Strengere controle in Spanje op bril- en contactlenzendragers achter het stuur

Strengere controle in Spanje op bril- en contactlenzendragers achter het stuur
Beeld: Canva

Strengere controle in Spanje op bril- en contactlenzendragers achter het stuur

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 2023 gelden nieuwe regels voor automobilisten die bril- of contactlenzendrager zijn. Vanaf 1 januari 2023 geldt dat de DGT extra kan en zal controleren op automobilisten met brillen of contactlenzen. Daarbij gaat het om circa 75% van de automobilisten in Spanje, een behoorlijk aantal dus. En als je niet oplet, kun je ook nog eens bij een ernstige overtreding een boete van 200 euro krijgen.

De aanpassing heeft alles te maken met het rijbewijs en de codes die achterop staan. De letters naast de icoontjes van de voertuigen staan voor de verschillende rijbewijscategorieën. De B staat voor personenauto en AM staat voor bromfiets. Naast de rubrieken staan twee data: wanneer je het rijbewijs voor een rubriek gehaald hebt en tot wanneer die rubriek geldig is.

De cijfercodes die op het rijbewijs staan hebben te maken met bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze zijn in Spanje overigens hetzelfde als in andere EU-landen zoals Nederland en België. Dat betekent dat als een agent een buitenlands, maar EU-rijbewijs controleert, de cijfercodes ook voor de buitenlandse automobilist gelden en deze ook bij een overtreding beboet kan worden.

Wat betreft brillen en contactlenzen gaat het om twee codes. Cijfercode 01.01 betekent dat de rijbewijshouder een bril moet dragen. Cijfercode 01.02 betekent dat de rijbewijshouder contactlenzen draagt. Cijfercode 01.06 betekent dat de rijbewijshouder zowel met bril als met contactlenzen mag rijden. En dan heb je ook nog cijfercode 01.05 wat betekent dat iemand met een ooglap mag rijden of cijfercode 01.07 met een specifiek gezichtshulpmiddel. 

Alleen met de laatste cijfercode (01.06) mag de automobilist dus een bril of contactlenzen dragen, in de andere twee gevallen (01.01 en 01.02) is dat dus niet het geval. Zit je achter het stuur met een bril op terwijl je volgens je rijbewijs alleen met contactlenzen mag rijden (01.02) of rij je met contactlenzen terwijl je volgens je rijbewijs alleen met een bril op mag rijden (01.01), dan kun je een boete van 200 euro krijgen voor een zware overtreding (infracción caractèr grave).

Ga naar de inhoud