50.000 mensen wonen in gebieden die tussen 2050 en 2100 onder water komen te staan in de Valencia regio

50.000 mensen wonen in gebieden die tussen 2050 en 2100 onder water komen te staan in de Valencia regio
Beeld: Freepik

50.000 mensen wonen in gebieden die tussen 2050 en 2100 onder water komen te staan in de Valencia regio

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De regionale overheid van de Valencia regio heeft bekendgemaakt dat circa 50.000 inwoners van de autonome regio gevaar lopen omdat ze in gebieden langs de Middellandse Zee wonen waar tussen 2050 en 21.00 het waterpeil dusdanig zal stijgen dat deze gebieden onder water komen te staan. Speciaal daarvoor heeft het regionale Ministerie voor Ecologische Transitie een visueel hulpmiddel gemaakt waarop te zien is om welke gebieden het gaat.

In het VN-klimaatrapport dat begin augustus 2021 werd gepresenteerd was al te lezen dat de Middellandse Zeekust van Spanje flink te maken zal krijgen met de gevolgen van de klimaatverandering. Daaronder hoort ook de stijging van het zeepeil waardoor stranden en hele gebieden onder water komen te staan.

Door middel van verschillende scenario’s kan berekend worden waar en hoeveel het zeewaterpeil zal stijgen langs de kust van de Valencia regio tussen 2050 en 2100. Het visueel hulpmiddel is gepresenteerd aan de burgemeesters van de verschillende gemeenten die te maken kunnen krijgen met de waterpeilstijging. Het geheel is gegroepeerd rond drie blokken van gevaar, risico’s en impact die de toekomstige scenario’s van overstromingen en achteruitgang van de kust weergeven.

Het visuele hulpmiddel is gemaakt op basis van de parameters die worden gebruikt door het VN-panel van experts op het gebied van klimaatverandering toegepast op de kust. Daaruit is op te maken dat de Marina Alta in de provincie Alicante en het noorden van de provincie Castellón de grootste druk krijgen waarbij alle voorspellingsscenario’s het overstromingsniveau ten minste 1 procent van de bevolking van de Valencia regio ofwel 50.000 mensen zal treffen.

De gevolgen van de klimaatverandering zijn volgens de regionale minister van Ecologische Transitie al te merken bij bv. de stranden El Saler en Pinedo in de stad Valencia waar de stranden de afgelopen decennium al 30 tot 60 meter terugval hebben gehad. Deskundigen doen een beroep op de herziening van de kustwet (Ley de Costas) om deze aan te passen aan de nieuwe realiteit. Men verwacht echter niet dat de stijging van het zeewaternvieau een einde zal betekenen van bv. het Tabarca-eiland of de eerste kustlijn van Benidorm.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.