Spaans identiteitsbewijs DNI binnenkort op de smartphone

Spaans identiteitsbewijs DNI binnenkort op de smartphone
Beeld: Archieffoto

Spaans identiteitsbewijs DNI binnenkort op de smartphone

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje wordt men steeds digitaler en na het rijbewijs op de smartphone zal binnenkort ook de identiteitskaart via een speciale app mee te nemen zijn op de smartphone. De naam van het project is DNIe wat ook de naam zal worden van de speciale smartphone app.

Betalen via de smartphone, de bankzaken regelen via de smartphone, belastingzaken regelen via de smartphone en het rijbewijs laten zien en/of bekeuringen direct zien en betalen via de smartphone. Dat is nu allemaal al mogelijk in Spanje maar daar komt binnenkort ook een digitale versie van de Documento Nacional de Identidad (DNI) bij.

DNI 4.0 moet de revolutie gaan worden want niets is natuurlijk makkelijker dan een telefoon op zak te hebben waar de bankpas, je rijbewijs en je id-kaart in zit. Wie heeft er dan nog een portemonnee nodig?

Naast een digitale versie van de id-kaart DNI voor de inwoners van Spanje met een Spaanse nationaliteit, zal het aanvragen van deze DNI ook goedkoper worden met een prijs van 12 euro. Tevens wordt het betalen daarvan eindelijk makkelijker gemaakt. Tot nu toe moest je eerst naar een bank gaan om deze kosten te betalen om daarna je kaart te ‘bestellen’. Maar in de toekomst kan iedereen rechtstreeks bij de politie betalen.

Een ander aspect wat zal veranderen is dat het niet meer nodig zal zijn om eigen foto’s mee te nemen. Deze worden ter plaatse op het moment van aanvraag direct gemaakt en verwerkt in het systeem. Pasfoto’s meenemen hoeft dus niet meer. En daar wordt door de fotografen in Spanje dan ook flink over geklaagd want het maken van pasfoto’s voor id-kaarten en paspoorten is voor hen een belangrijk bron van inkomsten.

Rijbewijs

De Spaanse verkeersdienst DGT heeft in oktober 2019 al een nieuwe smartphone app gelanceerd genaamd miDGT waarin het mogelijk is een digitaal rijbewijs mee te dragen. En dat kan makkelijk zijn want mensen vergeten hun rijbewijs nog wel eens en dat kan boetes opleveren van 100 euro of meer. Met miDGT heb je jouw rijbewijs altijd bij de hand want wie laat nou zijn/haar smartphone thuis liggen?

In de miDGT app kun je de pasfoto van je Spaanse rijbewijs zien en daarna meteen op het beginscherm het aantal rijbewijspunten dat je nog hebt. Verder staan ook de technische papieren van de op jouw rijbewijs geregistreerde voertuigen in de app zodat je die altijd bij je hebt en ook aan de politie kunt laten zien bij controle. Je kunt ook controleren wanneer je naar de ITV (APK) moet.

Als je dan klikt op ‘ver mi carnet’ dan komt je rijbewijs tevoorschijn met de foto, naam, geboortedatum en alle andere informatie van je papieren/plastic rijbewijs (inclusief watermerk). Dit scherm kun je omdraaien en de politie kan ook de QR-code scannen indien noodzakelijk.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om direct je verkeersovertredingen te zien en boetes te betalen maar dat moet in 2021 ook mogelijk zijn.

Ga naar de inhoud