Spanje wil plastic verpakkingen AGF verbieden in 2023 en misschien statiegeldsysteem in 2030

Spanje wil plastic verpakkingen AGF verbieden in 2023 en misschien statiegeldsysteem in 2030
Beeld: 123rf

Spanje wil plastic verpakkingen AGF verbieden in 2023 en misschien statiegeldsysteem in 2030

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een Koninklijk Besluit over verpakkingen en afval overweegt de Spaanse regering een verbod op plastic verpakkingen voor aardappelen, groente en fruit (AGF) in de winkels en groothandels. Dat zou dan al vanaf 2023 moeten gelden. Er wordt ook gewerkt aan de vermindering van plastic flessen voor drank waarbij men opnieuw nadenkt over een statiegeldsysteem.

Als het aan de Spaanse regering ligt komt er net zoals in buurland Frankrijk (vanaf 2022) een verbod op plastic verpakkingen voor AGF van minder dan 1,5 kilo. Voedsel dat eventueel kan bederven bij losse verkoop wordt uitgesloten van het verbod op plastic verpakkingen. Doel van deze eventuele nieuwe wet is om op een effectieve manier het overmatig gebruik van plastic verpakkingen te bestrijden.

In 2030 moet de verkoop van drank zoals water in plastic flessen ook met de helft zijn afgenomen maar er wordt nog gediscussieerd over de wijze waarop men dit wil bewerkstelligen. Zo zouden in dat jaar alle verpakkingen recyclebaar moeten zijn zoals harde plastic flessen of glazen flessen die vaker kunnen worden gebruikt.

Opnieuw wordt er gesproken over een statiegeldsysteem maar in tegenstelling tot andere EU-landen wil dat in Spanje maar niet lukken. Milieuorganisaties zijn uiteraard voorstander van een statiegeldsysteem maar Ecoembres, de verantwoordelijke voor praktisch alle verwerking van afval, is nog niet overtuigd van een statiegeldsysteem. Ecoembres is wel kleinschalig aan het testen in diverse gemeenten.

Ga naar de inhoud