skip to Main Content
Minder Nederlanders en Belgen ingeschreven bij Sociale Zekerheid in Spanje
123rf

Minder Nederlanders en Belgen ingeschreven bij Sociale Zekerheid in Spanje

MADRID – Het aantal bij de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) ingeschreven Nederlanders en Belgen is ten opzichte van augustus 2019 licht gedaald. Volgens het maandelijkse overzicht waren er in september 2019 wat betreft Nederlanders 16.922 personen ingeschreven en wat betreft Belgen 10.574 personen.  

Sinds 1 januari van dit jaar (2019) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 45.772 Nederlanders en 32.779 Belgen in Spanje.

In een eerder geplaatst artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan heeft, zelfstandige ondernemer is of gepensioneerd is en ingeschreven staat in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

Leestip: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje

September 2019

Volgens de gegevens over de maand stonden er in de eerste maand van dit jaar in totaal 14.856 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in januari was 9.588 personen. Vergeleken met januari is dat in september dus gestegen naar 16.922 Nederlanders en 10.574 Belgen, 2.066 Nederlanders meer en 986 meer Belgen.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 345.906 Roemenen, 132.738 Italianen, 68.963 Britten, 61.567 Bulgaren en 57.331 Portugezen ingeschreven staan. In totaal waren er in april 2.145.263 buitenlandse bijdragers aan de Spaanse Sociale Zekerheid.

Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.922) Nederlanders staan 10.560 personen ingeschreven onder het ‘regimen general’ (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 6.135 Nederlanders op de lijst als ‘regimen autónomo’ (zelfstandige ondernemer). Als ‘regimen hogar’ (thuiszorg) staan er 82 personen op de lijst, ‘regimen mar’ (zeevaart en visserij) 74 personen en als ‘regimen agrario’ (landbouw) 71 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (10.574) Belgen staan 6.405 personen ingeschreven onder het ‘regimen general’ (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 4.044 Belgen op de lijst als ‘regimen autónomo’ (zelfstandige ondernemer). Als ‘regimen mar’ (zeevaart en visserij) 55 personen op de lijst, als ‘regimen agrario’ (landbouw) 39 personen en als ‘regimen hogar’ (thuiszorg) staan er 31 Belgen op de lijst.

Leestip: Socialezekerheidskaart aanvragen in Spanje

Regio’s

Als gekeken wordt naar de autonome regio’s waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 5.095 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 3.121, Andalusië met 2.743, Comunidad de Madrid met 1.662, Canarische Eilanden met 1.378, de Balearen met 1.826 en dan Murcia met 211 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.545 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.204, Andalusië met 1.842, Canarische Eilanden met 1.370, Comunidad de Madrid met 1.047, Balearen met 835 en Murcia met 168 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Naast de registratie bij de securidad social zou Spanje er goed aan doen de controle op illegale arbeid te verscherpen aangezien in diverse sectoren,mensen met een of andere uitkering in NL,Belgie werken zonder enige vorm van registratie.

  2. Apart zeg, zoveel Italianen. Hebben zelf ook zo’n prachtig land. Wat moet je hier dan nog? Ben ook benieuwd waar In Spanje ze dan zitten, want aan de Costa Blanca zie, of hoor ik ze nooit.

  3. Het lijkt me vrij waarschijnlijk dat de meeste mensen boven 65 gepensioneerden zullen zijn.
    Naast werklozen etc, is de Seguridad Social ook verantwoordelijk voor de medische kosten. Toen in 2006 de nieuwe zorgverzekeringswet werd ingevoerd in Nederland moest ik me laten inschrijven bij de Seguridad Social en nu betaalt Nederland de voor mij gemaakte kosten terug aan de Seguridad Social. Tot dat moment was ik privé verzekerd in Nederland en declareerde ik de gemaakte kosten, die dan werden terug betaald door de Nederlandse verzekerings-maatschappij.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken