Om verwarring te voorkomen: La Palma, Las Palmas en Palma de Mallorca

Om verwarring te voorkomen: La Palma, Las Palmas en Palma de Mallorca
Beeld: Cumbre Vieja / Hola Islas Canarias

Om verwarring te voorkomen: La Palma, Las Palmas en Palma de Mallorca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Als zelfs politici in het Spaanse parlement zich vergissen en menen dat de vulkaanuitbarsting op Gran Canaria plaatsvindt in plaats van op het Canarische Eiland La Palma, dan lijkt het ons tijd om even wat uit te leggen over ‘La Palma’ . Eerlijk gezegd is het ook verwarrend maar met onze korte uitleg hoef jij niet meer in verwarring te komen en kun je ook anderen de situatie uitleggen.

Voor de duidelijkheid: de vulkaanuitbarsting vindt plaats op het Canarische Eiland LA PALMA dat oorspronkelijk de naam heeft/had San Miguel de La Palma (bewoners heten palmeros en palmeras) met als hoofdstad Santa Cruz de La Palma (ook verwarrend wat betreft Tenerife) en ook wel ‘La Isla Bonita’ wordt genoemd. LA PALMA hoort samen met Tenerife, La Gomera en El Hierro bij de provincie Santa Cruz de Tenerife met als provinciale hoofdstad de gelijknamige stad Santa Cruz de Tenerife. 

De Canarische Eilanden bestaan uit acht bewoonde eilanden maar ook uit twee provincies, te weten Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas. Las Palmas bestaat uit de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa met als provinciale hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria.

Je hebt dus het eiland LA PALMA maar je hebt dus ook de provincie LAS PALMAS (zoals hierboven uitgelegd) en je hebt de provinciale hoofdstad en hoofdstad van Gran Canaria LAS PALMAS DE GRAN CANARIA.

Om het nog verwarrender te maken heb je ook nog een PALMA maar dat is verder weg en hoort niet bij de Canarische Eilanden. PALMA is de hoofdstad van het Balearen eiland Mallorca en had vroeger de naam PALMA DE MALLORCA. Dat werd echter in november 2016 officieel veranderd naar PALMA. Palma is de hoofdstad van het eiland Mallorca maar is tevens de provinciale hoofdstad van de Balearen eilanden.

Andere betekenissen

PALMA heeft ook nog andere betekenissen zoals de palmboom PALMA REAL en soms worden de palmeras (palmbomen) ook wel PALMA genoemd. PALMA heeft ook te maken met de handen want het binnenste deel van de hand dat van de pols naar het begin van de vingers gaat wordt ook wel PALMA genoemd. 

Klappen wordt in het Spaans ook wel PALMADA genoemd maar dat kan ook een schouderklopje zijn (palmada en el hombre). Tegenwoordig wordt in Spanje ook veel gesproken en geschreven over ACEITE DE PALMA wat palmolie is.

Ga naar de inhoud