skip to Main Content
Meer dan de helft van de automobilisten in Spanje gebruikt de richtingaanwijzer niet
Freepik

Meer dan de helft van de automobilisten in Spanje gebruikt de richtingaanwijzer niet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Rrichtingaanwijzer wordt weinig gebruikt in Spanje

Freepik

MADRID – Het is waarschijnlijk een van die dingen waar veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn komen wonen of daar vaak met de eigen of huurauto rondrijden over klagen maar iets wat nu eenmaal bij Spanje hoort (volgens velen). Uit een onderzoek van de Abertis groep is gebleken dat 53,1% van de Spanjaarden geen gebruik maakt van de richtingaanwijzer als men wil inhalen op de snelweg.

Terwijl 53,1% van de automobilisten op de Spaanse snelwegen geen richtingaanwijzers (intermitentes) gebruikt wanneer men iemand inhaalt, wordt dat in 67,1% van de gevallen ook niet gedaan als men na het inhalen weer terug gaat naar de rechter rijstrook. Volgens Abertis is het niet of niet correct gebruiken van de richtingaanwijzers gevaarlijk en kan dit ongevallen veroorzaken.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 38,1% van de automobilisten op de snelweg te hard/snel rijdt maar dan wel niet veel harder dan toegestaan. 36,3% van de chauffeurs voor transportdiensten doet dat ook en in het geval van bussen en touringcars is dat 18%. Het te hard rijden is in 26% van de gevallen een oorzaak bij een ongeval.

Men heeft ook geconstateerd dat (slechts) 3,4% de smartphone of mobiel gebruikt tijdens het rijden op de snelwegen. Afleiding, zoals het gebruiken van de mobiele telefoon, is op dit moment de eerste oorzaak van een ongeval op de Spaanse wegen.

Het onderzoek van Abertis werd gerealiseerd op de AP-7 snelweg tussen Salou (Tarragona) en Puçol (Valencia) waarbij men keek naar het rijgedrag van chauffeurs in 58.000 personenwagens en 11.200 zwaardere voertuigen zoals bussen, vrachtwagens en grotere bestelbussen.

Richtingaanwijzers

Het aangeven van richting is geen vrijblijvende handeling in Spanje maar een wettelijk geregelde verplichting, net zoals overal waarschijnlijk. Het gebruiken van richtingaanwijzers verhoogt daarnaast aanzienlijk de veiligheid in het verkeer. Geef je geen richting aan, dan kun je boetes krijgen als de politie dat ziet. Deze kunnen oplopen tot 300 euro maar worden (helaas) zelden gegeven.

Wanneer je de richtingaanwijzer gebruikt geef je dus als bestuurder van een voertuig aan wat je gaat doen, wel zo makkelijk voor andere weggebruikers die zo beter kunnen voorspellen wat iemand gaat doen en daarna kunnen handelen. Let wel op, het gebruiken van de richtingaanwijzers wil niet zeggen dat je voorrang hebt in het verkeer, iets wat vreemd genoeg veel mensen wel denken.

Er zijn voor het gebruik van de richtingaanwijzer enkele regels: Zo moet je de richtingaanwijzer gebruiken bij:

 • Het willen wegrijden
 • Het inhalen van andere motorvoertuigen
 • Het verlaten en oprijden van de doorgaande rijbaan
 • Het wisselen van rijstrook
 • Alle andere belangrijke zijdelings verplaatsingen

Naast het gebruiken van de richtingaanwijzers is het ook belangrijk om te weten wat om jou heen gebeurt, dus het goed kijken naar voren, in de binnenspiegel, de buitenspiegel en de dode hoek of over je schouder.

En hoe zit het dan met richting aangeven op een rotonde? Als je een rotonde op rijdt hoef je in principe geen richting aan te geven, al is dat wel duidelijker natuurlijk. Verlaat je de rotonde dan moet je wel richting aangeven aangezien je naar rechts zal rijden. Daarbij is het altijd belangrijk dat je voorrang moet geven aan fietsers die nog op een rotonde rijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Die richtingaanwijzer ben ik gelijk mee gestopt toen ik hier kwam wonen. Zij het niet doen, ik het niet doen. Daarbij, je kan ook zonder richtingaanwijzer in veel van de gevallen zien waar iemand heen gaat, hoe ze een rotonde oprijden, waar ze op de rijbaan rijden etc. Gewoon goed opletten en er vanuit gaan dat niemand zijn richting waar dan ook aangeeft. In NL gaf het juist problemen als iemand het niet deed, omdat de rest het juist wel doet verwacht je niet dat iemand zonder richting afslaat of iets dergelijks. Daar zat ik iedere dag op iedereen te schelden, hier totaal geen last van.

