Search
menu
Search

Regels en voordelen nieuwe Spaanse wet voor start-ups en digitale nomaden

Regels en voordelen nieuwe Spaanse wet voor start-ups en digitale nomaden
Beeld: Canva

Regels en voordelen nieuwe Spaanse wet voor start-ups en digitale nomaden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De nieuwe Spaanse wet voor start-ups en digitale nomaden die op 3 november werd goedgekeurd door het Spaanse parlement, zorgt ervoor dat buitenlandse ondernemers en digitale nomaden vanaf 2023 makkelijker in Spanje kunnen wonen en werken. Het gaat vooral om belastingvoordelen en andere voordelen, maar er zijn ook regels om rekening mee te houden, zoals te lezen is op de website van het glossy Spanje magazine ESPANJE!

Simpel gezegd is de ‘Ley de Startup’ bedoeld om internationale investeerders, digitale nomaden en nieuwe bedrijven naar Spanje te trekken met visumprikkels, belastingvoordelen, minder bureaucratische regels en andere voordelen. Naar verwachting zal de wet op 1 januari 2023 in werking treden. De wet werkt met terugwerkende kracht, wat betekent dat degenen die in Spanje een nieuw bedrijf zijn gestart voordat de wetgeving van kracht werd, ook kunnen profiteren van de voordelen ervan, op voorwaarde dat ze aan de vereisten voldoen. De bedoeling van de wet is om innovatieve bedrijven, talenten en investeringen naar Spanje te lokken. Je leest er meer over in dit bericht van het Spaanse ministerie van Economische Zaken.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts €26,95 krijg je met €13 of 30% korting (normaal €39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Regels en voordelen

Maximaal vijf of zeven jaar oud
Om in aanmerking te komen voor de voordelen van de nieuwe wet, moeten bedrijven nieuw of opkomend zijn, dus minder dan vijf jaar oud of zeven in het geval van biotechnologie, energie en industriële bedrijven.

Geen fusies
Het bedrijf kan niet zijn ontstaan uit fusies of spin-offs van al bestaande bedrijven.

Innovatief
Start-ups moeten als innovatief worden beschouwd. Het bedrijf moet proberen een probleem op te lossen of een bestaande situatie te verbeteren. Er zal een agentschap worden opgericht om dit te monitoren: ENISA.

Belastingvoordelen voor start-ups
Een van de belangrijkste kenmerken van de wet is dat het start-ups een verlaging van de vennootschapsbelasting biedt van 25 procent naar 15 procent voor maximaal vier jaar.

Belastinguitstel voor start-ups en digitale nomaden
Start-ups kunnen ook verzoeken dat de vennootschapsbelasting – en in het geval van digitale nomaden niet-ingezetene inkomstenbelasting (IRNR) – wordt uitgesteld zonder renteopbouw voor respectievelijk twaalf en zes maanden.

Belastingaftrek voor start-ups
De start-upswet verhoogt ook de maximale aftrekbasis voor investeringen in startende bedrijven (van € 60.000 naar € 100.000 per jaar) en het aftrekpercentage (van 30 procent naar 50 procent).

Gevestigd in Spanje
De start-up moet permanent in Spanje gevestigd zijn. Ook moet 60 procent van het personeelsbestand van een bedrijf arbeidscontracten hebben in Spanje.

Uitsluitingen
Start-ups kunnen niet profiteren van de voordelen van de wet als ze worden overgenomen door een niet-opkomend bedrijf, als hun jaaromzet meer dan 10 miljoen euro bedraagt, als ze ‘aanzienlijke schade’ aan het milieu veroorzaken, of als een van hun partners met een aandeel van 5 procent in het bedrijf wordt veroordeeld voor een strafbaar feit.

Geen dividenduitkering
Start-ups mogen geen dividend of nettorendement uitkeren.

Minder bureaucratie
De nieuwe wet is ook bedoeld om enkele van de bureaucratische hoepels te verwijderen waar buitenlandse investeerders doorheen moeten springen zoals de verplichting voor internationale investeerders om een NIE (buitenlands ID-nummer) aan te vragen. Alleen de Spaanse belastingidentificatienummers (NIF’s) volstaat voortaan in de meeste gevallen.

Deze informatie/column werd gepubliceerd op de website van het glossy magazine ESPANJE! en is geschreven door Thomas Vermeulen van Actal fiscalisten thomas@actal.com  – www.actal.com  – 0031 (0)6.868.309.78

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?