Meer dan 600.000 woningen verkocht in Spanje in 2018

Meer dan 600.000 woningen verkocht in Spanje in 2018
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een onderzoek van Caixabank zullen er dit jaar 604.067 woningen verkocht gaan worden in Spanje, een stijging van 11,9%. Volgens de Catalaanse bank en haar afdeling Servihabitat is dat het hoogste aantal verkochte woningen sinds het begin van de crisis in 2008. Ook voor 2019 voorspelt men meer verkopen maar zal dat met 4,7% stijgen naar 632.363 te verkopen woningen (compraventa).

Aangezien het onderzoek is uitgevoerd door een Catalaanse bank instantie spreekt men over de verkopen in Catalonië die tot 88.820 woningen zijn gestegen, 5,5% meer dan in 2017.

Regio’s

De grootste stijging in Spanje vond echter plaats in Andalusië waar de verkopen van woningen stegen met 21,3% naar 91.735. In Murcia steeg dit met 20,5% en 14.956 woningen gevolgd door de Comunidad Valenciana met een stijging van 16% ofwel 74.617 woningen.

Op de Balearen werd slechts een stijging van 1,5% ofwel 18.263 woningen geregistreerd, op de Canarische Eilanden 2,5% met 25.296 woningen terwijl dit in de Comunidad de Madrid 76.600 woningen waren, een stijging van 13,6%.

Buitenlanders

Volgens de gegevens van het ministerie van Ontwikkelingszaken hebben buitenlanders dit jaar (tot het tweede trimester) 91.756 woningen gekocht wat 9,4% meer is dan vorig jaar. 17,1% van alle woningverkopen in Spanje werd gedaan door buitenlanders.

93% van alle verkochte woningen kochten de buitenlanders aan de Middellandse Zeekust en in de grote steden langs de costa mediterraneo. Daarbij waren de regio’s Comunidad Valenciana (39,5%), Andalusië (34,5%), Canarische Eilanden (8,5%), Balearen (6,1%) Murcia (3,9%) en Catalonië (3%) het populairste.

Nederlanders en Belgen

Volgens de cijfers in het onderzoeksrapport hebben de Belgen 0,84% meer woningen gekocht in het tweede trimester dit jaar en hebben de Belgen een aandeel van 6,43% onder de buitenlandse huizenkopers.

De Nederlanders kochten 0,34% meer woningen wat ervoor zorgde dat Nederlanders een aandeel hebben van 2,63% van het totaal aantal buitenlanders die woningen hebben gekocht in Spanje.

Eerste half jaar

Het aantal Belgen die een woning kochten in Spanje is nog steeds erg hoog maar wel procentueel gedaald ten opzichte van vorig jaar. Gedurende de eerste zes maanden kochten de Belgen 2.981 woningen, een daling van -4,5%. De Nederlanders kochten veel minder woningen dan de Belgen, te weten 1,445 woningen, een stijging van +6,3%.

Van het aantal Belgen die een woning kochten in Spanje zijn er 631 die resident zijn in Spanje en 2.350 die niet als ingeschreven staan in Spanje. In het geval van Nederland gaat het om 892 niet ingeschreven personen en 553 Nederlanders die wel ingeschreven staan in Spanje.

Gedurende 2017 kochten de Belgen in Spanje 6.033 woningen en kochten de Nederlanders 2.727 woningen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Ik had graag in dit plaatje ook door Duitsers gekochte woningen gezien en daarnaast van deze drie landen zou het nog interessant zijn geweest om te weten wie zijn woning weer heeft verkocht en is terug gegaan naar zijn land.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.