Spanje wil een belasting op personen met hoogste vermogens invoeren

Spanje wil een belasting op personen met hoogste vermogens invoeren
Beeld: Canva

Spanje wil een belasting op personen met hoogste vermogens invoeren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is lang over gediscussieerd maar het lijkt er dan toch van te komen in 2023, een speciale maar tijdelijke belasting voor die inwoners van Spanje met de hoogste vermogens. Daarbij gaat om slechts 1 procent van alle belastingbetalers in het land dus iets waar de meeste inwoners niet mee te maken krijgen maar wat de staatskas wel miljoenen kan opleveren.

De Spaanse belastingdienst werkt aan een ‘impuesto temporal a las grandes fortunas’ ofwel een ‘tijdelijke belasting op de hoge vermogens’. Deze moet in 2023 ingevoerd worden voor die inwoners van Spanje die een hoog vermogen hebben en gezien worden als rijke inwoners. De minister van Belastingen heeft echter nog niet bekend gemaakt over welke groep inwoners het gaat maar wel dat het slechts 1 procent van alle inwoners van het land is.

Volgens de gegevens van de Spaanse belastingdienst heeft Spanje 725 ultrarijken met een vermogen van 30 miljoen euro of meer terwijl dat in 2002 nog 65 ultrarijken waren. Tot nu toe geldt er een vermogensbelasting (Impuesto sobre Patrimonio) voor die personen die een vermogen hebben van meer dan 700.000 euro. In 2020 zijn er 218.000 belastingbetalers die deze vermogensbelasting betaald hebben. 

Over die ‘Impuesto sobre Patrimonio’ is veel te doen in Spanje want dat kan per autonome regio verschillend zijn. Zo hoeft een ‘rijk’ iemand in de Madrid regio niets te betalen en geldt dat vanaf nu ook in Andalusië en vanaf volgend jaar gedeeltelijk in de Murcia regio. Dat zijn regio’s waar de conservatieve PP-partij regeert. In Andalusië werd deze maatregel deze week aangekondigd om zo de ‘rijken’ die van de Zuid-Spaanse regio naar Madrid zijn verhuist weer terug te halen. Het gaat in alle gevallen om een kleine groep belastingbetalers.

Mocht er een speciale rijkenbelasting ingevoerd worden dan is dat niet zonder problemen. Volgens de wet mag iemand namelijk niet twee keer voor hetzelfde belast worden en aangezien er al een vermogensbelasting geldt zou dat een probleem zijn. Daarom wordt gespeculeerd dat de vermogensbelasting in heel Spanje komt te vervallen en dat dit vervangen wordt door de speciale (tijdelijke) rijkenbelasting.

Mocht er een rijkenbelasting komen in Spanje dan is de vraag of dat ook voor buitenlanders gaat gelden. In 2013 kwam er in Spanje een wet die het toestaat dat inwoners van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning krijgen als ze meer dan 500.000 investeren in Spanje, de zogenaamde Golden-Visa. Er is nu echter nog niet bekend gemaakt of deze groep ‘investeerders’ ook de speciale rijkenbelasting moet betalen.

Ga naar de inhoud