Kleine aardbeving nabij Torrevieja zondagmiddag

Oeps ... foto ontbreekt!

Kleine aardbeving nabij Torrevieja zondagmiddag

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Zondagavond rond 19 uur vond er een lichte aardbeving plaats met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. Dat gebeurde nabij San Miguel de Salinas maar de schok kon ook gevoeld worden in o.a. Orihuela Costa en Torrevieja. De beving werd om 18.49 uur geregistreerd op een diepte van 13 km.

Vanwege het tijdstip kunnen veel inwoners en bezoekers van de getroffen regio de aardbeving gevoeld hebben maar deze had slechts een kracht van 2,5 op de schaal van Richter waardoor veel mensen waarschijnlijk niets gemerkt hebben of de beweging niet geassocieerd hebben met een aardbeving.

Het epicentrum was volgens het Spaanse Nationale Geografisch Instituut (IGN) 13 km onder de grond ten zuiden van San Miguel de Salinas te vinden. De aardbeving kon echter ook gevoeld worden in andere plaatsen nabij zoals Orihuela Costa, Torrevieja, Pilar de la Horadada en in mindere mate Guardamar del Segura.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud