Het aantal wolven in Spanje is in bijna tien jaar tijd met een kwart gestegen

Het aantal wolven in Spanje is in bijna tien jaar tijd met een kwart gestegen
Beeld: via canva.com

Het aantal wolven in Spanje is in bijna tien jaar tijd met een kwart gestegen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Iberische wolf populatie in Spanje is sinds 2014 met 26 procent toegenomen, volgens een studie van de Fundación Artemisan. Dit staat in contrast met het verlies van bijna een half miljoen stuks grazend vee, een afname van bijna 19 procent, in de vier regio’s waar veel ‘lobos ibéricos’ voorkomen: Galicië, Asturië, Cantabrië en Castilië en León.

Het rapport, verzonden aan de Europese Commissie, schat dat er momenteel verdeeld over autonome regio’s ongeveer 400 wolvenroedels zijn en nog eens 380 roedels die exclusief zijn, wat neerkomt op een geschatte populatie van ongeveer 2.800 wolven in Spanje.

De meeste van deze populaties bevinden zich in de vier noordwestelijke regio’s van het land: Galicië, Asturië, Cantabrië en Castilië en León. Wolven worden echter ook steeds vaker gespot in andere regio’s zoals Madrid, La Rioja, Castilla-La Mancha, Aragón, Extremadura en Catalonië.

Er zijn in bijna tien jaar tijd meer dan 8.000 aanvallen op grazend vee geteld, wat neerkomt op ongeveer 22 aanvallen per dag. Dit resulteert in een “kostplaatje” van 3,5 miljoen euro voor schadevergoeding en meer dan 4 miljoen euro voor preventieve maatregelen.

De Fundación Artemisan merkt op dat er gebieden in Spanje zijn, zoals Los Ancares tussen Galicië en Castilië en León, waar de aanwezigheid van wolven, samen met de verspreiding van ziekten zoals Cephenemia stimulator, bijdraagt aan het zeldzaam worden en verdwijnen van verschillende soorten dieren zoals de ree.

Het rapport benadrukt ook dat Spanje de afgelopen jaren een voorbeeld is geweest in het beheer en de herstel van de ‘lobo ibérico’. Het roept de Europese Commissie op om de feitelijke gegevens over de wolf in Spanje in overweging te nemen en het huidige “overmatige beschermingsniveau” te heroverwegen.

Volgens het rapport zijn er in verschillende autonome regio’s diverse situaties. Bijvoorbeeld, in Andalusië zijn er geen wolvenpopulaties of wetenschappelijk bewijs van hun aanwezigheid in recente jaren. In Aragón zijn sinds 2017 sporadisch individuele wolven waargenomen. Asturië en Cantabrië hebben echter een significante toename van de wolvenpopulatie en het aantal aanvallen op vee.

In Castilla-La Mancha is de aanwezigheid van de wolf bevestigd in Guadalajara en sinds 2022 in het noorden van de provincie Toledo. Castilië en León hebben wolven in al hun provincies en een toename van 19,5 procent in de wolvenpopulatie, wat resulteert in het hoogste aantal aanvallen in heel Spanje.

Galicië en Castilië en León zijn de belangrijkste plaatsen voor wolven, met een opmerkelijke uitbreiding in recente jaren. La Rioja heeft vier bevestigde roedels, terwijl de regio Madrid vijf roedels telt. Het Baskenland heeft geen bevestigde wolven sinds 2016.

Het rapport concludeert dat aanvallen op vee in de loop der jaren zijn toegenomen, wat economische gevolgen heeft voor de grazende vee sector in Spanje, een sleutelsector voor het behoud van biodiversiteit, de plattelandseconomie en bosbrandpreventie.

Ga naar de inhoud