Vloeistoffen en elektronica kunnen vanaf 2024 in bagage blijven bij Spaanse vliegvelden

Vloeistoffen en elektronica kunnen vanaf 2024 in bagage blijven bij Spaanse vliegvelden
Beeld: via canva.com

Vloeistoffen en elektronica kunnen vanaf 2024 in bagage blijven bij Spaanse vliegvelden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Bij verschillende Nederlandse en Belgische luchthavens is het al zover, maar in Spanje moet je nog altijd de vloeistoffen en elektronica uit je bagage halen als je door de controle op de luchthaven gaat. Maar de Spaanse luchthavenbeheerder AENA heeft opnieuw bevestigd dat vanaf eind 2023 of begin 2024 er in Spanje eindelijk nieuwe scanners zijn, wat een hoop in- en uitpakken scheelt bij de controle. De scanners zullen zorgen voor kortere rijen en wachttijden bij de controles. 

AENA, het bedrijf dat 46 Spaanse luchthavens beheert, gaat nieuwe scanners plaatsen met 3D- en Röntgentechnologie die ervoor zullen zorgen dat de bagage gecontroleerd kan worden zonder dat deze geopend moet worden. De eerste vliegvelden in het land die deze technologie zullen toepassen zijn Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat. Het is nog niet bekend wanneer de andere 44 vliegvelden van het AENA-netwerk in Spanje de nieuwste CT-scanners krijgen. 

Het nieuwe systeem gebruikt röntgenstralen om een 3D-beeld te maken dat het inspecteren van de bagage vergemakkelijkt. Dit is minstens net zo veilig als de controle die we nu kennen in Spanje, maar wel veel sneller. ‘Veiligheid is prioriteit voor AENA. We gaan voor de nieuwste technologie om de vliegvelden zo veilig mogelijk te maken en te houden’ volgens een woordvoerder van AENA die in februari dit jaar ook al bevestigde dat de nieuwe technologie naar Spanje komt. 

De nieuwe manier om te controleren is zowel veiliger als gemakkelijker voor de reiziger. Op dit moment moeten alle vloeistoffen in verpakkingen van 100 ml of minder apart gehouden worden in een doorzichtige plastic tas, waarvan de inhoud niet groter mag zijn dan 1 liter. Men mag maar één tas met vloeistoffen meenemen en de tas moet apart gepresenteerd worden bij de controle. Bij de nieuwe regulering mogen er grotere verpakkingen mee en mogen de verpakkingen ook van ander materiaal dan plastic zijn. 

De nieuwe scanners zijn een onderdeel van een wereldwijd project om de controles op vliegvelden te moderniseren. Een ander plan is om de hele controle automatisch te maken. Daarbij hoort ook een aparte ruimte om de bagage op afstand van de reiziger te kunnen controleren. Dit is allemaal in het teken van meer veiligheid en hogere efficiëntie.

Ga naar de inhoud