Wel of geen discussie over een fiscaal pact voor Catalonië

Oeps ... foto ontbreekt!

Wel of geen discussie over een fiscaal pact voor Catalonië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze week verscheen een artikel in de Britse krant The Guardian waarin duidelijk vermeld stond dat de Spaanse regering wel bereid zou zijn om een grotere fiscale autonomie voor de deelstaat Catalonië te bespreken. De krant schrijft dat hooggeplaatste bronnen binnen de Partido Popular aangeven dat zij wel bereid zijn tot een fiscaal pact in de stijl van het Spaanse Baskenland en Navarra. De Spaanse regering ontkent echter dat ze nadenken over een fiscaal pact waarbij Catalonië de eigen belastinginkomsten zou gaan incasseren.

In The Guardian is te lezen dat in een poging om de crisis in Catalonië te beteugelen de Spaanse regering wel bereid is om over een grotere fiscale onafhankelijkheid te gaan praten met de autonome regioregering die zal ontstaan na de komende verkiezingen op 21 december. Op die manier zou Catalonië haar eigen belastingen kunnen gaan innen en uitgeven waarbij men een deel dient af te dragen aan de Spaanse belastingdienst. Dit gebeurd op dit moment ook al in de deelstaten Baskenland en Navarra.

In het artikel staat dat de men zich baseert op bronnen binnen de Spaanse regering die aangeven dat mocht Catalonië vragen om een fiscaal pact er gesproken kan worden. Eerder gaf de Spaanse minister-president Mariano Rajoy ook al aan dat er gesproken kan worden over een hervorming van de Spaanse grondwet aangezien deze niet perfect is en aangepast kan worden. Ook de oppositiepartij PSOE is voor een hervorming van de grondwet wat ook een van de belangrijkste redenen was dat de socialisten het artikel 155 en de uitvoering daarvan steunden om op die manier “de orde te herstellen in Catalonië”.

Na de publicatie van het Britse artikel was het nieuws overal in de Spaanse pers te lezen waarna de regering met een verklaring moest komen waarin zij aangaf helemaal niet te willen praten over een fiscaal pact in Catalonië. Volgens de Spaanse regering is de informatie van The Guardian niet juist en heeft dit betrekking op de besprekingen over een nieuwe financiering van alle autonome deelstaten in Spanje. Het gaat om een proces dat in werking werd gezet na de Conferencia de Presidentes ofwel een conferentie van autonome premiers waarbij Catalonië niet was komen opdagen, iets wat de Catalaanse regiopremier ook al niet deed bij eerdere besprekingen en bijeenkomsten aldus de krant La Vanguardia.

Ondanks dat The Guardian een gerespecteerde Britse krant is geloven ook de Catalaanse politieke partijen PDeCAT, CUP, ERC en Comú Podem niets van de verhalen en bevestiging van de Spaanse regering over een fiscaal pact voor Catalonië. Voorlopig lijkt een grotere financiële autonomie voor Catalonië niet haalbaar omdat dit, in tegenstelling tot Baskenland en Navarra, te grote economische gevolgen zal hebben voor de rest van Spanje.

Ga naar de inhoud