Spanje stuurt opnieuw meteen Afrikaanse migranten terug naar Marokko

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje stuurt opnieuw meteen Afrikaanse migranten terug naar Marokko

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de tweede keer dit jaar dat Spanje gebruik heeft gemaakt van een overeenkomst tussen Marokko en Spanje daterende uit 1992 om zo binnen 24 uur Afrikaanse migranten terug te sturen. In augustus gebeurde dat met een groep van 117 migranten in Ceuta en op maandag met 55 migranten in Melilla, beide zijn Spaanse enclaves in Afrika.

Het is de tweede keer sinds lange tijd dat de Spaanse overheid deze uit 1992 stammende overeenkomst (tratado hispanomarroquí) gebruikt om Afrikaanse migranten binnen 24 uur terug te sturen naar waar ze vandaan kwamen. Deze overeenkomst geldt in principe alleen voor Marokkaanse migranten maar bijna nooit voor Sub-Sahara Afrikanen die dus nu opnieuw zijn teruggestuurd.

In dit geval gaat het om een groep van 55 migranten die er zondag in slaagden om via Melilla over de hekken Spaans grondgebied te bereiken. Daarbij overleed een migrant aan een hartstilstand en raakten 19 migranten en diverse politieagenten in zowel Spanje alsook Marokko gewond.

Afgelopen zondag probeerden 300 Afrikanen via de hekken Spanje te bereiken waarvan 209 daarin slaagden. 55 van hen zijn binnen 24 uur weer over de grens gezet en bevinden zich nu in Marokko. 140 migranten hebben inmiddels asiel gevraagd in Spanje, iets waar ze volgens internationale verdragen en afspraken recht op hebben. Deze zaken worden onderzocht door de Spaanse autoriteiten.

Ga naar de inhoud