Astronomische herfst of ‘otoño’ begonnen in Spanje

Astronomische herfst of ‘otoño’ begonnen in Spanje
Beeld: 123rf

Astronomische herfst of ‘otoño’ begonnen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag 23 september om 03.04 uur is de de astronomische herfst in Spanje en eigenlijk in heel het Noordelijk halfrond begonnen. Deze periode van het jaar duurt 89 dagen tot woensdag 21 december om 22.48 uur wanneer de winter officieel begint. Terwijl voor de weerkundigen de herfst op 1 september is begonnen is dat voor de rest dus op 23 september.

Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot en met 30 november.

De herfst of het najaar is een van de vier seizoenen (lente, zomer, herfst en winter). In gematigde klimaatzones verliezen de meeste loofbomen en ook andere planten hun bladeren en veranderen deze van kleur. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer.

Betekenis

In het Spaans heet de herfst ‘otoño’ die volgt op de zomer (verano) en voor de winter (invierno). Het woord zelf stamt af van het Latijnse ‘autumnus’ dat verwijst naar het tweede gras of hooi geproduceerd door de weiden in dit seizoen. De herfst is de tijd van oogsten en de oogst van o.a. zonnebloemen, maïs, druiven etc.

Het Nederlandse woord ‘herfst’ is afgeleid van het Oudnederlandse ‘heruist’, dat uiteindelijk uit het gereconstrueerde Proto-Germaanse ‘harbusta’ is ontstaan. Daarmee is het Engelse woord ‘harvest’ (oogst) een cognaat. De exacte oorspronkelijke betekenis van ‘harbusta’ is echter niet bekend.

Twee herfstperiodes

Eigenlijk zijn er dus twee herfstperiodes, een meteorologische of klimatologische herfst en een astronomische herfst. De klimatologische herfst is reeds op 1 september begonnen en eindigt op 30 november terwijl de astronomische herfst officieel op 23 september begint.

In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De herfst die de meeste mensen vieren is de astronomische herfst waarbij de dag en de nacht even lang zijn (op 23 september).

Ga naar de inhoud