Kleine aardbeving nabij Torrevieja zondagmiddag

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Zondagavond rond 19 uur vond er een lichte aardbeving plaats met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. Dat gebeurde nabij San Miguel de Salinas maar de schok kon ook gevoeld worden in o.a. Orihuela Costa en Torrevieja. De beving werd om 18.49 uur geregistreerd op een diepte van 13 km.

Vanwege het tijdstip kunnen veel inwoners en bezoekers van de getroffen regio de aardbeving gevoeld hebben maar deze had slechts een kracht van 2,5 op de schaal van Richter waardoor veel mensen waarschijnlijk niets gemerkt hebben of de beweging niet geassocieerd hebben met een aardbeving.

Het epicentrum was volgens het Spaanse Nationale Geografisch Instituut (IGN) 13 km onder de grond ten zuiden van San Miguel de Salinas te vinden. De aardbeving kon echter ook gevoeld worden in andere plaatsen nabij zoals Orihuela Costa, Torrevieja, Pilar de la Horadada en in mindere mate Guardamar del Segura.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.