Spanje stuurt opnieuw meteen Afrikaanse migranten terug naar Marokko

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de tweede keer dit jaar dat Spanje gebruik heeft gemaakt van een overeenkomst tussen Marokko en Spanje daterende uit 1992 om zo binnen 24 uur Afrikaanse migranten terug te sturen. In augustus gebeurde dat met een groep van 117 migranten in Ceuta en op maandag met 55 migranten in Melilla, beide zijn Spaanse enclaves in Afrika.

Het is de tweede keer sinds lange tijd dat de Spaanse overheid deze uit 1992 stammende overeenkomst (tratado hispanomarroquí) gebruikt om Afrikaanse migranten binnen 24 uur terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen. Deze overeenkomst geldt in principe alleen voor Marokkaanse migranten maar bijna nooit voor Sub-Sahara Afrikanen die dus nu opnieuw zijn teruggestuurd.

In dit geval gaat het om een groep van 55 migranten die er zondag in slaagden om via Melilla over de hekken Spaans grondgebied te bereiken. Daarbij overleed een migrant aan een hartstilstand en raakten 19 migranten en diverse politieagenten in zowel Spanje alsook Marokko gewond.

Afgelopen zondag probeerden 300 Afrikanen via de hekken Spanje te bereiken waarvan 209 daarin slaagden. 55 van hen zijn binnen 24 uur weer over de grens gezet en bevinden zich nu in Marokko. 140 migranten hebben inmiddels asiel gevraagd in Spanje, iets waar ze volgens internationale verdragen en afspraken recht op hebben. Deze zaken worden onderzocht door de Spaanse autoriteiten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

19
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Elhabziz

Jongens jongens, wat een ‘ik-cultuur BAH!!! Ooit weleens over nagedacht over de uitdrukkig ‘koekje van eigen deeg’? Dit is de prijs die europa moet betalen over wat de overgrootvaders hebben gedaan met Afrika!!!! Heel Afrika leeg plunderen en stelen van de Afrikaanse rijkdom, goud, fosfor, zilver, olie en zo kan ik wel doorgaan….. Europa rijker gemaakt en de Afrikaanse leiders elk een zaak aan zn voet gespannen om hem met afstandbediening te bedienen anders volgen er sancties en vervolgens ze uitlachen omdat ze het niet goed doen. En dan heb ik het niet eens over de slavernij gehad en de… Lees verder »

H.Kas

Los van wat je van vluchtelingenstromen vind, zijn hierboven echt een aantal reacties, zullen we zeggen “buiten de maat”? In het artikel staat dat er iemand bij het beklimmen van het hek is omgekomen door een hartstilstand. Het lijkt me daarom al helemaal geen verstandig idee om stroom op die hekken te zetten. De volgende suggestie van onze simpele meedenkers is om de doodstraf in te voeren als je toch al met stroom bezig bent. De laatste opmerking is cynisch met een ondertoontje. Vluchtelingenstromen zijn van alle tijden en komen voort uit de tegenstelling: kapitaal en arbeid, modern gezegd, de… Lees verder »

Anoniem

Als je niets meer te verliezen hebt….maar laten wij vooral Afrika via corrupte regimes leeghalen voor onze eigen luxe!!
Maar ja dat past niet in ons ikke denken in de westerse maatschappij! In ieder geval blijft het weer nog steeds uitstekend in zuid Spanje!! Dat is pas echt belangrijk!!
De nadelen blijven opwegen tegen de voordelen!!!
En voor de goede orde waarom zijn “wij” eigenlijk naar Spanje gekomen!!

Juan74

Wat een lulkoek. De meeste van ¨ons¨ die naar Spanje zijn gekomen dragen gewoon bij aan de kosten die wij met ons meebrengen, gesteld dat we al kosten maken. Als ik even voor mezelf spreek, ik betaal mijn belastingen hier, werk hier, heb mensen voor mij werken die ook weer belastingen betalen en ik betaal mijn enorm hoge Autonomos kosten elke maand…. Dus dat vergelijken met mensen die de belastingbetaler in Spanje alleen maar geld kosten is natuurlijk je reinste kolder! En als mensen daadwerkelijk denken dat de gasten die over die hekken klimmen wanhopig zijn en niets meer te… Lees verder »

Rob

Zo, die zit!

Femke

groot gelijk Evert ,Het is een schande dat die illegalen hun kinderen gebruiken om medelijden te krijgen .

