Heeft Spanje ook reservisten en kun jij dat ook worden in Spanje?

Heeft Spanje ook reservisten en kun jij dat ook worden in Spanje?
Beeld: Ministerio de Defensa / Flickr

Heeft Spanje ook reservisten en kun jij dat ook worden in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Rusland zijn 300.000 reservisten opgeroepen om zich te melden om te vechten in Oekraïne. Meteen werd daar door de Spaanse kranten op ingespeeld om te achterhalen of Spanje ook reservisten heeft en zo ja hoeveel dat er dan zijn. Verder is gekeken naar de eisen om reservist te worden waaronder een van de belangrijkste, je moet de Spaanse nationaliteit hebben.

Het aantal reservisten (reservistas in het Spaans) in Spanje is vele malen lager dan in Rusland met in totaal 3.016 personen. Het gaat om vrijwilligers die zich hebben aangemeld om reservist voor Spanje te zijn om het land te verdedigen. 20% van deze reservisten zijn vrouw. Spanje heeft zelfs een vereniging voor reservisten. 

De situatie wat betreft de reservisten in Spanje en in Rusland is heel anders. Ten eerste is dat in Spanje vrijwillig en niet verplicht en ten tweede is het aantal veel lager. In de loop van de jaren is het systeem van reservisten veranderd in Spanje. Tot aan de afschaffing van de militaire dienstplicht (mili) in 2001 was het zo dat na je diensttijd je vanzelf enkele jaren ‘op reserve’ stond en opgeroepen kon worden als dat nodig was. 

Na afschaffing van de ‘servicio militar obligatorio’ werd in 2003 de ‘reservista voluntario’ ofwel de vrijwillige reservist ingevoerd. Elke inwoner van Spanje met de Spaanse nationaliteit en een leeftijd van 18 tot en met 58 jaar kan zich aanmelden om reservist te worden voor officiers- of onderofficiersfunctie (‘oficial’ of ‘superficial’) en van 18 tot en met 55 jaar voor troepen- en matrozenfuncties (‘tropa’ of ‘marinería’).

Je mag geen strafblad hebben en je moet eerst slagen voor fysieke en psychologische tests om je in te schrijven als reservist. Vrijwillige reservist zijn houdt in dat je kunt worden opgeroepen om deel uit te maken van de militaire troepen die periodiek worden gestuurd naar operaties in het buitenland of voor die missies die reeds bezig zijn. In crisissituaties kan het Ministerie van Defensie ook reservisten oproepen.

De maximale duur van reservist zijn is 3 jaar (met mogelijke verlenging) en voorheen krijg je een cursus van 1 dag tot maximaal 30 dagen. Om reservist te worden moet je ingeschreven staan maar om gekozen te worden is lastig. Jaarlijks komen er slechts 200 tot 250 reservisten bij in Spanje terwijl er soms oproepen zijn waar 10.000 geïnteresseerden op af komen. HIER is meer informatie te vinden over hoe je reservist kunt worden in Spanje.

Huidige leger

Volgens DEZE website heeft Spanje 120.000 actieve militairen wat veel meer is dan de 41.199 militairen in Nederland en 24.599 militairen in België. Spanje heeft daarnaast de beschikking over 15.000 personen voor de militaire reserve, wat in Nederland 6.532 en in België 2.121 personen is. Op dezelfde website is ook het materieel te zien van de Spaanse ‘Fuerzas Armadas’. Zo heeft Spanje in totaal 503 vliegtuigen waaronder 140 straaljagers, 144 helikopters en 49 transportvliegtuigen. Spanje heeft ook de beschikking over 327 tanks en 5.033 gepantserde voertuigen. Verder heeft de marine 139 boten en schepen waaronder 1 vliegdekschip, 11 fregatten en 2 onderzeeërs.

Dienstplicht

In Spanje heeft de dienstplicht de naam ‘Servicio militar obligatorio’ of in de volksmond ‘mili’. Deze werd op 31 december 2001 afgeschaft waarna Spanje alleen nog een professioneel leger heeft bestaande uit zo’n 120.000 manschappen. 

De dienstplicht werd in Spanje in 1968 ingesteld met de ‘Ley General del Servicio Militar’. De ‘mili’ in Spanje had in eerste instantie een duur van 15 maanden en 18 maanden bij de marine. In 1991 werd de dienstplicht ingekort naar 9 maanden waarna deze uiteindelijk eind 2001 helemaal werd afgeschaft.

Ga naar de inhoud