Supermarktketens verwachten een nieuwe lawine van online bestellingen

Supermarktketens verwachten een nieuwe lawine van online bestellingen
Beeld: Freepik

Supermarktketens verwachten een nieuwe lawine van online bestellingen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu de corona-maatregelen steeds strenger beginnen te worden in veel delen van het land, kiezen ook steeds meer inwoners van Spanje weer voor het online kopen van de dagelijkse levensmiddelen. Sinds het uitbreken van de corona-crisis zijn de online verkopen enorm gestegen en ook nu verwacht men weer een lawine. Maar in tegenstelling tot de maand maart/april hebben de supermarktketens zich beter voorbereid.

Halverwege april werden er 302% meer levensmiddelen online gekocht dan het jaar daarvoor terwijl ook bekend is dat zo’n één miljoen Spaanse huishoudens een of meerdere kleren online kochten wat goed is voor 5,5% van alle huishoudens in Spanje.

In maart/april kon men de vraag niet aan en besloten de supermarktketens de online verkopen en thuisbezorging op te schorten. Nu hebben de ketens zich echter beter voorbereid door samenwerkingsverbanden aan te gaan. 

Zo werken veel bekende supermarktketens inmiddels samen met bekende bezorgplatforms omdat ze gebruik kunnen maken van hun kennis en netwerk of omdat ze zelf geen eigen bezorgservice hebben. Het gaat echter ook om technische problemen en de daarbij horende uitdagingen. 

Daarom besloot Lidl samen te werken met Lola Market, DÍA met Glovo, El Corte Inglés met Deliveroo etc. Andere supermarktketens zoals Mercadona en Carrefour hebben een eigen bezorgservice die ze gedurende de zomermaanden hebben verbeterd en uitgebreid.

Amazon begon in 2015 met een eigen service van het aan huis bezorgen van levensmiddelen en dat zorgde al meteen voor een technische revolutie bij veel traditionele supermarkten. Plotseling zag men hoe belangrijk de online verkoop is geworden en tijdens de covid-crisis is dat alleen nog maar duidelijker geworden.

Maar de ivesteringen bleken uiteindelijk in maart/april niet genoeg want geen enkel bedrijf (ook Amazon niet) kon de vraag aan en men moest drastische maatregelen nemen door het thuisbezorgen te schrappen of reduceren. De vraag is of men genoeg tijd en geld geïnvesteerd heeft om de vraag nu wel aan te kunnen.

Ga naar de inhoud