Ook langeafstandsbussen zijn in 2023 gratis te gebruiken in Spanje

Ook langeafstandsbussen zijn in 2023 gratis te gebruiken in Spanje
Beeld: Canva

Ook langeafstandsbussen zijn in 2023 gratis te gebruiken in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds september 2022 kunnen de frequente reizigers in de langeafstandsbussen die onder beheer vallen van het netwerk van de Spaanse overheid, zoals Alsa, Avanza en Hife en meer bedrijven, met 50% korting rijden. Maar deze maatregel wordt, net zoals bij de treinen, tot eind december 2023 verlengd en uitgebreid naar 100% korting, gratis dus. Daarbij gaat het om een maatregel voor frequente reizigers van de langeafstandsbussen die een abonnement hebben, dat geldt ook voor buitenlandse reizigers.

Het gaat daarbij niet om alle routes en dus ook niet voor alle reizigers, maar wel om de belangrijkste routes zoals: Madrid en Segovia; Guadalajara en Madrid; Teruel en Barcelona; Zaragoza en Castellón de la Plana; Jaén en Madrid; Gijón en León; Irún en Tui of Logroño en Soria. Zie de lijst onderaan dit artikel voor alle 42 routes die voor frequente reizigers gratis zullen zijn in 2023. 

Op dit moment geldt voor de frequente reizigers dat ze met meerrittenkaarten van 10, 20 of 30 reizen korting krijgen van 50%, maar dat wordt in heel 2023 dus 100% korting, gratis dus. Het gaat om die busmaatschappijen die op routes rijden waarvoor ze van de overheid een concessie hebben gekregen, de zogenaamde ‘autobuses de largo recorrido de titularidad estatal’.

Deze nieuwe maatregel voor de langeafstandsbussen is een aanvulling op de maatregel die al eerder werd aangekondigd voor de treinen van Cercanías en Media Distancia, die het komende jaar (2023) ook gratis zullen zijn (100% korting) voor frequente reizigers, met de voorafgaande betaling van een aanbetaling van 20 euro, die wordt terugbetaald als het abonnement wordt gebruikt.

Volgens gegevens van het ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda had het busvervoer netwerk begin 2022 in totaal 4088 haltes die zijn verdeeld over 2399 steden/dorpen die behoren tot 1837 gemeenten in Spanje. De totale lengte van de buslijnen is 68.861 kilometer, met een gemiddelde van 894,3 kilometer per concessie.

lijst bussen
Ga naar de inhoud