Anti stierenvechten wet Balearen ongeldig verklaard dankzij een PP-wet.

Oeps ... foto ontbreekt!

Anti stierenvechten wet Balearen ongeldig verklaard dankzij een PP-wet.

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – “Als de stier niet sterft is het geen cultuur” is een van de redenen waarom het Grondwettelijk Hof in Madrid de anti stierenvechten wetten van de regioregering van de Balearen eilanden deels heeft afgekeurd. Volgens de rechters van het Tribunal Constitucional moeten de stieren sterven om het culturele karakter van de tauromaquia vastgesteld door een PP-wet in 2013 in stand te houden.

Dankzij de Partido Popular (PP) die in 2013 o.a. het stierenvechten tot Cultureel Erfrecht (patrimonio cultural) verklaarde door de wet aan te passen, is het idee van de regioregering op de Balearen eilanden om een halt toe te roepen aan het doden en martelen van stieren in de stierenvechtersarena afgewezen door het Grondwettelijk Hof in Madrid.

Volgens een klacht van de PP is de regioregering van de Balearen niet gemachtigd om het stierenvechten te verbieden. De rechters van het Grondwettelijk Hof hebben de PP deels gelijk gegeven.

In de wet van de Balearen-regioregering werd onder meer vastgesteld dat het gevecht maximaal tien minuten zou mogen duren en dat alleen de cape (capote of de kleinere muleta) gebruikt mocht worden, dat wil zeggen dat de stier niet kon worden gedood of verwond omdat de spiezen niet toegestaan waren.

Ondanks dat het belangrijkste onderdeel van de Balearen wet nu ongrondwettelijk werd verklaard, zijn andere onderdelen van de autonome wet wel aangenomen. Zo mogen er geen minderjarigen naar het stierenvechten gaan kijken en mogen zij de arena niet in. Zo mag er geen alcohol meer geschonken worden en mogen er geen posters meer opgehangen worden waarop beelden te zien zijn die aanstootgevend kunnen zijn voor mensen.

Het stierenvechten op de Balearen eilanden is niet populair want in 2016 werden er slechts twee stierenvechten spektakels gehouden en waren er vijf andere feesten waar stieren bij betrokken waren. Sterker nog, sinds 2010 tot aan 2017 zijn er nog maar 13 stierenvechten spektakels gehouden op de Balearen.

Ga naar de inhoud