Meer dan de helft van de automobilisten in Spanje gebruikt de richtingaanwijzer niet

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer dan de helft van de automobilisten in Spanje gebruikt de richtingaanwijzer niet

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is waarschijnlijk een van die dingen waar veel Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn komen wonen of daar vaak met de eigen of huurauto rondrijden over klagen maar iets wat nu eenmaal bij Spanje hoort (volgens velen). Uit een onderzoek van de Abertis groep is gebleken dat 53,1% van de Spanjaarden geen gebruik maakt van de richtingaanwijzer als men wil inhalen op de snelweg.

Terwijl 53,1% van de automobilisten op de Spaanse snelwegen geen richtingaanwijzers (intermitentes) gebruikt wanneer men iemand inhaalt, wordt dat in 67,1% van de gevallen ook niet gedaan als men na het inhalen weer terug gaat naar de rechter rijstrook. Volgens Abertis is het niet of niet correct gebruiken van de richtingaanwijzers gevaarlijk en kan dit ongevallen veroorzaken.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat 38,1% van de automobilisten op de snelweg te hard/snel rijdt maar dan wel niet veel harder dan toegestaan. 36,3% van de chauffeurs voor transportdiensten doet dat ook en in het geval van bussen en touringcars is dat 18%. Het te hard rijden is in 26% van de gevallen een oorzaak bij een ongeval.

Men heeft ook geconstateerd dat (slechts) 3,4% de smartphone of mobiel gebruikt tijdens het rijden op de snelwegen. Afleiding, zoals het gebruiken van de mobiele telefoon, is op dit moment de eerste oorzaak van een ongeval op de Spaanse wegen.

Het onderzoek van Abertis werd gerealiseerd op de AP-7 snelweg tussen Salou (Tarragona) en Puçol (Valencia) waarbij men keek naar het rijgedrag van chauffeurs in 58.000 personenwagens en 11.200 zwaardere voertuigen zoals bussen, vrachtwagens en grotere bestelbussen.

Richtingaanwijzers

Het aangeven van richting is geen vrijblijvende handeling in Spanje maar een wettelijk geregelde verplichting, net zoals overal waarschijnlijk. Het gebruiken van richtingaanwijzers verhoogt daarnaast aanzienlijk de veiligheid in het verkeer. Geef je geen richting aan, dan kun je boetes krijgen als de politie dat ziet. Deze kunnen oplopen tot 300 euro maar worden (helaas) zelden gegeven.

Wanneer je de richtingaanwijzer gebruikt geef je dus als bestuurder van een voertuig aan wat je gaat doen, wel zo makkelijk voor andere weggebruikers die zo beter kunnen voorspellen wat iemand gaat doen en daarna kunnen handelen. Let wel op, het gebruiken van de richtingaanwijzers wil niet zeggen dat je voorrang hebt in het verkeer, iets wat vreemd genoeg veel mensen wel denken.

Er zijn voor het gebruik van de richtingaanwijzer enkele regels: Zo moet je de richtingaanwijzer gebruiken bij:

  • Het willen wegrijden
  • Het inhalen van andere motorvoertuigen
  • Het verlaten en oprijden van de doorgaande rijbaan
  • Het wisselen van rijstrook
  • Alle andere belangrijke zijdelings verplaatsingen

Naast het gebruiken van de richtingaanwijzers is het ook belangrijk om te weten wat om jou heen gebeurt, dus het goed kijken naar voren, in de binnenspiegel, de buitenspiegel en de dode hoek of over je schouder.

En hoe zit het dan met richting aangeven op een rotonde? Als je een rotonde op rijdt hoef je in principe geen richting aan te geven, al is dat wel duidelijker natuurlijk. Verlaat je de rotonde dan moet je wel richting aangeven aangezien je naar rechts zal rijden. Daarbij is het altijd belangrijk dat je voorrang moet geven aan fietsers die nog op een rotonde rijden.

Ga naar de inhoud