skip to Main Content
Diefstallen nemen toe in Barcelona maar dalen in de rest van Spanje
123rf

Diefstallen nemen toe in Barcelona maar dalen in de rest van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Diefstallen nemen toe in Barcelona maar dalen in de rest van Spanje

123rf

BARCELONA – Volgens de laatste gegevens wat betreft diefstallen valt op dat deze dit jaar in Barcelona met 22% zijn gestegen terwijl deze in andere grote steden zoals Madrid, Valencia en Sevilla veel minder zijn gestegen of zelfs gedaald. Volgens velen bevestigd dit het gevoel van onzekerheid dat heerst onder inwoners en bezoekers van de Catalaanse hoofdstad.

De Catalaanse Mossos d’Esquadra politie heeft aangegeven dat het aantal aangiften van diefstal (hurto) met 19% is toegenomen tot juni dit jaar. Gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten echter zien dat dezelfde diefstallen in andere steden veel minder zijn gestegen, aldus de krant El País. Zo stegen deze 1% in de hoofdstad van Spanje Madrid, 4,7% in Sevilla, 4,2% in Zaragoza en daalde deze zelfs met 0,2% in Valencia.

Er is vanuit de oppositiepartijen veel kritiek op de burgemeester Ada Colau vanwege het feit dat de criminaliteit is toegenomen in Barcelona. Terwijl er tussen januari en augustus 2017 nog sprake was van 123.013 criminele activiteiten is dat dit jaar toegenomen tot 146.447.

De laatste balans van het ministerie van Binnenlandse Zaken is dat de criminaliteit gedurende de eerste twee trimesters in Barcelona is toegenomen met 20,5% en in het geval van diefstallen met 22,7%.

Onveilig

Bij een recente enquête in Barcelona heeft 25,6% van de deelnemers aangegeven dat ze tenminste een keer slachtoffer zijn geweest van diefstal in de stad. In de meeste gevallen gaat het om diefstallen van tassen en telefoons waarbij ook gesproken wordt over bedreigingen en fraude. De wijken Ciutat Vella en het oude deel van de stad zijn daarbij de plaatsen die het meest genoemd worden wat betreft diefstallen.

Terwijl het gevoel van onveiligheid toeneemt en er volgens de statistieken ook meer criminaliteit is en er meer diefstallen plaatsvinden, klaagt de Catalaanse politie over het aantal agenten, wat er nu in heel Catalonië 17.000 zijn, wat met minstens 1.000 agenten moet toenemen. Ook de Policía Nacional en Guardia Civil klagen vanwege de aantallen agenten, op dit moment samen in Catalonië zo’n 1.500.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. overal waar die rooien en separatas aan de macht zijn heb je chaos / decadentie / verloedering , criminaliteit enz, met franco was dit ondenkbaar , die wist wel raad met dat gespuis .

 2. Ben tientallen keren in barcelona geweest en vond het altijd al hinderlijk die zigeuners met rozen of die kinderen die zogenaamd met ijsje tegen je aanbotsten.

  Maar was erop voorbereid want in iedere reisgids staan die trucjes beschreven en een beetje reisleider waarschuwt je er ook voor.

  Zo begreep ik ook mensen niet die gezellig naar de chinese wijk gngen want die werd ook beschreven als crimineel en was niet veel toeristisch te zien maar je kon er wel prostitutie en drugs vinden als dat is wat je zoekt moet je ook maar de risicos van de keerzijde nemen.

  Dus toerist bekijk het vele mooie toeristische wat barcelona rijk is krijgen jullie ook paar dagen mee om.

  En bedenk dat de broeken ook een voorzak hebben. Vind ik trouwens ook:in nederland als dat ding 3/4 uit je kntzak steekt vraag je er zelf om.

 3. Niet waar Robert, door separisten wordt je niet beroofd van je portemonnee of je handy, ook breken ze je auto of huis niet in.
  De separisten hebben niets anders aan hun hoofd dan de afscheiding en hebben mijns insziens 0,0 verband met de toename van criminaliteit in Barcelona, waar het in dit artikel over gaat.
  Ik heb vele jaren gewoond in Barcelona en ik ga nu net zo makkelijk over straat als voorheen en weet inmiddels dat ik moet oppassen op de roltrappen van warenhuizen, op de luchthaven, in de metro en terrassen en dat ik niets van waarde in mijn auto laat liggen.
  Voor het jatvolk is er nu eenmaal meer te halen in de grote steden dan daarbuiten…..

 4. Niet waar Robert, door separaristen wordt je niet beroofd van je portemonnee of je handy, ook breken ze je auto of huis niet in.
  De separisten hebben niets anders aan hun hoofd dan de afscheiding en hebben mijns insziens 0,0 verband met de toename van criminaliteit in Barcelona, waar het in dit artikel over gaat.
  Ik heb vele jaren gewoond in Barcelona en ik ga nu net zo makkelijk over straat als voorheen en weet inmiddels dat ik moet oppassen op de roltrappen van warenhuizen, op de luchthaven, in de metro en terrassen en dat ik niets van waarde in mijn auto laat liggen.
  Voor het jatvolk is er nu eenmaal meer te halen in de grote steden dan daarbuiten…..

 5. Dat diefstallen in Catalonië toenemen, verbaast niet. Het bestuur van de regio drijft af in chaos. Separatisten molesteren iedereen die geen afscheiding van Spanje wil. Op 1 oktober jl. hield de eigen politie – de mossos – met geweld separatistische extremisten tegen die de Eerste Magistraat van de regio, separatist Torra, wilden afzetten, terwijl diezelfde Torra hen aanmoedigde om door te zetten. Kan het nog tegenstrijdiger? Al meer dan tweeduizend bedrijven hebben de regio verlaten.

 6. Dit is “fake news” om Catalunya in een slecht daglicht te stellen. De Mosos Desquadra doen hun job goed en tijdig. De andere rapporteringen zijn EN laattijdig EN onvolledig. Ik raad de redactie aan om goede bronnen te gebruiken. Trump zou uit zijn … gaan over zulk artikel

  1. Hahaha. Enige reden waarom ik zou kunnen denken dat het fake zou zijn is omdat het aantal diefstallen in Barcelona al zó hóóg is dat ze haast niet meer kunnen stijgen. Zelf ben ik in Barcelona niet beroofd maar wel twee keer meegemaakt dat diegene die bij me was werd beroofd, en een keer een collega. Nou ja, eigenlijk ben ik wel een keer beroofd want ze hebben wel in mijn auto ingebroken in Barcelona, dat telde ik niet eens mee. En dan heb je nog de bedelaarsmaffia, de oplichters met straatgokspelletjes, en de illegale verkopers. Barcelona is het walhalla van de kleine crimineel.

  2. Sjonge jonge.
   Dat gejammer over Fake News is ineens populair hey.
   En dat omdat 1 of andere anders-intelligente (net woord voor wat ik eigenlijk wil zeggen) aan de overzijde van de grote plas, je weet wel, die met dat tweede hands toupet op, ja die, omdat die dat overal over roept, roepen nu een aantal papegaaien hem na.
   Waarom is het toch elke keer zo, dat als mensen iets lezen dat hen niet uitkomt, niet past of anders zins, men gaat spreken over fake-news.
   In plaats van naar de cijfers te kijken, kan je gewoon beter naar de feiten kijken, en die zijn dat Barcelona een zeer criminele stad is. Punt uit. En dat vind ik persoonlijk erg jammer, want ik draag de stad een warm hart toe.
   Maar laten we ook niet zeiken, in veel grote steden in Europa is het een chaos met zakkenrollers, overvallers en wat niet meer.
   Amsterdam net zo goed als Parijs, net zo goed als Londen en ga zo maar door.
   Men moet gewoon durven toegeven dat er jarenlang teveel is toegestaan om de toeristen maar vooral voor de gek te houden, maar het is nu tijd om de straten keihard terug te veroveren en al het tuig dat er niet hoort, of op te sluiten, of terug te zenden naar hun eigen heimat!

  3. Schei toch eens uit met dat gezeik over FAKE NEWS en ga ergens anders zeuren!! Zet de Spaanse televisie maar eens aan dan weet je dat het in Barcelona minder veilig is geworden. Woon je er? Heb je meer informatie? Het gaat er niet om of de Mossos hun werk goed doen maar of er meer criminaliteit is. Ze zeuren zelf dat er te weinig agenten zijn om het allemaal aan te kunnen. Volg je het nieuws wel in Spanje.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken