid gaan afleggen maar in een later stadium moeten de Ouigo treinen ook naar Andalusië gaan rijden.

In april dit jaar had ook het Spaanse antwoord op de low cost hogesnelheidstreinen van start moeten gaan met de AVLO treinen van Renfe maar vanwege de corona-crisis werd dat uitgesteld. In principe is dat nu vertraagd naar 2023 maar het is niet bekend of de plannen van het Franse SNCF de plannen van AVLO nu ook versneld.

Ga naar de inhoud