Nieuwe campagne in Spanje want een hond is geen kerstgeschenk

Nieuwe campagne in Spanje want een hond is geen kerstgeschenk
Beeld: Freepik

Nieuwe campagne in Spanje want een hond is geen kerstgeschenk

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Real Sociedad Canina (RSCE) is een bewustwordingscampagne gestart om te voorkomen dat ouders een hond aan hun kinderen geven als kerst of Driekoningen geschenk. Het probleem is namelijk dat de helft van de honden die met kerstmis of de feestdagen gegeven worden als cadeau daarna gedumpt worden. In 2021 werden gemiddeld per dag 460 honden in de steek gelaten, veel van hen enkele maanden na de feestdagen.

Daarom is de RSCE met de campagne ‘No soy un regalo, soy para toda la vida‘ gestart om de honden-gevers na te laten denken over het cadeau geven van een hond want dat is ‘voor de rest van een leven’. Met de campagne wil men de aandacht vestigen op de toewijding van het hebben van een hond die zorg en genegenheid nodig heeft.

Het hebben van een hond vereist niet alleen toewijding op emotioneel vlak maar ook financieel. Een hond kost al snel ongeveer 1250 euro per jaar aan voedsel, dierenarts en andere zorg. Daarnaast is het belangrijk een hond te kiezen met een karakter dat past bij een huishouden en de levensstijl van de personen in dat huishouden.

De Real Sociedad Canina verwacht dat dit jaar, net zoals de afgelopen jaren, meer honden als cadeau gegeven worden. Dat gebeurde tijdens de noodtoestand met thuisblijfplicht in 2020 ook al toen de adoptie van honden met 25% steeg en helaas daarna het aantal in de steek gelaten honden ook steeg.

Volgens het onderzoek van Fundación Affinity werden er in 2021 maar liefst 285.554 huisdieren in de steek gelaten waarvan 168.000 honden en 118.000 katten. De 168.000 in de steek gelaten honden is 2,6% van de meer dan 6,5 miljoen honden die in Spanje leven. De 118.000 katten zijn ook 2,6% van de ruim 4,5 miljoen katten die in Spanje leven.

Ga naar de inhoud