Het Prado museum in Madrid opent onderzoek naar 25 in de Burgeroorlog in beslag genomen kunstwerken

Het Prado museum in Madrid opent onderzoek naar 25 in de Burgeroorlog in beslag genomen kunstwerken
Beeld: La Virgen con santos / Museo del Prado web

Het Prado museum in Madrid opent onderzoek naar 25 in de Burgeroorlog in beslag genomen kunstwerken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Prado museum in Madrid heeft een rapport uitgebracht waarin een lijst van 25 werken wordt beschreven. De werken zijn afkomstig uit de inbeslagnemingen die plaatsvonden bij uitgevoerde aanvallen na de Spaanse burgeroorlog. Het gaat hier om een voorlopig rapport. De galerij heeft een ‘ad hoc’ team ingesteld dat onderzoek zal doen naar de herkomst van de werken. Dit zal gebeuren onder leiding van professor en expert in erfgoed en de burgeroorlog, Arturo Colorado. 

Het onderzoek wordt gedaan om bestaande kennis over bekende gevallen uit te breiden en om eventuele andere in beslag genomen werken te herkennen. Het definitieve rapport zal uitkomen aan het begin van het jaar 2023. De werken in kwestie zijn afkomstig van de Comisaría General de Defensa del Patrimonio Artístico (generaal commissariaat voor de verdediging van artistiek erfgoed) en ze waren waarschijnlijk in beslag genomen door de Junta de Incautación y Protección del Tesoro Artístico  (Raad van inbeslagneming en bescherming van artistieke schatten) tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Het gaat om een lijst van zeventien schilderijen die aan het Prado Museum waren overgedragen door de Comisaría General del Patrimonio Artístico Nacional tussen 1940 en 1942. Daarnaast waren ook vijf schilderijen overgedragen aan het Museo de Arte Moderno (Museum voor moderne kunst). Deze vijf schilderijen waren afkomstig van de Comisaría General del patrimonio Artistico en zijn overgedragen in 1942. Er is ook één schilderij dat overgedragen was aan het Museo de Arte Moderno. Dit werk is afkomstig van de Comisaría General del Patrimonio Artístico Nacional en is overgedragen in 1943. Tot slot staan er ook een fruitschaal en een horloge op de lijst. Deze zijn ook overgedragen door de Comisaría General del Patrimonio Artístico Nacional.

Bij 22 van de werken op de lijst was de herkomst al duidelijk vermeld bij het dossier van de werken op de website van het museum. In de drie gevallen dat dit niet zo is, komt dat door de slechte staat van de schilderijen. Doordat ze niet in goede staat zijn, is er geen dossier over de werken en is er dus geen informatie te zien op de website bij de toegang tot de collecties. Deze lijst zou zelfs nog langer kunnen zijn volgens de onderzoeken van Colorado. Daarom opent het Prado Museum een officieel onderzoek over de mogelijkheid dat sommige van de werken die in de collectie van het museum zijn afkomstig zijn van gerealiseerde inbeslagnemingen in de tijd van de burgeroorlog of tijdens de periode daarna, toen Spanje een dictatuur was onder leiding van generaal Franco.

Het doel is om alle twijfel weg te nemen die zou kunnen bestaan over de herkomst van de werken en om die,  in het geval dat nodig is, ze terug te geven aan de legitieme eigenaren.

Ga naar de inhoud