Search
menu
Search

Nieuw record in de Camino de Santiago: 2022 is nu al het jaar met de meeste pelgrims in de geschiedenis

Nieuw record in de Camino de Santiago: 2022 is nu al het jaar met de meeste pelgrims in de geschiedenis
Beeld: Adobe Stock

Nieuw record in de Camino de Santiago: 2022 is nu al het jaar met de meeste pelgrims in de geschiedenis

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO DE COMPOSTELA – De Camino de Santiago gaat van record naar record. Het tweede Xacobeo (het heilige jaar) 2022 heeft een nieuwe mijlpaal weten te veroorzaken: het is het jaar met de meeste pelgrims in de geschiedenis. De mijlpaal werd al bereikt in de maand september. Woensdag 21 september werd het record gehaald en werd de grens van 347.578 bezoekers van de beroemde pelgrimsroute doorbroken. Het oude record was precies voor de pandemie vastgesteld in 2019. Tot nu toe was 2019 het jaar met de meeste bezoekers ooit. In het jaar 2022 is het record zo vroeg doorbroken dat er nog meer dan drie maanden van het jaar ‘over’ zijn. 

Dit alles is een mooi teken na de twee moeilijke jaren van de pandemie. In 2020 waren de wegen van de Camino leeg en bleven de accommodaties dicht. De verwachting voor het jaar 2021 was dat het een succesvol jaar zou worden, maar dat viel tegen door de restricties voor de aantallen bezoekers en het wegblijven van de internationale pelgrims. Het jaar sloot af met 178.000 officiële bezoekers. Onder de tienduizenden internationale pelgrims bevinden zich tot en met juli (laatste cijfers) ook 3.090 Nederlanders en 1.325 Belgen die de Camino de Santiago hebben volbracht.

Het jaar 2022 begon met minder restricties en leek een normaler jaar te worden. In april werd al duidelijk dat alles erop wees dat dit een jaar met een record zou worden. Aan het eind van april hadden al meer dan 38.000 pelgrims de route voltooid. Dit aantal was hoger dan de aantallen die gezien werden vóór de pandemie. Deze positieve trend werd bevestigd in de zomer. Voor het eerst in de geschiedenis bereikte de tweehonderdduizendste pelgrim Santiago voor het feest van de Apostel Jakobus op 25 juli. 

Deze zomer was de toestroom naar het ‘Oficina de Atención al Peregrino’ (kantoor voor pelgrims) overweldigend. Dit is de plek waar de officiële bewijzen voor het lopen van de route worden uitgegeven. Er waren gemiddeld ongeveer tussen de tweeduizend en de drieduizend pelgrims per dag en er waren zelfs dagen dat er wel vierduizend pelgrims verschenen bij het kantoor. 

De Camino de Santiago is in de mode en hoewel het Franse gedeelte het meest drukke blijft zijn de rest van de routes ook in opkomst. Volgens de cijfers van het ‘Oficina del Peregrino’ waren er in augustus 40.745 pelgrims die de Franse route liepen, 17.530 die de Portugese route namen, 6.590 die via de Engelse route kwamen, 6.200 die via de ‘Primitivo’ (start bij Oviedo), 4.756 die via de Camino del Norte (noorderweg) liepen (start bij Irún), 2.137 die de ‘Vía de la Plata’ (zilverweg) namen (start bij Mérida of Sevilla) en 627 die andere routes liepen. 

Het volgende doel is om het jaar af te sluiten met meer dan 400.000 pelgrims. Deze mijlpaal is niet zo ver weg. In de maand september blijven de pelgrims komen met een gemiddeld aantal van ongeveer tweeduizend per dag, hoewel ook verwacht wordt dat het aantal bezoekers sterk zal dalen gedurende de herfst.

Ga naar de inhoud