Search
menu
Search

Schilderij dat voor 1.500 euro te koop stond blijkt een Caravaggio van 50 miljoen euro te zijn

Schilderij dat voor 1.500 euro te koop stond blijkt een Caravaggio van 50 miljoen euro te zijn
Beeld: WikiMedia

Schilderij dat voor 1.500 euro te koop stond blijkt een Caravaggio van 50 miljoen euro te zijn

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Opschudding in de Spaanse kunstwereld. Een klein olieverfschilderij dat eerder dit jaar te koop stond op een veiling (en toen niet verkocht werd) blijkt nu van de  hand van de grootmeester Caravaggio. Het schilderij werd geveild voor 1.500 euro maar blijkt nu circa 50 miljoen euro waard te zijn.

De Madrid regio heeft afgelopen woensdag een werk als cultureel erfgoed verklaard. Het gaat om een olieverfschilderij van 111 bij 86 cm lang waarop een gefolterde Jezus te zien is. Het werk werd verkeerdelijk toegeschreven aan de Spaanse schilder Ribera, en op een veiling een waarde van 1.500 euro toegekend. Helaas werd het toen niet verkocht, een groot geluk, zo blijkt nu, omdat het werk naar alle waarschijnlijkheid van de hand van de grootmeester Michelangelo Merisi da Caravaggio komt. Een eerste voorzichtige raming schat dat het meer dan 50 miljoen euro zou kunnen waard zijn.

Het werk werd ondertussen de hoogste beschermingsgraad toegekend. Dat zorgt er voor dat het Spanje niet meer zal kunnen verlaten en enkel daar ooit te koop kan worden gesteld. De huidige eigenaars dienen dan een prijs op het werk te zetten, en de Spaanse staat kan die prijs op tafel leggen als zij het in haar bezit wil houden. Momenteel is het werk in bezit van de gegoede familie Perez de Castro, die het ergens in de buurt van Madrid heeft staan. De laatste maanden trokken kunstkenners van over de hele wereld naar die plek om bij te dragen aan de identificatie.

De experts zijn lovend over het werk. “Het gaat om een meesterlijk voorbeeld van het eerste Italiaans naturalisme. Aspecten zoals het psychologische portret van de personages, het realisme in de gezichten, de kracht van het licht over het lichaam van Jezus, en de communicatie die ontstaat met de toeschouwer maken het tot een werk van groot esthetisch belang.” Wie op zolder nog oude kunstwerkjes heeft staan, kan dus misschien maar best eens bij een schatter langsgaan.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?