Regina

Die hekken staan er niet als versiersel dacht ik, mooi terugsturen

Evert

De situatie wordt steeds gekker. Je komt illegaal een land binnen en daarmee krijg je meteen allerlei privileges en rechten. Wellicht moeten onze politici het internationaal recht nog eens nalezen. Er zijn namelijk voorwaarden verbonden aan het toekennen van de asielstatus. Al eens geprobeerd op Schiphol om zodra je van buiten de EU komt, de immigratiecontrole te passeren zonder geldig paspoort? Gaat je niet lukken.

Anton74

Maar die “privileges” krijgen ze niet door over het hek te springen. Na het springen gaan ze de administratieve molen in en worden ze uiteindelijk weer uitgezet. Maar dat mag dus niet direct, zonder hen de kans te geven asiel aan te vragen.

Die privleges zijn trouwens niet best als je de verhalen leest over kinderen die op straat de dag doorbrengen en als “privilege” de nacht op de grond van een politiebureau mogen doorbrengen. Ik noem dat eerder mensonterend en in strijd met de universele rechten van het kind.

Evert

Beste Anton, mensonterend zou het zijn indien ze in deze situatie gedwongen werden. Nu is het eigen keus. Ze kunnen namelijk ook gewoon thuis blijven.

silvia sil

zo is het maar net

Anton74

Evert, grapjas. Wonen in een leeggeroofd woestijn noem je eigen keus? Koos je zelf voor om in Nederland geboren te worden, hoe ging dat precies? En waarom koos je om daar te worden geboren en niet in Sudan of zo?

Deze mensen riskeren hun leven in bootjes, dat doen ze niet zonder hele goede redenen. Ze hebben vrijwel niets te verliezen.

Evert

Dank voor het grapjas compliment. Ik bekijk het gewoon vanuit mijn standpunt als belasting betaler. Ik maak me ernstige zorgen over west Europa waar steeds meer migranten neerstrijken die niets hebben te bieden anders dan hun hand ophouden. 99% jongen mannen die hun eigen land zouden moeten opbouwen. Dat die mensen hier willen komen om hun leven te verbeteren snap ik best. Maar dat ten koste gaat van onze sociale zekerheden en levenstandaard, Google dr. Jan van de Beek maar eens, die heeft keurig uitgerekend dat dit onbetaalbaar is en wordt, dan ben ik tegen die ongecontroleerde massa immigratie. Meegebrachte… Lees verder »

Juan74

Evert hieronder heeft 100% geljk. Daar komt nog bij Anton dat je wellicht je iets verder moet verdiepen in de materie. Want er zijn al zoveel artikelen over geschreven die men maar even vergeet. Er is aan aantal landen die deze jonge gasten, want dat zijn het op dit moment toch vooral, geld geeft om uit het vaderland op te rotten. Vergeef me de uitdrukking. De reden daarvoor is dat een deel van deze jongeren in eigen land al zover afgedaald is, dat men er liever van af is. Vaak zijn het draaideur criminelen, die ze in eigen land liever… Lees verder »

Rob

Beste Anton. Waarom staan die hekken daar denk je? Is dat een signaal “ blijf maar weg” of een signaal “ welkom in melilla”?

Anton74

Het of geen hek, de staat is de eerste die zich aan de wet dient te houden. Als zij het niet doen geven ze een verkeerd signaal af.

Anton74

Eerst hele schepen verwelkomen met welkomstfeest inbegrepen, en vervolgens als wetgever wel de wet overtreden om anderen illegaal terug te sturen.

Ze kwamen illegaal binnen, ja, maar ze zijn ook weer illegaal teruggestuurd. Hypocriet het dat. En meten met twee maten.

Zo zie je dat de Spaanse politiek zich alleen door de waan van de dag laat leiden. Wat vandaag de regel is, wordt de dag erop verboden, of andersom. Het is maar net wat hen beter uitkomt.

Juan74

Kunnen ze niet iets verzinnen op die hek klimmers?
Mogen ze er geen stroom opzetten of zo?
Klinkt misschien bruut, maar ze verwonden nu telkens mensen die gewoon hun werk staan te doen. Dit moet echt gewoon ophouden!

Anoniem

Precies net genoeg stroom op dat hek zetten dat ze er niet op kunnen klimmen, en wie er toch overheen komt direct terug sturen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.