Search
menu
Search

Ontdek het oudste Romeinse mausoleum van Spanje

Ontdek het oudste Romeinse mausoleum van Spanje
Beeld: Baldiri / wikipedia

Ontdek het oudste Romeinse mausoleum van Spanje

Op iets minder dan twee uur van de Aragonese hoofdstad Zaragoza ligt het best bewaarde Romeinse mausoleum van Spanje. Ontdek dit architecturaal pareltje aan de Matarraña rivier. Overigens is Aragón sowieso een goede regio voor liefhebbers van de architectuur. Je vindt er een breed spectrum van kastelen, torens, kerken en kloosters. 

In het kleine dorpje Fabara, op ongeveer anderhalf uur van Zaragoza, ligt een goed bewaard mausoleum. Het Romeinse bouwwerk dateert al van de tweede eeuw na Christus. Het ligt op de linkeroever van de Matarraña rivier en is iets meer dan zeven meter hoog.

Het mausoleum in kwestie bevat zoals alle mausoleums de graftombe van een belangrijk persoon. Het gaat om Lucio Emilio Lupo, erfgenaam van een rijke Romeinse familie. De voorgevel bestaat uit een zuilengalerij in de Toscaanse stijl. Daarop rust een ionisch hoofdgestel dat het hele mausoleum overspant. Vooraan is nog net de naam van de begraven persoon leesbaar.

Aan de buitenkant verschilt de versiering aan alle kanten. Achteraan zijn versieringen aangebracht in de vorm van acanthusbladeren en rozetten. Aan het zuiden zie je zeven adelaars die slingers van bladeren en bloemen in hun bek dragen. In het Noorden zie je dan weer enkel slingers.

Toegang tot het mausoleum is gratis. Je moet wel op voorhand het gemeentebestuur verwittigen, zodat ze de deur voor je opendoen. Fabara ligt 138 kilometer van Zaragoza. Vanuit de hoofdstad volg je 40 minuten de AP-2. Vlak voordat je bij het dorp zelf komt, kruis je het mausoleum al.

Ga naar de inhoud