Europese Raad trekt aan de alarmbel om mensonwaardige woningen in Madrid

Europese Raad trekt aan de alarmbel om mensonwaardige woningen in Madrid
Beeld: Europa Press

Europese Raad trekt aan de alarmbel om mensonwaardige woningen in Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Lang niet iedereen gaat de winter tegemoet onder een degelijk dak in Spanje. De Europese Raad trekt aan de alarmbel over enkele betreurenswaardige woningen in de sloppenwijk Cañada Real Galiana in Madrid. 4500 personen leven er in mensonwaardige omstandigheden.

Drie weken de tijd kreeg de Spaanse overheid van de Europese Raad. Tegen 15 December verwacht die een rapport over de maatregelen om de ruim 4500 mensen in de Madrileense sloppenwijk Cañada Real Galiana te helpen. Zij leven er in zogenaamde infraviviendas; onwaardige woningen. Al twee jaar lang is er geen elektriciteit en wonen ook 1800 minderjarigen er in barre omstandigheden.

In de praktijk heeft het comité van Sociale Rechten van de Raad van Europa, met hoofdzetel in Straatsburg, geen macht om overheden tot actie te dwingen. Toch activeert het haar oproepen wanneer de situatie in bepaalde lidstaten kan leiden tot onherroepelijke schade aan de betrokken personen. Wanneer de regering er niet in slaagt de elektriciteit terug aan te schakelen moet die de getroffen families een alternatieve woning aanbieden. 

De Raad verklaart dat het in een land dat op de 14e plaats staat op de wereldwijde BBP-ranking niet zou mogen dat mensen in toestanden gelijkaardig aan sloppenwijken wonen. In Cañada Real Galiana zijn er huizen zonder afvoersysteem, vaak zonder lopend water en zonder elektriciteit. Er bestaan wel degelijk maatregelen om deze mensen te steunen, maar de publieke daadkracht blijkt tekort te komen om een einde te maken aan de situatie.  

Bovendien zijn de ergste slachtoffers de kinderen die in deze omstandigheden opgroeien. Dergelijke kansarmoede heeft gewoonlijk een invloed op de volledige toekomst van de jongeren. Zij belanden vaak zelf in armoede of in criminele circuits.

Ga naar de inhoud