 2. Pieter, ik woon ook in prov. Almería. Heb dezelfde gedachten, vooral over jouw categorie 1.
  Parkeren over 3 plekken en slapen achter t stuur. Ook dubbel parkeren is doodgewoon.
  En niet alleen omdat men nu eenmaal wat “gemakkelijker” leeft.
  Ik probeer er maar om te (glim)lachen.

 3. Ik vraag me af of velen van jullie behalve naar de Mercadonna wel vaak rijden. Ik rijd elke dag veel in en om Madrid en inderdaad, richtingaanwijzer is een onbekend iets lijkt het wel. De reactie van Pieter is wat kort door de bocht, maar de Spanjaard rijdt overwegend slechter dan de Fransman en ook zeker slechter dan de Nederlander en Duitser. Ja er wordt agressief en scherp gereden in Nederland, maar gewoon beter. Hier doet men maar wat lijkt het. In zoverre lijkt het net op het Spaanse leven. Fijn land hoor daar niet van (buiten het werk dan).

  1. Agressief en scherp rijden en toch is dat “gewoon beter”??? Huh???

   Nou, ik woon ook in de buurt van Madrid, maak minstens 1500 kms per maand over de snelweg, heb in Barcelona en Parijs gewoond en kan me echt niet vinden in wat je zegt.
   Vroeger reed men in NL inderdaad beter maar mijn ervaring is dat dit tegenwoordig niet meer geldt.

   Alle hoofdsteden zijn wat chaotischer en drukker, Madrid of Amsterdam zijn geen uitzondering, en haantjesgedrag heb je wel overal (in Parijs wordt al helemaal asociaal gereden).

   Over het algemeen rijdt de Spanjaard zeker niet slechter dan de Nederlander of Belg, maar wel een stuk meer ontspannen. In Nederland zitten echt een hoop mensen met stress achter het stuur, hier valt dat erg mee.

   Rijdend naar Nederland merk ik nauwelijks verschil wanneer je de Franse grens overgaat (dat was vroeger wel anders, toen Fransen links en rechts als gekken iedereen passeerden). Maar bij Belgie beginnen ze al wat vaker aan je bumper te kleven en in Nederland wordt het helemaal te gek. Daar lijken velen het defensief rijden helemaal verleerd te zijn, terwijl dat in Spanje tegenwoordig wel de norm is geworden (ook dat was vroeger wel anders).

   Enige wat In Spanje wel veel te vaak voorkomt is het middenstrookrijden. Vaak zie je een volle linkerstrook en een lege rechterstrook.

   En dat Duitsers beter rijden dat zie ik ook niet in Duitsland. En in de Duitse statistieken, met honderdduizenden ongelukken, tienduizenden gewonden en duizenden doden pero jaar al helemáál niet.

   1. Veel doden in Duitsland zijn het gevolg van mensen ( vooral jongeren ) dat uit de bocht vliegen wanneer ze de snelweg verlaten. Vaak in het weekeinde, geen limiet, volop gas, te veel gedronken… En in Duitsland hebben ze vaak van die extra scherpe bochten waar 50km/uur het max is dat je kan doen. In België bijvoorbeeld kan je vaak 70km/uur doen.

    Maar ik kan je verzekeren dat in België het rijgedrag VEEL meer agressiever is met bumper kleven dan Duitsland.

    Men ervaring van Spanje is zotter op de weg maar niet zo over agressief. Vaak zoals het opgesomde punten in het artikel, het niet gebruiken van de pinker wat een veel hogere gevaar reactie bij mij ophaalt omdat iemand ineens invoegt voor je neus.

    Maar sorry dat ik het zeg, als Belg kan ik gerust zeggen dat sommige Belgen echt je de stress opjagen. Bumper kleven, lichten flashen non-stop, zelf als ze zien dat je niet kan uitwijken naar rechts. In Duitsland zie je veel “hoffelijker” verkeer, ondanks dat iemand op je gat kan zitten in 5 seconden aan 200km/uur. Mensen breaken, wachten een paar seconden en als je dan nog blokkeert terwijl de baan rechts vrij is, ja, dan gaat die linker pinker aan.

    Ieder land heeft slechte chauffeurs maar sorry ons Belgen kunnen veel leren van de Duitsers. Bekijk het verschil tussen de werken op de snelweg. Duitsland 100, 80, 80. Tegen dat je aan de 2de 80 bent, is bijna iedereen 80km/uur aan het doen. Er zijn altijd uitschieters dat 85 a 90 doen maar de tempo is aangepast. Als ik in België zie hoe men van 120 naar 100, en dan naar 70 gaat … En dan vlammen mensen daar voorbij op minstens 100km/uur.

