MADRID – Elk jaar weer rond de tijd van de kerstloterij lopen onopvallende mannen en vrouwen door heel Spanje rond met koffers gevuld met geld, veel geld. De bedoeling van hen is om nog voordat eventuele winnaars hun winnende lot gaan incasseren bij de administratie, te proberen dat lot van hen te kopen voor contant geld en daarnaast nog een extra bonus. Die winnende tickets kunnen daarna weer gebruikt worden door rijke mensen en lugubere types om zwart geld wit te wassen.
Bijna iedereen in Spanje weet dat de kerstloterij gebruikt wordt om geld wit te wassen. Dat is een simpele manier van zaken doen voor rijke personen en mensen in het criminele circuit. Koffers vol met geld worden overgedragen aan winnaars van de kerstloten waarbij die personen nog meer geld kunnen verdienen als bonus en geen belasting hoeven te betalen. Dat wel, geen vragen stellen alstublieft.
Het feit dat loterijtickets niet te traceren zijn maakt het de belastingdienst van Spanje erg moeilijk om eventuele geld witwas praktijken te achterhalen. Het witwassen is weliswaar met de invoering van 20% belasting betalen boven de 2.500 euro wat afgenomen maar deze manier van simpel en effectief geld witwassen wordt nog steeds op grote schaal gedaan.
Voorbeelden
Om maar een voorbeeld te noemen, de ex PP president van de Diputación Castellón Carlos Fabra (de man met de donkere zonnebril). Deze gelukkige man, die in de gevangenis heeft gezeten voor fraude, wist de kerstloterij maar liefst 9 keer te winnen in slechts 10 jaar tijd. Heeft hij zoveel geluk of …
Een ander voorbeeld, Enrique Crespo, ook weer van de PP, wist in 2011 de tweede prijs van de kerstloterij binnen te halen nadat hij maar liefst 850 winnende decimo’s had gekocht, al wist hij zelf niet eens hoeveel hij er had. Op dat moment was Crespo al onder toezicht voor fraude en deze zogenaamde winst bij de loterij maakte hem nog verdachter. Ook hij zit inmiddels in de gevangenis.
Risico
Ondanks het feit dat de kerstloterij erg in trek is bij de geld witwassers, is het toch niet de makkelijkste manier. De maximum prijs per decimo (een tiende) van een lot is 400.000 euro, dat is voor iemand die zakken vol met zwart geld heeft liggen echt niet genoeg. Om een beetje geld te kunnen witwassen heb je dus al meerdere personen nodig met decimo’s wat het risico op het feit dat iemand achter deze geld witwas praktijken komt alleen maar groter maakt.
Belastingdienst
De belastingdienst weet dat deze geld witwas praktijken plaatsvinden maar kan er niet veel aan doen. Wel worden mensen gewaarschuwd dat, ondanks dat het allemaal leuk en makkelijk klinkt, het grote gevolgen kan hebben met hoge boetes voor diegene die meedoet aan deze duistere praktijken. Heel simpel eigenlijk, als iemand een gemiddeld jaarinkomen heeft van 30.000 euro en een decimo weet te winnen van 400.000 euro, deze doorverkoopt voor 450.000 euro, kan een boete krijgen van 200.000 euro en zal hij dus uiteindelijk meer verliezen dan als hij zijn ticket aanhoudt en gewoon 20% belasting betaald. Je bent gewaarschuwd, nu eerst nog winnen.