Catalonië sluit de comarcas Cerdanya en Ripollès met lokale lockdowns

Catalonië sluit de comarcas Cerdanya en Ripollès met lokale lockdowns
Beeld: Twitter

Catalonië sluit de comarcas Cerdanya en Ripollès met lokale lockdowns

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De Catalaanse autoriteiten hebben twee comarcas gesloten omdat het aantal corona-besmettingen enorm is gestegen. Het gaat om de comarcas Cerdanya en Ripollès in het noorden van de autonome regio Catalonië. Sinds woensdag 23 december controleert de Catalaanse politie op de wegen en mag niemand deze twee comarcas in of uitreizen.

Sinds 21 december is het op maandag tot en met zondag (dus elke dag) alleen nog toegestaan om vrij te reizen binnen de eigen comarca. Het vrij reizen in heel Catalonië is niet meer toegestaan sinds 21 december en tot en met 11 januari 2021. Maar in de comarcas Cerdanya en Ripollès heeft men op 23 december een in- en uitreisverbod ingesteld vanwege een enorme stijging van corona-gevallen.

De corona-incidentie in de Cerdanya comarca is 1.811 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen wat zes keer meer is dan het gemiddelde in Catalonië van 357. In de comarca Ripollès is de corona-incidentie 1.399 gevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen. 

Vanaf 23 december en voor 15 dagen geldt een in- en uitreisverbod voor de beide comarcas. De Catalaanse politie controleert op de wegen en alle personen die niet kunnen aantonen waarom ze de comarcas in of uit moeten reizen worden teruggestuurd.  

Comarca?

Wat is een comarca? De autonome regio Catalonië is onderverdeeld in provincies (Gerona, Lerida, Barcelona en Tarragona) die weer onderverdeeld zijn in comarca’s (KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië) die op zich weer onderverdeeld zijn in gemeenten.

De comarca Cerdanya (17.000 inwoners) hoort bij de provincies Lerida en Gerona (en een deel in Frankrijk wat niet gesloten is) en bestaat uit de volgende 17 gemeenten: Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Llívia, Meranges, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans, Puigcerdà, Riu de Cerdanya en Urús.

De comarca Ripollès (25.000 inwoners) hoort bij de provincie Gerona en bestaat uit de volgende 19 gemeenten: Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Llanars, Les Llosses, Molló, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases, Toses, Vallfogona de Ripollès en Vilallonga de Ter.

Ga naar de inhoud