    Rij een stad in Duitsland. Mensen op hun remmen van 100 naar 50km/uur of toch dicht tegen dat nummer. Zie in Belgie waar ik veel te veel, ondanks dat men van 90Km/uur komt, soms gewoon blijft door vlammen aan 70 of 80…

    Je kan niet veralgemenen want er zijn slechte appels in ieder land maar kan je verzekeren dat het veel plezanter is te rijden in Duitsland dan in België. Men stress is veel lager in Duitsland. Is precies dat veel Belgen een voetzoeker in hun reet hebben. Ja, het is mogelijk op andere plekken anders. Ik vergelijk bijvoorbeeld Antwerpen – Mechelen – Brussel verkeer, tegenover Frankfurt, Darmstadt, Mannheim… Is maar een voorbeeld maar je ziet het verschil op veel plekken. Je moet eerlijk zijn in je vergelijking. Als je leeft op het platten land ergens is je ervaring anders dan rondom steden, dus apples met apples vergelijken.

    Duitsers zijn in mijn ogen een groep van de betere autorijders in de EU. Belgen zitten op mijn lijst van Agressieve rijders. Spanjaarden van de lijst dat hun verkeersregels niet kennen. En niet te veralgemenen, ieder land een meerderheid van goede chauffeurs maar het is die minderheid dat je het meeste opvalt.

    Ben persoonlijk niet verbaast dat men zoveel flitscamera in België hebben. Vroeger was ik ook van de gedachte, wat een idiote geldklopperij. Tot je meer ervaring krijgt te rijden in andere landen en dan ziet wat we belgen durven uithalen. Geen wonder dat de overheid die een goede bron van inkomsten vind ( en Belgen zijn hardleers ).

 4. Pieter ,ik woon al 20 jaar in Spanje maar zo erg als jij het voorstelt is het echt niet .Vergeet niet dat er heeeeeeeeel veel buitenlanders ,met Spaanse nummerplaten rijden en die gedragen zich ook niet hoffelijk in het verkeer en zeker de Engelsen .We komen in Spanje wonen maar kakken altijd op de Spanjaarden Blijf dan in jullie oh zo goed landje wonen .Wij zijn content hier maar passen ons aan ,aan de Spaanse levenswijze ,normaal toch ¡¡¡¡

 5. Hier gaat het hoofdzakelijk over de snelweg.
  In bijvoorbeeld Torremolinos en Malaga is het binnen de bebouwde kom ook echt niet gebruikelijk om richting aan te geven.
  Als je even afwacht zie je vanzelf wel welke kant ze op gaan.
  De politie interesseert het ook niet.

 6. Het verbaast mij dat het overgrote deel van de mensen denkt,dat in Ned en Belgie alles goed gaat.Ik kan je verzekeren dat ik liever in Spanje rijd of door Parijs.Dan op de dag van vandaag in Nederland.

 7. Ik woon ruim 5 jaar in Spanje en zit dagelijks op de weg (Andalusië). In deze reactie schrijf ik mijn ervaring.

  Inderdaad. Meer dan de helft geeft geen richting. Ik schat in dat zo’n 95% geen richting geeft en ook niet weet waar dat hendeltje voor is. Ze hebben geen enkel idee.

  Het merendeel van de Spanjaarden kan totaal niet rijden. Ze kijken niet, anticiperen niet, geven zelden richting aan… en áls ze het doen, dan meestal de verkeerde kant op of ze vergeten hem weer uit te zetten. Ze nemen voorrang en denken dat de hele weg van hun is. Iedereen die in de weg zit moet opdonderen.

  Ik deel ‘De Spanjaard op de weg’ in, in twee categorieën.

  Categorie 1 houdt chronisch siësta op de weg. 20 rijden waar je 80 mag. Alarmlichten aan en parkeren op opritten, afritten, rotondes, zebrapaden en alle andere mogelijke plekken waar je in Nederland meteen 300 euro lichter bent. Parkeren doen ze doorgaans op 2 of 3 parkeerplekken tegelijk, omdat ze te beroerd zijn even de auto er goed in te steken, zodat je netjes recht ingeparkeerd staat. Zij denken dat de weg hun privébezit is en houden met niets of niemand rekening.

