Anti stierenvechten wet Balearen ongeldig verklaard dankzij een PP-wet.

Anti stierenvechten wet Balearen ongeldig verklaard dankzij een PP-wet.
Beeld: Pixabay

Anti stierenvechten wet Balearen ongeldig verklaard dankzij een PP-wet.

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – “Als de stier niet sterft is het geen cultuur” is een van de redenen waarom het Grondwettelijk Hof in Madrid de anti stierenvechten wetten van de regioregering van de Balearen eilanden deels heeft afgekeurd. Volgens de rechters van het Tribunal Constitucional moeten de stieren sterven om het culturele karakter van de tauromaquia vastgesteld door een PP-wet in 2013 in stand te houden.

Dankzij de Partido Popular (PP) die in 2013 o.a. het stierenvechten tot Cultureel Erfrecht (patrimonio cultural) verklaarde door de wet aan te passen, is het idee van de regioregering op de Balearen eilanden om een halt toe te roepen aan het doden en martelen van stieren in de stierenvechtersarena afgewezen door het Grondwettelijk Hof in Madrid.

Volgens een klacht van de PP is de regioregering van de Balearen niet gemachtigd om het stierenvechten te verbieden. De rechters van het Grondwettelijk Hof hebben de PP deels gelijk gegeven.

In de wet van de Balearen-regioregering werd onder meer vastgesteld dat het gevecht maximaal tien minuten zou mogen duren en dat alleen de cape (capote of de kleinere muleta) gebruikt mocht worden, dat wil zeggen dat de stier niet kon worden gedood of verwond omdat de spiezen niet toegestaan waren.

Ondanks dat het belangrijkste onderdeel van de Balearen wet nu ongrondwettelijk werd verklaard, zijn andere onderdelen van de autonome wet wel aangenomen. Zo mogen er geen minderjarigen naar het stierenvechten gaan kijken en mogen zij de arena niet in. Zo mag er geen alcohol meer geschonken worden en mogen er geen posters meer opgehangen worden waarop beelden te zien zijn die aanstootgevend kunnen zijn voor mensen.

Het stierenvechten op de Balearen eilanden is niet populair want in 2016 werden er slechts twee stierenvechten spektakels gehouden en waren er vijf andere feesten waar stieren bij betrokken waren. Sterker nog, sinds 2010 tot aan 2017 zijn er nog maar 13 stierenvechten spektakels gehouden op de Balearen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.