Minimumloon Spanje is verhoogd naar 900 euro (2018)

Minimumloon Spanje is verhoogd naar 900 euro
Beeld: Pixabay

Minimumloon Spanje is verhoogd naar 900 euro (2018)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de problematische ministerraad van de Spaanse regering in Barcelona afgelopen vrijdag 21 december werd er ook daadwerkelijk vergaderd en werden er belangrijke beslissingen genomen. Een daarvan heeft te maken met het minimumloon en de verhoging daarvan met 22,3%, de hoogste stijging sinds 1977.

Het “Salario Mínimo Interprofesional (SMI)” minimumsalaris in Spanje stijgt naar 30 euro per dag of 900 euro bruto per maand (bij 14 betalingen). Tot nu toe was het minimumloon 735,90 euro bruto per maand, een 22,3% minder dan het nieuwe minimumsalaris.

Vanaf 1 januari 2019 zullen 2,5 miljoen werknemers in Spanje profijt hebben met het nieuwe minimumloon. Terwijl de werknemers waarschijnlijk zeer blij zullen zijn met de verhoging menen experts dat het ook banen gaat kosten waarbij men spreekt over ontslagen van 40.000 tot 150.000 werknemers.

Daarnaast heeft men uitgerekend dat de verhoging van het minimumsalaris zorgt voor tenminste 1,5 miljard euro extra kosten uit de staatskas.

Zelfstandigen

Een stijging van het minimumloon naar 900 euro bruto in Spanje houdt ook in dat het theoretisch loon (base mínima de cotización) voor de berekening van de maandelijkse bijdrage (cuota de cotización) hoger zal worden voor de meer dan 3,2 miljoen zelfstandigen (autónomos). Het theoretisch loon stijgt 13% naar 12.600 euro per jaar wat inhoudt dat het maandelijkse theoretisch loon stijgt van de huidige 932,79 euro naar 1.050 euro per maand.

Die stijging houdt dus ook in dat de maandelijkse bijdrage zal stijgen van de huidige 277,90 euro naar 312,90 euro wat op jaarbasis 420 euro meer is. 85% van de zelfstandigen (autónomos) in Spanje krijgt te maken met deze verhoging.

1.000 euro?

Terwijl nu via een Koninklijk decreet het minimumloon verhoogd is naar 900 euro bruto per maand heeft de Spaanse minister van Belastingzaken halverwege december nog verkondigd dat de regering niet uitsluit dat in het jaar 2020 het minimumloon zal stijgen naar 1.000 euro bruto per maand. Dit beloofde de huidige premier Pedro Sánchez al eerder maar dit hangt er helemaal van af of de PSOE-leider dan nog premier zal zijn of niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.