  Categorie 2, rijdt als een blinde geestelijk gestoorde imbeciel 180, waar je 40 mag en houdt ook met niks of niemand rekening. Snijdt iedereen af en heeft schijt aan iedereen. Zij denken dat de weg hun privébezit is en iedereen moet aan de kant voor ze.

  Als je één van beide categorieën tegenkomt en je zegt er iets van, kun je meteen een grote bek krijgen. Want wat doe jij op hún weg?

  De oplossing: het puntensysteem, zoals dat er is, gaan toepassen.

  Bij elke overtreding één punt. Bij 5 punten, 5000 euro boete, rijbewijs voor 10 jaar kwijt en inbeslagname en vernietiging van de auto.

  Dan is binnen een half jaar 95% van de weg leeg. Het parkeerprobleem is opgelost, de wegen zijn weer normaal begaanbaar en er zijn weer op een normale manier parkeerplekken beschikbaar.

  Het klinkt barbaars, maar dat hebben barbaren blijkbaar nodig.

  1. Complete onzin, zo te horen kom je niet vaak in Spanje. Ik kan me wel vinden in wat Ad zegt. In Spanje wordt niet bepaald slechter gereden dan in Nederland, integendeel. Laatse keer dar ik met de auto naar NL ring (dat was een paar maanden geleden) viel me echt op dat men in Nederland (vooral bij drukte) behoorlijk agressief rijdt en totaal geen afstand houdt. Dat viel echt op.

  2. Helemaal met Pieter eens.Wat denk je op rotondes,link rijden en rechts af gaan.
   Rechts richting aan geven een afslag te vroeg zodat jij denkt dat die afslaat.
   Op parkeerplaatsen richting niet volgen.
   Het ligt altijd aan een ander.
   Enz.

 8. Bij mij in de buurt welgeteld 20 duizend rotondes per vierkante kilometer waar niemand richting aangeeft. Houdt je scherp denk ik dan maar..

 9. Ik kan me daar zo vreselijk aan ergeren wanneer er iemand vóór je “plots” afdraait zonder voorafgaand signaal (richtingaanwijzer dus).
  Ik vind dat egoïstisch en gevaarlijk. En meestal zie ik dat vooral jonge mannen dat doen,
  misschien vinden ze dat “cool”…

  1. Nee hoor Anne-Marie, het is gewoon domme onachtzaamheid, niet nadenken wat je doet en geen rekening houden met anderen.
   Dit fenomeen in het spaanse verkeer was zo en blijft zo, ikke ikke en rest kan stikken….

 10. Ach….zelfs de guardia civiel weet niet altijd waar zo’n ding voor dient. Maar het zijn niet alleen de Spanjaarden die de richtingaanwijzer niet gebruiken…..ook veel toeristen nemen de verkeersregels niet al te serieus….te hard rijden, inhalen net voor de rotonde etc. Etc.l

 11. Overal wordt niet of slecht richting aangegeven.
  Wij maken weleens een grapje en zeggen dan: onvoorstelbaar hoeveel auto er in Spanje worden verkocht zonder richtingaanwijzer!

 12. “Let wel op, het gebruiken van de richtingaanwijzers wil niet zeggen dat je voorrang hebt in het verkeer, iets wat vreemd genoeg veel mensen wel denken.”

  Het betekent ook niet dat als je een ander richting ziet aangeven je snel het gaspedaal moet indrukken om het gaatje te dichten om die ander te belemmeren. Dat is ook iets wat vreemd genoeg veel mensen (of zijn het haantjes?) wel denken helaas. Geef gewoon elkaar de ruimte.

 13. inhalen op snelweg moet je aangeven, eens voorbij het ingehaalde voertuig moet volgens
  de weg code terug naar rechts wat normaal is volgens mij?zonder aan te geven je moet terug naar RECHTS

 14. Nog erger is het verkeerd gebruik van de richtingaanwijzer, op een rotonde de knipper naar rechts aan hebben en dan toch doorrijden op de rotonde. Dat gebeurd hier in de omgeving enorm veel en daarom is het bij de rotondes regelmatig raak.

  1. Zie dat ook af en toe in Spanje, knipperlicht naar rechts bij het invoegen op de rotonde en naar links bij het uitvoegen… Wie bedenkt zoiets.

   Maar afgezien van de rotondes (die weten ze in Spanje door de verwarrende richtlijn niet te nemen) zie ik geen verschil met andere landen. Ook in NL en BE is de richtingaanwijzer niet bepaald populair.

   1. Verschil met Nederland en België: daar wordt het soms vergeten en in Spanje soms gebruikt, waarvan de helft nog verkeerd.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken