Diefstallen nemen toe in Barcelona maar dalen in de rest van Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Diefstallen nemen toe in Barcelona maar dalen in de rest van Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens de laatste gegevens wat betreft diefstallen valt op dat deze dit jaar in Barcelona met 22% zijn gestegen terwijl deze in andere grote steden zoals Madrid, Valencia en Sevilla veel minder zijn gestegen of zelfs gedaald. Volgens velen bevestigd dit het gevoel van onzekerheid dat heerst onder inwoners en bezoekers van de Catalaanse hoofdstad.

De Catalaanse Mossos d’Esquadra politie heeft aangegeven dat het aantal aangiften van diefstal (hurto) met 19% is toegenomen tot juni dit jaar. Gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten echter zien dat dezelfde diefstallen in andere steden veel minder zijn gestegen, aldus de krant El País. Zo stegen deze 1% in de hoofdstad van Spanje Madrid, 4,7% in Sevilla, 4,2% in Zaragoza en daalde deze zelfs met 0,2% in Valencia.

Er is vanuit de oppositiepartijen veel kritiek op de burgemeester Ada Colau vanwege het feit dat de criminaliteit is toegenomen in Barcelona. Terwijl er tussen januari en augustus 2017 nog sprake was van 123.013 criminele activiteiten is dat dit jaar toegenomen tot 146.447.

De laatste balans van het ministerie van Binnenlandse Zaken is dat de criminaliteit gedurende de eerste twee trimesters in Barcelona is toegenomen met 20,5% en in het geval van diefstallen met 22,7%.

Onveilig

Bij een recente enquête in Barcelona heeft 25,6% van de deelnemers aangegeven dat ze tenminste een keer slachtoffer zijn geweest van diefstal in de stad. In de meeste gevallen gaat het om diefstallen van tassen en telefoons waarbij ook gesproken wordt over bedreigingen en fraude. De wijken Ciutat Vella en het oude deel van de stad zijn daarbij de plaatsen die het meest genoemd worden wat betreft diefstallen.

Terwijl het gevoel van onveiligheid toeneemt en er volgens de statistieken ook meer criminaliteit is en er meer diefstallen plaatsvinden, klaagt de Catalaanse politie over het aantal agenten, wat er nu in heel Catalonië 17.000 zijn, wat met minstens 1.000 agenten moet toenemen. Ook de Policía Nacional en Guardia Civil klagen vanwege de aantallen agenten, op dit moment samen in Catalonië zo’n 1.500.

Ga naar de inhoud