Waar hebben de Argentijnen in Spanje op gestemd bij de verkiezingen in Argentinië?

Waar hebben de Argentijnen in Spanje op gestemd bij de verkiezingen in Argentinië?
Beeld: via canva.com

Waar hebben de Argentijnen in Spanje op gestemd bij de verkiezingen in Argentinië?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Argentinië werd gekenmerkt door een grote verrassing: de overwinning van de linkse kandidaat en huidige minister van Economische Zaken, Sergio Massa. Met 36,7% van de stemmen versloeg hij de grote favoriet, Javier Milei, met een voorsprong van 6,7 procent. Beide kandidaten zullen het op 19 november tegen elkaar opnemen in een spannende tweede ronde.

De stemmen van Argentijnen in Spanje waren echter anders. Volgens de gegevens van de partijen won Patricia Bullrich de verkiezingen in Spanje met 41% van de stemmen. Deze uitslag staat in contrast met het totaal van Argentinië, waar de centrumrechtse kandidaat 23,8% van de stemmen kreeg, wat haar toegang tot de tweede ronde belette.

Javier Milei, de kandidaat van de rechts-liberale partij La Libertad Avanza, gaat door naar de tweede ronde van de Argentijnse presidentsverkiezingen. In Spanje eindigde hij bij de Argentijnen als tweede met 36,7% van de stemmen. In Argentinië zelf kreeg hij 29,9% van de stemmen.

De Argentijnse presidentsverkiezingen van 22 oktober 2023 waren een verrassing voor velen. De linkse kandidaat Sergio Massa won de eerste ronde met 36,7% van de stemmen, maar kreeg slechts 22,23% van de stemmen van Argentijnen in Spanje.

De centrumrechtse partij Juntos por el Cambio, die niet doorging naar de tweede ronde, kreeg in Spanje een overweldigende 77,7% van de stemmen. Dit suggereert dat deze partij op 19 november massaal op de rechtse kandidaat Javier Milei zou kunnen stemmen.

Ga naar de inhoud