Kleine aardbeving nabij Torrevieja zondagmiddag

123rf
Beeld: 123rf

ALICANTE – Zondagavond rond 19 uur vond er een lichte aardbeving plaats met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter. Dat gebeurde nabij San Miguel de Salinas maar de schok kon ook gevoeld worden in o.a. Orihuela Costa en Torrevieja. De beving werd om 18.49 uur geregistreerd op een diepte van 13 km.

Vanwege het tijdstip kunnen veel inwoners en bezoekers van de getroffen regio de aardbeving gevoeld hebben maar deze had slechts een kracht van 2,5 op de schaal van Richter waardoor veel mensen waarschijnlijk niets gemerkt hebben of de beweging niet geassocieerd hebben met een aardbeving.

Het epicentrum was volgens het Spaanse Nationale Geografisch Instituut (IGN) 13 km onder de grond ten zuiden van San Miguel de Salinas te vinden. De aardbeving kon echter ook gevoeld worden in andere plaatsen nabij zoals Orihuela Costa, Torrevieja, Pilar de la Horadada en in mindere mate Guardamar del Segura.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Manolo

Waarbij nog opgemerkt kan worden dat een hele stap op de schaal van Richter een tienvoudige toename van de amplitude van de beving betekent en een dertigvoudige toename van de energie die vrijkomt. Een aardbeving van sterkte 9 heeft dus 900 keer meer energie dan een van sterkte 7. (Uit boek “De Aarde”, van Marcia Bjornerud).

Manolo

(Uit het hoofd:) Spanje kent vele duizenden aardbevinkjes per jaar.
Dat komt omdat de plaat waar Afrika op ligt botst met de plaat waar dit gedeelte van Europa op ligt. Hoe men tot de conclusie gekomen is weet ik niet maar men verwacht dat, zoals wanneer je een tafelkleed opschuift het verderop omhoog komt, Parijs eens op de top van een soort nieuw ontstane Himalaya gebergte zal liggen. Maar of er dan nog iemand is om dat hier op te schrijven?

Femke

Reiner Ruiter ,kan je wat meer informatie geven over dat gebied waar die geulen zijn ,veroorzaakt door die grote aardbeving Misschien ook wat foto’s plaatsen of delen .ik ben daar zeer geinteresseerd in
alvast bedankt

reinier ruiter

In Torrevija is heel vroeger een zware aardbeving geweest er is een wijk naar vernoemd Terramotto daar loopt een breuklijn tot aan Rojales toe er liggen in de natuur geulen die door deze ramp zijn ontstaan hebt er veel foto,s van genomen het is er heel ruig

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.