Grootste Europese luchtoefening ooit vindt plaats boven de Canarische eilanden

Grootste Europese luchtoefening ooit vindt plaats boven de Canarische eilanden
Beeld: Ministerio de Defensa España

Grootste Europese luchtoefening ooit vindt plaats boven de Canarische eilanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Gedurende twee weken vindt op en boven de Canarische eilanden de grootste Europese luchtoefening ooit plaats. De oefening werd Ocean Sky 2021 gedoopt en begon op 15 oktober. Nog tot eind deze maand gaan de activiteiten verder.

Aan oefening Ocean Sky 2021 nemen maar liefst 46 vliegtuigen en 700 manschappen deel uit 5 verschillende gevechtseenheden, vier controle-eenheden en 7 steuneenheden. Speciaal voor de oefening werd een reeks scenario’s geschreven die alle mogelijke gevechtssituaties simuleren. Zo zijn er oefeningen in de strijd zelf, in de logistiek van landen en opstijgen, in het aanvallen en terugtrekken en in theorie en tactiek. De vluchten vinden voornamelijk boven het Zuidelijke deel van de Canarische eilanden plaats.

De vloot van 46 vliegtuigen bestaat uit 40 gevechtsvliegtuigen, 4 vrachtvliegtuigen en een paar reddings- en beschermingsvliegtuigen. In totaal zullen op 15 dagen tijd 425 vluchten worden gevlogen.

Aan het hoofd van de oefening staat het Mando Aéreo de Combate, de Spaanse afdeling van het leger die verantwoordelijk is voor de luchtmacht. Volgens de dienst gaat het er om de troepen paraat te houden voor verdediging van het territorium. Meer bepaald gaat het om de troepen op de luchtbasis van Gando, op Gran Canaria, en hulpeenheden van de luchtbasis van Lanzarote. Verder werden ook een paar Franse en Griekse gevechtseenheden uitgenodigd om de oefening bij te staan.

Een van de sterren van dienst is de Boeing 707, serie 320 met modificatie AWACS. Dat toestel heeft zijn thuisbasis in Duitsland maar is op dit moment operatief op de Canarische basis Gando. Het toestel kan tussen de 17 en 33 mensen aan boord nemen en zo’n 16 uur dienst doen zonder ophouden. Het wordt vooral ingezet voor bewakingsopdrachten. Er zijn maar liefst 20 radiosystemen aan boord. Op internationaal niveau wordt het dan ook wel eens de “politieagent van het luchtruim genoemd.” Bekijk HIER diverse foto’s van de oefeningen.

Ga naar de inhoud