Spanje is Europees leider wat betreft in de steek gelaten huisdieren maar wel iets minder in 2020

Spanje is Europees leider wat betreft in de steek gelaten huisdieren maar wel iets minder in 2020
Beeld: Canva

Spanje is Europees leider wat betreft in de steek gelaten huisdieren maar wel iets minder in 2020

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens het recent gepubliceerde rapport ‘Él nunca lo haría 2021’ van de Fundación Affinity werden er in het eerste corona-jaar 2020 in Spanje 286.000 huisdieren in de steek gelaten, een daling van 6% ten opzichte van het pre-Covid jaar 2019. Het aantal in de steek gelaten honden daalde met 11,5% vanwege het Coronavirus-effect terwijl het aantal in de steek gelaten katten met 0,6% steeg. Het echte aantal is waarschijnlijk veel hoger omdat er alleen rekening wordt gehouden met de gegevens van dierenopvangcentra en asiels.

De inwoners van Spanje zijn hondenliefhebbers want het aantal honden dat in huishoudens neemt is toegenomen, net zoals het aantal dierenartsen en dierenspeciaalzaken. Maar Spanje heeft ook nog steeds een groot probleem met het in de steek laten van honden en katten. Al jarenlang staat Spanje echter ook op de Europese ranglijst van landen waar de meeste honden en katten in de steek worden gelaten met gemiddeld 700 honden en katten per dag, aldus National Geographic.

Volgens Fundación Affinity zijn er in 2020 in totaal 286.000 huisdieren in de steek gelaten waaronder 162.000 honden en 124.000 katten, 6 procent minder dan in in 2019 (-11,5 procent bij honden en +0,6 procent bij katten). Het gaat in dit geval alleen om honden en katten die geregistreerd werden bij dierenopvangcentra en asiels in Spanje.

Als er gekeken wordt naar 47,3 miljoen inwoners dan kan gesteld worden dat er per 1.000 inwoners circa 3,4 honden en 2,6 katten in de steek worden gelaten in Spanje. In het onderzoek staat ook dat het in de steek laten van honden en katten 2,4 procent is van de geschatte 6,7 miljoen honden en 3,8 miljoen katten die leven in Spanje.

49,3 procent van de in de steek gelaten honden en 42,6 procent van de in de steek gelaten katten werd geadopteerd terwijl 15,6 procent van de honden en slechts 2,2 procent van de katten vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes. 20,2 procent van de honden en 15,1 procent van de katten verblijft nog steeds in een opvangcentrum of asiel terwijl 3 procent van de honden en 9,7 procent van de katten is overleden en 0,2 procent van de honden en 0,9 procent van de katten is geëuthanaseerd (vanwege leeftijd of ziekte).

28 procent van de honden had een identificatiechip maar dat was in slechts 4,3 procent bij katten het geval. 55 procent van de honden en 42 procent van de katten was volwassen, 23 procent van de honden en 19 procent van de katten was senior en 22  procent van de honden en 39 procent van de katten was puppie op het moment dat ze werden opgevangen. 69 procent van de honden en 91 procent van de katten is een kruising van rassen terwijl 31 procent van de honden en 9 procent van de katten ras honden/katten waren.

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn economische redenen gevolgd door ongewenste geboortes of zwangerschap. Als derde belangrijke reden staat het niet te corrigeren gedrag van een huisdier en op de vierde plaats staat het einde van het jachtseizoen op de lijst. Het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) is net zoals gebrek aan tijd en/of ruimte een van de redenen waarom honden en katten in de steek worden gelaten.

Bekijk het hele Fundación Affinity onderzoek 2020 HIER.

Ga naar de inhoud