Diefstallen nemen toe in Barcelona maar dalen in de rest van Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Volgens de laatste gegevens wat betreft diefstallen valt op dat deze dit jaar in Barcelona met 22% zijn gestegen terwijl deze in andere grote steden zoals Madrid, Valencia en Sevilla veel minder zijn gestegen of zelfs gedaald. Volgens velen bevestigd dit het gevoel van onzekerheid dat heerst onder inwoners en bezoekers van de Catalaanse hoofdstad.

De Catalaanse Mossos d’Esquadra politie heeft aangegeven dat het aantal aangiften van diefstal (hurto) met 19% is toegenomen tot juni dit jaar. Gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten echter zien dat dezelfde diefstallen in andere steden veel minder zijn gestegen, aldus de krant El País. Zo stegen deze 1% in de hoofdstad van Spanje Madrid, 4,7% in Sevilla, 4,2% in Zaragoza en daalde deze zelfs met 0,2% in Valencia.

Er is vanuit de oppositiepartijen veel kritiek op de burgemeester Ada Colau vanwege het feit dat de criminaliteit is toegenomen in Barcelona. Terwijl er tussen januari en augustus 2017 nog sprake was van 123.013 criminele activiteiten is dat dit jaar toegenomen tot 146.447.

De laatste balans van het ministerie van Binnenlandse Zaken is dat de criminaliteit gedurende de eerste twee trimesters in Barcelona is toegenomen met 20,5% en in het geval van diefstallen met 22,7%.

Onveilig

Bij een recente enquête in Barcelona heeft 25,6% van de deelnemers aangegeven dat ze tenminste een keer slachtoffer zijn geweest van diefstal in de stad. In de meeste gevallen gaat het om diefstallen van tassen en telefoons waarbij ook gesproken wordt over bedreigingen en fraude. De wijken Ciutat Vella en het oude deel van de stad zijn daarbij de plaatsen die het meest genoemd worden wat betreft diefstallen.

Terwijl het gevoel van onveiligheid toeneemt en er volgens de statistieken ook meer criminaliteit is en er meer diefstallen plaatsvinden, klaagt de Catalaanse politie over het aantal agenten, wat er nu in heel Catalonië 17.000 zijn, wat met minstens 1.000 agenten moet toenemen. Ook de Policía Nacional en Guardia Civil klagen vanwege de aantallen agenten, op dit moment samen in Catalonië zo’n 1.500.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.