Search
menu
Search

Politieke partijen mogen in Spanje met nieuwe privacywet verkiezings-spam sturen

Oeps ... foto ontbreekt!

Politieke partijen mogen in Spanje met nieuwe privacywet verkiezings-spam sturen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de Spaanse Senaat werd woensdag de nieuwe bescherming van persoonsgegevens wet of privacywet aangenomen maar deze is erg krom. In de Ley Orgánica de Protección de Datos Personales staat namelijk dat politieke partijen in tijden van verkiezingen gebruik mogen maken van persoonsgegevens om verkiezings-spam te versturen, iets dat bedrijven en commerciële organisaties niet mogen doen, juist vanwege de privacy.

Vanaf nu mogen de politieke partijen in Spanje gebruikmaken van de persoonsgegevens van de Spanjaarden om hen propaganda te versturen en om hen te classificeren in politieke voorkeuren. Bij de stemming in de Spaanse Senaat waren alle politieke partijen behalve Unidos-Podemos en de Baskische PNV, het eens met de tekst van de nieuwe privacywet.

Juridische experts in Spanje spreken over een verspaanste versie “Cambrigde Analytica” die bekend is geworden vanwege de politieke inmenging bij de verkiezingen in de Verenigde Staten waardoor uiteindelijk dankzij informatie van Facebook Trump wist te winnen.

In Spanje is het nu voor de politieke partijen toegestaan om zonder toestemming van personen informatie van websites en social media netwerken te verzamelen en om ideologische databases samen te stellen met de informatie van de stemmers. Daarnaast is het ook toegestaan om via e-mail, SMS, privé berichten via social media en WhatsApp gericht verkiezingsinformatie ofwel spam te versturen. Dit zijn activiteiten die bij bedrijven en organisaties verboden zijn.

In eerste instantie waren alle politieke partijen het met elkaar eens dat het om een uitstekende privacywet gaat maar op het laatste moment werden er veranderingen aangebracht in artikel 58 van de Ley Orgánica de Régimen Electoral General. Dit viel verkeerd bij Ciudadanos, Unidos-Podemos en PNV maar uiteindelijk koos Ciudadanos toch voor aanname van de nieuwe privacywet.

Nieuwe wet

In principe is de nieuwe privacywet Ley de Protección de Datos y Garantía de Derechos Digitales bedoeld om de Spanjaarden digitaal te beschermen en hun privacy te waarborgen. Daarmee past Spanje de oude wet aan de Europese normen aan die sinds 25 mei zijn ingevoerd.

Met deze nieuwe privacywet hebben Spanjaarden nu wettelijk de mogelijkheid om zichzelf van het werk los te koppelen (desconexión laboral) en het recht op een digitaal testament (testamento digital) waarmee men data mag wissen na een overlijden.

Ook hebben werknemers nu meer recht op privacy tijdens het werk (derecho a la intimidad personal en el ámbito laboral) en wordt het gebruik van camera’s en audio opname apparatuur tijdens werk beter gecontroleerd. Ook de controle via GPS van werknemers (geolocalización en el trabajo) is niet meer altijd toegestaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?